Remco Evenepoel en Annemiek van Vleuten winnen de Vélo d’Or
Foto: Cor Vos
donderdag 1 december 2022 om 14:15

Remco Evenepoel en Annemiek van Vleuten winnen de Vélo d’Or

Remco Evenepoel en Annemiek van Vleuten hebben met overmacht de Vélo d’Or 2022 gewonnen. De Velo d’Or is de prestigieuze jaarprijs van het Franse wielermagazine Vélo Magazine dat verbonden is aan de Tour de France-organisatie ASO en aan de Franse sportkrant l’Equipe. Liefst 29 internationale wielerjournalisten, waaronder voor Nederland WielerFlits-verslaggever Raymond Kerckhoffs, kiezen de beste wielrenner van het jaar uit.

Met zijn zeges op het WK, de Vuelta a España, Luik-Bastenaken-Luik en Clasica San Sebastian kende de 22-jarige Evenepoel een super jaar. Na Johan Museeuw, Tom Boonen en Philippe Gilbert is Evenepoel de vierde Belg die de prijs weet te winnen.

Vorig jaar won Tadej Pogacar de Vélo d’Or, terwijl Primoz Roglic, Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde in de drie voorgaande jaren deze eer hadden.

Sinds deze verkiezing in 1992 voor het eerst werd georganiseerd, is nog nooit een Nederlander erin geslaagd om te winnen. Fabio Jakobsen, Mathieu van der Poel en Harrie Lavreysen eindigden op een gedeelde zesde plek

Annemiek Van Vleuten – foto: Cor Vos

Voor het eerst werd dit jaar een Velo d’Or Femmes uitgereikt. Vorig jaar was Annemiek van Vleuten al geselecteerd voor de Velo d’Or. Met de komst van de Tour de France Femmes vond de Franse organisatie dat er ook een aparte Velo d’Or voor vouwen moest komen. Van Vleuten wist dit jaar het WK, Tour de France Femmes, Giro Donne, Challenge by La Vuelta, Luik-Bastenaken-Luik en o.a. Omloop Het Nieuwsblad te winnen.

Van Vleuten kreeg meer dan twee keer zoveel punten als Lotte Kopecky, die als tweede eindigde. De Belgische was dit jaar o.a. de beste in de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche, terwijl ze wereldkampioen op de baan op de afvalling en ploegkoers werd.


Uitslag vrouwen: 1. Annemiek van Vleuten 145 pnt., 2. Lotte Kopecky 69 pnt., 3. Pauline Ferrand-Prévot 48 pnt., Elisa Longo Borghini 48 pnt., 5. Lorena Wiebes 40 pnt., 6. Marianne Vos 27 pnt., 7. Marta Cavalli 22 pnt, 8. Demi Vollering 21 pnt., 9. Elisa Balsamo 7 pnt., Cecilie Uttrup Ludwig 7 pnt., 11. Silvia Persico 1 pnt.1.

Uitslag mannen: 1. Remco Evenepoel 139 pnt., 2. Wout van Aert 88 pnt., 3. Tadej Pogacar 84 pnt., 4. Jonas Vingegaard 80 pnt., 5. Filippo Ganna 15 pnt., 6. Fabio Jakobsen 7 pnt., Mathieu van der Poel 7 pnt, Harrie Lavreysen 7 pnt., 9. Jay Hindley 6 pnt. 10. Primoz Roglic 1 pnt., Geraint Thomas 1 pnt.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.