Piepjonge Eritreeër (18) die Evenepoel versloeg boekt eerste profzege in Gabon
foto: Twitter La Tropicale Amissa Bongo 2019
woensdag 23 januari 2019 om 12:08

Piepjonge Eritreeër (18) die Evenepoel versloeg boekt eerste profzege in Gabon

Biniyam Ghirmay heeft voor een daverende verrassing gezorgd in de derde etappe in La Tropicale Amissa Bongo 2019. De pas 18-jarige Eritreeër versloeg na een lastige finale in de straten van Franceville alle aanwezige Europese profs in de massasprint. Hij verschalkte na een fotofinish Youcef Reguigui (Algerijnse selectie) en klassementsleider Niccolò Bonifazio (Direct Energie).

Diverse aanvalspogingen
In de beginfase van de etappe kozen twee renners het ruime sop. Titelverdediger Joseph Areruya (Delko-Marseille Provence) reed weg in het shirt van de nationale selectie van Rwanda en kreeg Henok Mulubrhan – de nummer dertien van het klassement – uit Eritrea met zich mee. Na dertig kilometer hadden de twee een bonus van twee minuten bijeen gefietst, maar dat zat het peloton toch niet helemaal lekker. Vijf kilometer later had de meute het gat met het duo alweer gedicht.

In deze 98 kilometer ‘korte’ rit besloten niet snel daarna vijf nieuwe vluchters hun geluk te beproeven. Abdallah Benyoucef (nationale selectie Algerije), Temesgen Buru (nationale selectie Ethiopië), Metkol Eyob (nationale selectie Eritrea), Jayde Julius (ProTouch) en Clovis Kamzong (nationale selectie Kameroen) bundelden de krachten. Direct Energie onderhield in het peloton het tempo namens leider Bonifazo. De vijf kregen nooit meer dan een dikke anderhalve minuut bonus.

Verrassing in de finale
Kamzong was uiteindelijk de renner die het langst uit de klauwen van het peloton bleef. Op vijf kilometer voor de aankomst werd hij echter alsnog gegrepen, waarna het peloton zich opmaakte voor een klimmetje van zo’n drie kilometer. Het lukte uiteindelijk niemand om daar weg te geraken, waarna er een massasprint volgde in Franceville. Na een fotofinish met Reguigui, bleek de 18-jarige Ghirmay de snelste van het pak te zijn. André Greipel stelde met een vijfde plek wederom teleur.


Waar kennen we Ghirmay van?
Het afgelopen jaar reed Ghirmay bij de junioren een indrukwekkend seizoen. Zo werd hij dertiende op het WK in Innsbruck en eindigde hij als tweede GP Rüebliland, een van de zwaarste koersen voor junioren op de kalender. Daarnaast trakteerde de Eritreeër het Belgische supertalent Remco Evenepoel in de eerste rit van Aubel-Thimister-Stavelot op een zeldzame nederlaag.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.