Politie doet inval bij Bahrain Victorious, vooronderzoek geopend
Wout Poels draagt de bergtrui - foto: Cor Vos
donderdag 15 juli 2021 om 13:12

Politie doet inval bij Bahrain Victorious, vooronderzoek geopend

Update De Franse politie heeft woensdagavond een inval gedaan bij het hotel van Bahrain Victorious. Dat bevestigt het WorldTour-team aan Cyclingnews. Volgens de Sloveense ploegbaas Milan Eržen heeft de politie niet aangegeven waarom een bezoek is gebracht aan de succesvolle formatie. Er is niemand gearresteerd.

“Het was niets speciaals”, aldus Eržen. “We kregen bezoek van de politie. Zij vroegen om trainingsdata van de renners, ze hebben de bus gecontroleerd en dat was het. Ze hebben de renners ongeveer een uur gestoord en uiteindelijk bedankten ze ons. Ze hebben de reden van hun bezoek niet verteld, maar dat zullen we later vandaag wel horen via onze advocaten.”

De ploeg bevestigt ook dat renners en stafleden gecontroleerd werden door de politie, naar verluidt vijftig man sterk. Er zijn geen arrestaties verricht. Movistar zat in hetzelfde hotel, maar was geen onderdeel van het onderzoek. Bahrain Victorious won deze Tour de France al twee etappes met Matej Mohoric en Dylan Teuns. Daarnaast heeft het team met Wout Poels de drager van de bergtrui in de gelederen.

Beschuldigingen
Vorige maand verweerde Milan Eržen zich nog tegen anonieme dopingbeschuldigingen die gedaan werden in de Franse krant Le Parisien: “Ik weet niet wat voor beschuldigingen er precies worden geuit. We zetten het werk van Rod Ellingworth door en ik ben 110% zeker dat we volgens de regels werken. Ik hoef niemand iets uit te leggen.” (Donderdag 15 juli, 10.30 uur)


Update 11.40 uur – Officiële reactie Bahrain Victorious

Bahrain Victorious heeft in een statement gereageerd op het onderzoek van de Franse politie in het hotel van de ploeg in Pau. “Het onderzoek bestond onder meer uit het bezoeken van hotelkamers van renners”, staat in de reactie. Ook was de ploeg niet op de hoogte van de inval.

Technisch directeur Vladimir Miholjević zegt het volgende daarover. “Na etappe 17 werden we opgewacht door diverse politieagenten. We kregen geen bevel om door te lezen, maar het team voldeed wel aan alle verzoeken. We streven als ploeg naar het hoogste niveau van professionaliteit en het naleven van alle wettelijke vereisten. We zullen altijd op een professionele manier samenwerken”, zegt hij.

De ploeg is wel gestoord door het bezoek van de politie. “De inval heeft invloed gehad op het herstel van onze renners en de planning van het avondeten”, aldus Miholjević. (Donderdag 15 juli, 11.40 uur)


Update 12.20 uur – Parket Marseille leidt onderzoek

Uit informatie van de Franse krant Sud Ouest blijkt dat de politie-operatie is uitgevoerd door het parket van Marseille en het OCLAESP, een Franse eenheid die strijdt tegen misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu. Diezelfde eenheid deed vorig jaar tijdens de Tour ook een huiszoeking bij Arkéa-Samsic. Daarover is later niets meer naar buiten gekomen. (Donderdag 15 juli, 12.20 uur)


Update 13.10 uur – Vooronderzoek geopend

Volgens een journalist van Reuters is door de Franse aanklager een vooronderzoek geopend naar de dopingbeschuldigingen bij Bahrain Victorious. Het onderzoek is gericht op de aankoop, het transport en het bezit van verboden middelen of methodes door een sporter, zonder medische doeleinden. Wat dit op korte termijn voor gevolgen heeft voor de ploeg, is nog niet bekend.

L’Equipe meldt op haar beurt dat de ploegdokter wordt verhoord door het OCLAESP. (Donderdag 15 juli, 13.10 uur)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.