Porte not amused: “Enkele renners zagen mij liever verliezen”
foto: Sirotti
maandag 12 juni 2017 om 08:08

Porte not amused: “Enkele renners zagen mij liever verliezen”

Richie Porte was na afloop van het Critérium du Dauphiné niet blij. De kopman van BMC verloor namelijk de gele trui aan Jakob Fuglsang, mede door het passieve rijden van concurrenten. “Enkele renners zagen mij duidelijk liever verliezen dan winnen”, tekent Sporza op uit Porte’s mond.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“En dan stel ik aan het einde van de rit vast dat zij zelfs niet op het podium eindigen”, zegt de Australiër, die al vroeg in de slotrit geïsoleerd kwam te zitten. Dat zorgde ervoor dat hij moest verdedigen op aanvallen van de rest. Hij wist de schade nog te beperken en reed een ijzersterke slotklim, waarin hij een deel van zijn concurrenten zelfs nog voorbijging. “Maar goed, deze etappe en hoe er gereden werd zal ik niet vergeten. Dat neem ik mee naar de Tour.”

Hoe er gereden werd, zal ik niet vergeten. Dat neem ik mee naar de Tour.

“Alle lof voor Jakob, hij was sterk vandaag”, aldus Porte over de Deen, die op de slotdag een dubbelslag sloeg. Het verschil bleek uiteindelijk slechts tien seconden. “Ik ben ontgoocheld dat ik naast de eindzege grijp met zo’n kleine marge, maar ik onthoud ook dat ik op de goeie weg ben voor de Tour. Ik heb vertrouwen getankt. De eindzege was leuk geweest, maar de conditie is goed.”

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
12 juni 2017 08:13
Normaal gesproken verliezen alleen Nederlanders op deze manier (lees: Kruiswijk (2016) en Dumoulin (2015).
12 juni 2017 08:14
Als hij doelt op Froome vind ik het een bullshit uitspraak.
Was namelijk een superactie om alsnog de Dauphine te winnen, alleen was Froome zelf niet goed genoeg.
12 juni 2017 08:16
Tsja het is inderdaad zo dat andere hun podiumplek wellicht op het spel gezet hebben. Maar wat je anderen echt kwalijk kan nemen is dat je zo vroeg geïsoleerd kwam te zitten. Tejay lijkt de vorm ook niet te hebben, dus ik hoop dat Roche, Hermans en Bookwalter beter gaan zijn in de tour, anders kan Porte het daar wel eens verliezen.
12 juni 2017 08:19
Caruso gaat de Tour toch ook rijden? Lijkt me misschien wel zijn meest waardevolle knecht voor in de bergen.
12 juni 2017 08:22
Ja, Caruso neemt ook deel aan de tour!
12 juni 2017 08:25
Eens met Noud89, anderen hebben gegokt en verloren. Hij kan beter kijken naar zijn teamgenoten dan naar concurrenten. Tuurlijk proberen concurrenten te profiteren van zijn situatie mid-race.

Sterke porte overigens, en zo ook fuglsang. Wordt een leuke tour!
12 juni 2017 08:26
Froome heeft Porte gewoon een waardevolle les bezorgd en daar mag hij hem dankbaar voor zijn. Als je de beste bent en topfavoriet gaan andere tegen jou rijden ipv voor zichzelf. Dumoulin & Kruijswijk hebben die les geleerd in een gt en verloren, voor Porte is het gelukkig 'slechts' de Dauphine.
12 juni 2017 08:30
@baukema
Nuanceverschil: het gaat niet over "de beste en topfavoriet zijn", maar over "de leider zijn". Natuurlijk ga je die trui proberen overnemen.
12 juni 2017 08:35
Het is maar net hoe je het bekijkt. Armstrong was er een meester in om anderen een mooie overwinning te gunnen en dat vergeten mensen niet snel.
Froome heeft gekozen om voor zijn eigen overwinning te gaan, hij had ook kunnen kiezen om zijn voormalige knecht aan de overwinning te helpen en misschien in de Tour op een moeilijk moment á la Jungels iets terug te krijgen.
Zo werkt het een beetje in de wielrennerij.
Als het puntje bij paaltje komt zal Porte de benen zeker stil houden, of als Froome een moeilijk moment kent, terwijl Porte zelf misschien al kansloos is, juist hem kraken.

Het is ieder zijn eigen keuze, weet niet wat ik gedaan zou hebben, maar ik kan me de boosheid van Porte wel voorstellen.
12 juni 2017 08:45
Porte moet niet zo huilen. Dit gebeurd in elke ronde, of ze nou een week of drie weken duren. Als je in de leiderstrui staat, word er tegen je samengespannen. Dit kan een verrassende winnaar opleveren, zoals nu Fugelsang. Dit gebeurd ieder jaar, alleen zijn de (ijzersterke) ploegen van Sky (Froome) en Movistar (Quintana) gewoon te sterk en controleren zij dit met gemak. BMC had dat dit jaar niet in de Dauphiné. Kruiswijk (Giro 2016) en Dumoulin (Vuelta 2015) ook niet.
12 juni 2017 08:52
Als ik Catalunya in mijn herinnering haal, dan snap ik heel goed waarom er teams zijn die BMC niet willen laten winnen. Openstaande rekeningen worden altijd met rente terugbetaald.
12 juni 2017 08:52
Hij was zo lief vorig jaar in de Tour voor Froome, zijn BFF.... Nu heeft Froome hem gewoon zwaar genaaid. Kan je Froome niet kwalijk nemen, maar nu zal hij in ieder geval niet meer lief zijn voor Froome dus ben blij dat hij het nu eindelijk geleerd heeft.

Hij heeft wel een probleem met de knechten ja. Een 'rijke' ploeg als BMC had zich dat wel eerder kunnen bedenken. Dat gaat hem nog opbreken.
12 juni 2017 08:53
Les ok, maar Froome had Porte hier beter een dienst kunnen bewijzen. Een minuut achter op de slotdag, nederlaag accepteren en Porte de hand schudden was beter geweest richting de Tour. Eigenlijk is Froome de verliezer, want hij weet nu al dat hij en zijn ploeg minder sterk zijn dan vorig jaar en vrienden nodig hebben in de Tour.
12 juni 2017 09:01
We moeten ook niet doen alsof Porte een ploeg vol kneuzen mee naar de Tour neemt he? Oké, het is misschien geen Movistar of Sky qua klimmers, maar met Caruso, Kung en Roche heb je toch prima knechten bij je? Dumoulin won de Giro met minder. Daarnaast kan Van Avermaet ook behoorlijk bergop en het zal mij niet verbazen als bijvoorbeeld Hermans, en Samuel Sanchez nog aansluiten. Heb je echt een prima ploeg voor bergop hoor.
12 juni 2017 09:04
Tja, zo zit het wielrennen in elkaar Richie....jij wil de Dauphine winnen, dan is het toch logisch dat jezelf aan de bak moet.
12 juni 2017 09:10
Porte heeft dan niet de klasse van bv een Tom Dumoulin om op eigen tempo door te rijden en te winnen.
12 juni 2017 09:11
Porte kwam inderdaad ploeggenoten tekort gisteren. Ik ben benieuwd wie hij mee gaat krijgen in Frankrijk. Staan Sanchez, Van Garderen en/of Dennis op de planning? Die zal hij in de bergen nodig gaan hebben. Met alleen Caruso, Roche, Bookwalter ga je dat niet redden.
12 juni 2017 09:18
Natuurlijk is hij niet blij, maar hij heeft zelf de fout gemaakt door met Froome te lopen "pielen" op de voorlaatste berg in plaats van gewoon zijn eigen tempo te blijven rijden. Daarnaast liet hij zich ook nog te kijk zetten door Kwiatkowski, die al achterop lag en hem in de afdaling kompleet liet staan en zich wel bij Froome te voegen.
12 juni 2017 09:21
Toont ook weer aan hoe knap het van Doumulin was in de giro!
12 juni 2017 09:25
Sami Sanchez is er toch ook nog? Of is die nog niet hersteld van zijn valpartij.
12 juni 2017 09:25
@secondant @kirsipuu
Als een Ben Hermans - deels uit onvrede omdat hij zelf niet naar de Tour mag, maar dat is lang niet alles - zelf al aangeeft dat hij Porte de Tour niet ziet winnen bij gebrek aan ondersteuning...
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170611_02920701
12 juni 2017 09:26
@Mountainking
Heb je wel gekeken gisteren?
Hij reedt een minuut dicht op het groepje Froome en reed er vervolgens bij weg.
Porte was hartstikke sterk. Was meer een tactische misser waarom hij achterop kwam.
12 juni 2017 09:31
Huilie huilie. Eerst in de Tour maar eens drie weken top blijven, en dan klagen. Wat een kul.
Het was juist prachtig: iedereen probeerde wat. Jammer voor hem, maar hij redde het toch nog bijna. Had dus alle kansen.
12 juni 2017 09:39
Hij liet het zelf stilvallen op de Colombiere toen hij samen met Froome zat. Terwijl hij wist dat er nog meer jongens vrij kort stonden. Froome reed voor zijn eigen overwinning maar was niet sterk genoeg.
12 juni 2017 09:53
@nederbelg:
Stevige tekst van Hermans en ik denk dat hij gelijk heeft.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.