Pozzato steunt Evenepoel: “Hij heeft de juiste stap gezet”
No Pippo, no party - foto: Sirotti
woensdag 19 december 2018 om 13:22

Pozzato steunt Evenepoel: “Hij heeft de juiste stap gezet”

In achttien maanden tijd transformeerde Remco Evenepoel zich van voetballer naar supertalent op de fiets. Onze 18-jarige landgenoot was superieur in het juniorencircuit, won bijna al zijn wedstrijden en werd op het einde van het jaar wereldkampioen op de weg en in de tijdrit. Een overstap naar de beloften? Niets van dat. “Dat begrijp ik”, stelt Filippo Pozzato in Het Nieuwsblad.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
De 37-jarige Italiaan kondigde dinsdag zijn afscheid van het profwielrennen aan. Maar negentien jaar eerder kwam hij met dezelfde adelsbrieven over van de junioren en sloeg hij eveneens de U23-categorie over. Saillant detail: hij maakte zijn debuut bij Mapei (met ploegmaten als Paolo Bettini, Óscar Freire en Johan Museeuw), de voorloper van Evenepoels ploeg Deceuninck-Quick-Step. “Dat was en is nog altijd de juiste keuze geweest”, stelt Pozzato. “Ik had bij de beloften niets meer te leren.”

Spil in het verhaal is teambaas Patrick Lefevere. “Hij speelde een belangrijke rol in mijn vorming tot prof”, stelt Pippo. “Daarom vind ik dat Evenepoel de juiste stap heeft gezet, op voorwaarde dat hij naar Quick-Step Floors ging. Zij zullen hun briljant koesteren en ervoor waken dat hij niet te veel koerst. Na wat ik van hem zag op het afgelopen WK, kan hij uitgroeien tot de nieuwe Peter Sagan. Dat is de norm in het hedendaagse, geglobaliseerde wielrennen. Met alle respect voor Eddy Merckx.”

Een piepjonge Pozzato bedwingt in 2001 (!) de Kemmelberg tijdens Gent-Wevelgem – foto: Sirotti

Nieuwe Italiaanse wielerploeg
Pozzato zelf gaat niet stilzitten tijdens zijn pensioen. Hij gaat Ferrari’s verkopen en hockey-skeeleren in de Serie B. “Maar in eerste instantie ga ik samenwerken met de continentale ploeg Beltrami TSA en Luca Mazzanti, ex-prof en tegenwoordig makelaar.  Wij willen talenten bijeen brengen in een soort wieleracademie. Ons doel is om over drie jaar een WorldTour-team klaar te hebben. Italië heeft echt nood aan een eigen team op het hoogste niveau. Meer dan ooit zelfs”, waarschuwt Pozzato.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.