Pinot vreest tijdritcapaciteiten Tom Dumoulin
Foto: Sirotti
donderdag 18 juni 2015 om 10:12

Pinot vreest tijdritcapaciteiten Tom Dumoulin

Thibaut Pinot is sinds gisteren drager van de leiderstrui in de Ronde van Zwitserland. De Fransman won de koninginnenrit, maar voelt zich nog niet zeker over de eindwinst in de ronde: “Geraint Thomas en Tom Dumoulin staan niet zo ver weg. Zij zijn heel gevaarlijk. Zondag zal ik alles uit de kast moeten halen”, aldus de renner van FDJ.

De 25-jarige Pinot zegt tegenover De Telegraaf de leiderstrui met volle overgave te zullen verdedigen: “Het is goed voor het zelfvertrouwen om te winnen op een mooie en zware aankomst, maar ik wil ook graag het eindklassement winnen. We gaan er alles aan doen om de komende dagen deze trui te verdedigen.”

Geraint Thomas (Sky) staat op 47 seconden achter de Fransman, onze landgenoot Tom Dumoulin (Giant – Alpacin) moet 1 minuut en 32 seconden goedmaken op de klassementsleider. De tijdrit van zondag is 38,4 kilometer lang en wordt verreden in Bern.

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
18 juni 2015 12:41
Voor de rekenaars, Tom moet 2,5 sec per km goedmaken, in de proloog pakte hij er 3 of meer, maar wellicht ging Pinot daar niet voluit. Heeft wel het voordeel, hoe langer het duurt, hoe harder ie gaat.
18 juni 2015 12:47
Aardige redenatie, Schipperaar, maar volgens mij worden de verschillen relatief gezien juist kleiner tussen klassementsrijders na een week fietsen.

Met alle respect voor Dumoulin, hij zal de eerste plaats echt niet pakken tegen Pinot. Sowieso gaat hij geen 1.30 goedmaken in de TT. Het is ook nog maar zeer de vraag of hij geen tijd verliest t.o.v. hem in de komende heuveletappes.
18 juni 2015 13:08
@tvm
Sommigen gaan elke dag beter rijden, Tom moet gewoon op elke km 35m goedmaken dus 3,5%meer vermogen leveren, zeker niet onmogelijk, zelfvertrouwen groeit met de dag. Hij maakt gewoon een hele degelijke kans.
18 juni 2015 13:12
40 seconden goedmaken op Spilak en Thomas is het maximale, denk ik. Anderhalve minuut op Pinot net teveel. Desalniettemin kijk ik enorm uit naar de tijdrit, mits de verschillen in het klassement ongewijzigd blijven. Eén van de leukste tijdritten in jaren, op papier dan. 4 man die gaan strijden om de eindoverwinning, al denk ik niet dat Spilak voorbij Pinot of Thomas zal gaan.
18 juni 2015 13:17
Liggen er nog mogelijkheden voor Dumoulin om de anderen ergens te verrassen en nog wat af te knabbelen voor de TT? Lijkt me er niet echt het type voor en qua team heeft hij nou ook niet echt soldaten.
18 juni 2015 13:25
Volgens mij pak je ook met winst in de tijdrit nog boni's in deze ronde, is wel weer in toms voordeel
18 juni 2015 13:28
Boni's in een tijdrit? Dat is bijna nog erger dan de 'gouden kilometer', kan toch niet?
18 juni 2015 14:15
Aangezien Dumoulin een echte tijdrit kanon is acht ik hem de grootste kanshebber voor de eindoverwinning. Je ziet wel vaker dat de echte toppers over lange tijdritten (neem bijvoorbeeld Cancellara en Martin), dat zij de concurrentie op een dikke minuut kunnen zetten. Als Dumoulin er echt vol voor gaat en hij verliest de komende dagen geen tijd dan moet dat gewoon te doen zijn. We moeten Pinot, Thomas en Spilak niet onderschatten, maar we moeten ook zeker niet de bijzonder goede tijdrit capaciteit van Dumoulin onderschatten.
18 juni 2015 14:37
@Schipperaar: Dat is niet juist. Los van steil klimmen, is de luchtweerstand bepalend voor het te leveren vermogen in een (vlakke) tijdrit - deze neemt exponentieel toe - dus zal hij 10% meer vemogen moeten leveren om 3,3% harder te rijden
18 juni 2015 15:25
Na de proloog waren er geen boni's hoor, dus waarom nu wel?

Die rekensom is nuttig zeg..... In ieder geval lekker intellectueel.
18 juni 2015 15:28
@Tutu888 Laten we de tijdrit Baskenland 2015 maar als uitgangspunt nemen, die was zwaarder dan de tijdrit van aankomende zondag maar wel de helft lang. Dus lekker simpel Tom pakt ongeveer 2 minuten op Pinot!
18 juni 2015 15:41
@henniek
Zoals Tom op zijn fiets zit, gaat ie bijna onder de wind door dus luchtweerstand is erg afhankelijk van lichaamsbouw.
Niet alle intellectuelen kunnen rekenen, Tom gelukkig wel.
18 juni 2015 15:44
Ik denk eigenlijk dat Cancellara de tijdrit gaat winnen omdat ie laatst ook het duurrecord heeft verbroken op de baan. Echt een beest die vent. KAST!!
18 juni 2015 17:03
Net een analyse gedaan van de 10 (gewone) tijdritten die Pinot en Dumoulin tegen elkaar gereden hebben sinds 2013. Hieruit blijkt dat Dumoulin gemiddeld 2,12 seconden per kilometer sneller rijdt dan Pinot. In de tijdrit van zondag zou dat dus 1.21 zijn. Wordt dus uitermate spannend.
Thomas en Pozzovivo hebben niet vaak genoeg (voluit) tegen Dumoulin gereden om een betrouwbaar beeld te geven.
18 juni 2015 17:46
@rl
Bedankt voor je graafwerk, hoop dat Tom er een scheppie bovenop kan doen, gezien het geaccidenteerde terrein een klusje voor mannen met macht in de benen.
19 juni 2015 09:08
@Schipperaar: Ik wist niet dat je een intellectueel was? :-) Als je renners wil vergelijken moet je van een aantal factoren uitgaan. De cw waarde is constant. Dat Tom een betere aerodynamische houding heeft als superspecialist lijkt me correct. Maar hij zal toch zo'n 10 watt (in jouw berekening) meer dan Pinot moeten leveren als hij wil winnen. Ik denk dat het mogelijk is overigens als ze beiden op hun top presteren, maar wel heel krap.
19 juni 2015 09:12
@schipperaar
Dat het een tijdrit op geaccidenteerd terrein is, is natuurlijk ook gunstig voor Pinot. Daar kan Dumoulin z'n voordeel dus niet uit halen. Pinot is helemaal niet zo'n slechte tijdrijder (meer), dus die anderhalve minuut inhalen wordt nog een zware dobber. En dan is er ook nog Geraint Thomas, waar Dumoulin 50 sec op moet goedmaken...
19 juni 2015 13:37
@henniek
Die verwijzing naar intelligentie was niet naar jou gericht als je het begrepen had maar naar degeen die graag anderen voor domme zielen uitmaakt.
Met zijn aerodynamica maakt hij al een groot verschil, zowel vlak als bergaf en bergop is het voor renners op de macht zoals hij in baskenland zowel klimmers als tijdrijders opzij zette.
Ook met hetzelfde wattage kan hij misschien al het verschil maken, bij een sprint bergop kom je waarschijnlijk al gauw boven de 1000, als ik Boonen moet geloven zelfs 1700 in de eindsprint.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.