Ploegen reageren na afgelasting: “Complimenten aan ASO “
foto: Cor Vos
vrijdag 26 juli 2019 om 20:40

Ploegen reageren na afgelasting: “Complimenten aan ASO “

Extreme weersomstandigheden zorgden vanmiddag voor een onverwacht einde van de negentiende rit van de Tour de France. De rit werd gestaakt en de tijden op de top van de Col de l’Iseran werden als eindtijd genoteerd. Na afloop hadden de ploegen begrip voor de beslissing van ASO.

Dave Brailsford (Team Ineos): “Complimenten aan ASO voor deze beslissing”
Volgens teambaas Dave Brailsford van Ineos heeft de organisatie van de Tour de France de enige juiste beslissing genomen door de rit naar Tignes voortijdig te staken. “Als je de beelden zag van de route en ook van toeschouwers, die het op een lopen moesten zetten door aardverschuivingen, dan is dit de juiste beslissing”, reageerde Brailsford bij de NOS. “Het belangrijkste is de veiligheid van fans en iedereen die betrokken is bij de koers. Complimenten aan de ASO voor het nemen van deze beslissing. Over deze wegen konden we niet koersen. Als er wat gebeurt, is de organisatie verantwoordelijk.”


Frans Maassen (Jumbo Visma): “Balen natuurlijk, want er was nog 39 kilometer koers”
Ploegleider Frans Maassen van Jumbo-Visma baalt na de neutralisatie van de negentiende rit van de Tour de France. “Er was nog 39 kilometer koers. We hadden jasjes aangepakt om goed naar beneden te rijden om dan nog alles te geven. We zijn met reserves de col opgereden.”

Op het moment van stilleggen reed Egan Bernal op kop van de koers, nadat hij in de slotfase van de Col de l’Iseran was weggereden uit de groep met ook Geraint Thomas, Emanuel Buchmann en Steven Kruijswijk. Deze groep had op dat moment een minuutje achterstand op de Colombiaan.

Of de neutralisatie een verstandige keuze is, kon Maassen nog moeilijk inschatten in een eerste reactie bij de NOS. “Ik denk het wel. Dit doe je niet graag als organisatie. Er was even verwarring. Ze zouden de tijden pakken op de l’Iseran, maar daar hebben we nog geen zekerheid over.”


Geert Van Bondt (Deceuninck-Quick-Step): “Veiligheid van de renners primeert”
“Het is jammer dat de wedstrijd geannuleerd is. We dachten dat Julian in de afdaling nog wel tijd kon goedmaken. Maar de veiligheid van de renners primeert nu op de wedstrijd. De veiligheid is het belangrijkste”, vertelde ploegleider Geert Van Bondt van Deceuninck-Quick-Step aan Sporza. “In de afdaling kon Alaphilippe misschien nog iets doen, maar dan krijg je het bericht op de radio en is het een beetje een verbazing. Maar een etappe annuleren in de Tour, dat doen ze ook niet zomaar.”

“Daarna moesten ze nog klimmen naar Tignes, maar dan kon hij ook gedeeltelijk recupereren. Die klim lag hem misschien ook wel iets beter, die was iets korter, ook minder hoog. Dan kon er misschien ook nog veel gebeuren.”


Servais Knaven (Team Ineos): “Morgen gaat weer lastige dag worden”
“Aan de ene kant blij dat Egan geel heeft. Aan de andere kant dat je het niet hebt kunnen afronden en dat je meer tijd hebt kunnen pakken dan nu. Nu gaat het morgen ook weer een lastige dag worden met kleine verschillen. De renners waren klaar om een laatste tik uit te delen, maar dat hebben we nu niet kunnen doen”, aldus Knaven bij de NOS.


Peter Sagan (BORA-hansgrohe): “Andere wedstrijd dan verwacht”
“Het is een andere wedstrijd geworden dan de mensen verwachtten en we hebben een nieuwe leider. Er was geen reden voor ons om onze levens op het spel te zetten in de regen, de hagel en met zoveel modder op de route. We hadden gisteren al een onweersbui aan het einde van de koers. Vandaag waren de omstandigheden nog slechter. Organisatoren hebben hun best gedaan. Ik ben hier niet om te oordelen.”


Vincenzo Nibali (Bahrain Merida): “Zo konden we niet verder”
“Het was de juiste beslissing. In deze omstandigheden konden we niet verder en de veiligheid van ons als renners komt op de eerste plaats. Vandaag voelde ik me beter en ik wilde wat proberen in de eerste kilometers van de wedstrijd. Toen de klassementsrenners ons terugpakten, kon ik bij ze blijven, behalve bij Egan Bernal. Toen vertelden ze ons in de afdaling dat de koers geneutraliseerd was.”


Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe): “Aanvankelijk was er ongeloof”
“Het was een vreemde situatie en eentje waarmee ik nog nooit te maken had, toen ze op de koersradio vertelden te stoppen. Aanvankelijk was er ongeloof in mijn groep. Maar toen we erover spraken, beseften we allemaal dat we dezelfde informatie hadden, dus we stopten. Ik denk dat het voor iedereen duidelijk was dat we niet konden voortrijden door de hagel en de modder.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.