Ploegleiders Zeeman en Breukink betreuren politie-acties
donderdag 25 juni 2015 om 07:00

Ploegleiders Zeeman en Breukink betreuren politie-acties

Merijn Zeeman en Erik Breukink vinden het jammer dat de politiebonden de Tour de France aangrijpen om een standpunt te maken. De ploegleiders van LottoNL-Jumbo en Roompot Oranje Peloton stellen dat de politie op die manier andere mensen duperen. “Er zijn heel veel mensen die super veel tijd en energie in dit evenement hebben gestopt. Volgens mij is er genoeg te verzinnen buiten de Tour om”, zegt Zeeman tegen WielerFlits.

‘Neem voorbeeld aan boeren in Vlaanderen’
“Wij zijn in het voorjaar in Vlaanderen geweest”, haalt Zeeman aan. “Daar was een actie van boeren. Zij hebben heel veel sympathie gekregen door de manier waarop zij actie voerden. Ze stonden steeds langs het parcours en volgens mij was het duidelijk wat zij wilden, op een ludieke manier. Ik hoop eigenlijk dat de politie dat ook doet. Waar het inhoudelijk precies om gaat weet ik natuurlijk niet, dat trek ik ook niet in twijfel. Maar als je zoiets op een positieve manier aanpakt, dan bereik je daar volgens mij meer mee. In dit geval is het duidelijk dat de wielersport de dupe is van de actie. Daar ben ik in ieder geval niet blij mee.”

Goede band tussen wielersport en politie
Volgens de ploegleider van LottoNL-Jumbo pakt de politie nu net de verkeerde partij. “Ik denk juist dat de wielersport de politie altijd heel dankbaar is geweest. Zonder hen zou er namelijk geen enkele wedstrijd georganiseerd kunnen worden. Zij zorgen er zelfs voor dat de Tour überhaupt in Nederland kan plaatsvinden. Het zou ontzettend jammer zijn als er op een negatieve manier aandacht wordt getrokken. Dat doet, vind ik, geen recht aan de goede band die de wielersport met de politie heeft. Bedenk een andere manier om aandacht te krijgen voor jouw zaak; niet eentje waar andere mensen de nadelige gevolgen van ondervinden.”

Geen goede reclame
Voor Breukinks Roompot-ploeg heeft de aangekondigde actie geen invloed. Zijn team kreeg namelijk geen wildcard voor de Franse etappekoers. “Maar ik vind het wel jammer dat hiermee een grootschalig evenement als de Tour geraakt wordt. Zeker voor de organisatie van de Tour-start, die toch heel veel moeite gedaan heeft dit gebeuren naar Nederland te halen. Volgens mij is het niet zulke goede reclame richting de ASO, als dit doorgaat. Maar goed, het duurt nog twee weken. Of het dus zover gaat komen, moeten we nog even afwachten. Maar als de renners er last van hebben, heb je het natuurlijk liever niet. Hoe vervelend het is om staande te worden gehouden? Als het halfweg koers is wel, want dan wordt de gehele wedstrijd er door beïnvloed. Als het aan de start is en je vertrekt vijf minuten later, dan valt het wel mee”, denkt Breukink.

‘Ik had het liever niet gezien’
Door een verstoring van de wedstrijd, zou het mogelijk zijn dat de ASO beslist om de komende jaren Nederland niet meer aan te doen. “Dat is moeilijk in te schatten”, denkt Breukink. “Het helpt in ieder geval niet om een volgende Tour-start naar ons land te halen. Aan de andere kant is Nederland wel altijd goed geweest in het organiseren van evenementen zoals de Tour. Wellicht begrijpen ze ook dat de organisatie in Utrecht hier weinig aan kan doen. Ik had het liever niet gezien, maar dit is voor hen natuurlijk wel een kans om de meeste publiciteit te genereren.” De KNWU liet in een reactie weten geen partij in deze kwestie te zijn.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
25 juni 2015 07:25
Edit redactie: Thanks
25 juni 2015 07:31
Quote:
De KNWU liet in een reactie weten geen partij in deze kwestie te zijn.

en ik maar denken dat de KNWU op komt voor de rechten van de fietsers net zoals de politievakbond opkomt voor de rechten van de agenten. maar nee, beste wielervrienden, zoek het maar lekker uit.
25 juni 2015 08:14
Wijze woorden van Breukink. En laf van de KNWU.
25 juni 2015 08:40
Hoezo laf van de KNWU? Zij zijn toch ook geen partij in deze? Eerder van de gemeente zou je iets kunnen verwachten
25 juni 2015 08:48
Bij KNWU zal het intern ook wel rommelen
25 juni 2015 09:03
de KNWU heeft er helemaal niks mee te maken, dus logisch dat ze zich er niet tegenaan bemoeien. Er zijn al genoeg irrelevante meningen in het nieuws.

Clement zijn tweet is trouwens op verschillende manieren verkeerd. Bijvoorbeeld:
1) voor die politiemedewerkers gaat dit niet over politiek, maar over de waardering voor hun werk.
2) dat sport en politiek persé gescheiden moeten blijven is onjuist. Sport en politiek zijn juist innig verbonden. de olympische gedachte is zelfs puur politiek. Sport bevind zich helaas niet in een dimensie buiten de maatschappij, hoezeer sporters dat ook willen.
25 juni 2015 09:11
KNWU is erg zwak zo. Als NL wielren unie moet je gewoon voor de belangen van je mensen opkomen. Net zoals de politie dat doet.

Moet de KNWU nu niet een staking organiseren door alle wielrenners voor de tourcaravaan uit te laten rijden en de politie te hinderen? :P
25 juni 2015 09:17
Zou de politie bij een championsleage wedstrijd straks ook halverwege de eerste helft het veld oplopen om id-kaarten te gaan controleren?
Zieke actie van ze.
25 juni 2015 09:18
Lekker makkelijk allemaal. De politie kan nooit staken zonder dat iemand daar last van heeft. Dat komt omdat ze een dienende taak hebben. Beter hier ff voor de wedstrijd publiciteit halen dan niet op tijd bij 112 meldingen komen toch. Bij elk evenement moet de politie paraat zijn. Zelfs omdat mensen ervoor kiezen om de ramadan te doen kost extra inzet in de late avond cq nachten. Dat vergeten de mensen vaak. Als buschauffeur staken rijden ze toch ook niet. Ze hadden ook de hele tour kunnen boycotten. Zonder de politie kan er in dit regelland helemaal niks plaatsvinden.
25 juni 2015 09:47
@Alberto, als de politie als stakings middel stopt met flitsen krijgt Den Haag geen inkomsten en gaan partijen wel weer met elkaar om tafel.
25 juni 2015 09:49
@albert82
de rare ramadan opmerking terzijde, die laatste zin klopt grotendeels wel (als je de hyperbool als zodanig ziet)
25 juni 2015 09:50
@ Hennie K - als de politie stopt met flitsen krijgt de politie minder inkomsten en moeten ze bezuinigen. Dat betekent wellicht meer overlast door daklozen, mindere paraatheid bij 112.
25 juni 2015 10:03
@Brummel:
1) Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen - meestal op basis van onderhandelingen - op de verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus. Hierin moet ik Clement dus wel in gelijkstellen, want politiek is als begrip breder dan hetgeen ze in Den Haag doen. Het vindt plaats op diverse niveaus.
2)Sport is steeds vaker een 'middel' van de overheden, dan dat ze innig met elkaar verbonden zijn. Overheden en conflicten vormen wel vaker een belemmering voor de sport, dan dat het ze iets oplevert.
25 juni 2015 11:03
@brummel
Vind je dat eng zo'n ramadan?
25 juni 2015 11:25
Volgens mij willen sommigen hier albert82 een beetje betichten van islamofobie, maar zijn voorbeeld is helemaal niet zo gek. Hij zegt dat ZELFS bij de ramadan extra politie moet worden ingezet. Dat is niet helemaal juist geformuleerd, maar bv in Amsterdam was het ik meen na het Suikerfeest een aantal jaren standaard rellen bij de bioscopen. Daar wordt nu standaard politie ingezet. is toch niet zo'n gek voorbeeld? Was pas raar geweest als er zoiets stond als "de politie moet altijd worden ingezet bij islamitische feesten, en nooit bij Koningsdag, verdorie!"
25 juni 2015 11:47
Albert heeft gewoon helemaal gelijk.
25 juni 2015 12:35
De Tour (en alle wielerliefhebbers) zijn geen partij in het conflict tussen de politie en de politiek. Toch worden ze er door de vakbonden in betrokken. De KNWU vertegenwoordigt de belangen van de wielersport in NL. Ze is dus misschien juridisch geen partij, maar moreel wel. En omdat de vakbonden zich ook niet storen aan het feit dat de Tour geen partij is, zou het op z'n plaats zijn als de KNWU hier voor de belangen van de wielersport op zou komen. Dat ze dat kennelijk niet durven is laf.
25 juni 2015 13:14
Als tegen actie zou ik zeggen versper met alle tourbussen de parkeerplaatsen en uitritten van de politiebureaus in omstreken rotjeknor! Of dreig als politie naar den haag 2 jaar geen boetes uit te delen!!
25 juni 2015 14:10
Ik geef idd de ramadan als voorbeeld omdat deze nu bezig is. Elk klein evenement of iets waar veel mensen op afkomen kost inzet van politie. Ik ben een echte wielerfan en fiets bijna elke dag. Maar dat ze nu VOOR de start van de etappe een actie houden om aandacht te krijgen van een een of andere minister voor wat extra beloning na geen inflatie correctie te hebben gehad de laatste 5 jaar!!! Vind ik niet zo gek. Ze kunnen ook geen aangiften meer opnemen of geen meldingen doen. Is maar net wat je belangrijker vind toch.
25 juni 2015 15:14
dank voor de verheldering Alberto, ik kon de verwijzing niet zo goed plaatsen, maar je punt was en is helder.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.