Richie Porte kreeg klap van een toeschouwer
Foto: Sirotti
zaterdag 18 juli 2015 om 10:41

Richie Porte kreeg klap van een toeschouwer

Richie Porte kreeg afgelopen donderdag in de etappe naar Plateau de Beille een klap van een toeschouwer. “Het gebeurde in de laatste drie kilometer”, zegt de Sky-renner tegenover The Telegraph Cycling Podcast. “Er hing dezelfde sfeer als op Alpe d’Huez twee jaar geleden.”

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Enkele journalisten stellen zich vragen bij de prestaties van Sky. Porte suggereert dat zij daarmee het gedrag van het publiek beïnvloeden. “We bereiken zo langzamerhand het punt waarop sommigen van deze journalisten ook een beetje verantwoordelijk moeten worden gehouden voor onze veiligheid. Verdien ik het om uitgejouwd te worden? En verdient Chris Froome dat? Ik denk van niet. Het is een schande dat men ons uitmaakt voor wat dan ook. Alle overwinningen zijn op een eerlijke manier behaald. Over tien jaar zal men zich dat wellicht realiseren. Ik steek voor weinig mensen mijn hand in het vuur, maar voor mijn ploegmaten zou ik dat zeker doen.”

Eerder deze week was Richie Porte betrokken bij een ander incident. Vier mannen waren hem bergop aan het uitjouwen en noemden hem een dopeur. Porte kwam ze vervolgens opnieuw tegen toen hij de berg afreed en besloot ze aan te spreken. “Ze boden direct hun excuses aan”, vertelt hij. “Ik ben geen grote vent, maar ze deden het in hun broek. Dat toont aan wat voor mensen het waren. Dit was misschien niet de beste manier om het aanpakken, maar ik ben ook maar een mens en kan niet alles gewoon langs me heen laten gaan.”

Chris Froome heeft minder moeite met het boegeroep. “Ik hoorde hem er zelfs over lachen”, aldus Porte. “Hij heeft duidelijk een dikke huid en dat heb je als drager van de gele trui ook wel nodig.”

Sommigen beweren dat Sky alle data openbaar moet maken om van de dopinginsinuaties af te komen. Maar de Australiër kan zich daar niet in vinden. “Dan weten ze niet waar ze naar kijken. Ik vraag me af of de helft van de zogenaamde experts wel weet wat een Watt is. Toen ik op Plateau de Beille Nibali en Contador terughaalde, trapte ik 320 Watt. Dat is niet eens zo veel. Die pseudowetenschappers met hun stopwatches hebben allemaal een mening, maar die zijn niet per se correct.”

RIDE Magazine
74 Reacties
Sorteer op:
18 juli 2015 10:49
Er wordt door de media wel een stuk meegwerkt aan "stemmingmakerij". Voeg daarbij een stuk frustratie bij de Franse toeschouwers vanwege de magere prestaties van hun helden en je hebt een voedingsbodem voor dit soort zaken. Ik vind dat je er van mag denken wat je wilt dat Sky zo domineert, maar voor alles "hou je handen thuis".

Benieuwd of het boe geroep en onheus bejegenen nog erger wordt als Sky renners nog een rit winnen.
18 juli 2015 10:51
Belachelijk, blijf met je gore rotpoten van onze gore rotwielrenners af!
18 juli 2015 10:52
Het wielerpubliek mag van mij wat vaker corrigerend optreden. Ik heb het idee dat wielerfans dit nooit zouden doen. Je moet dit misschien eerder zoeken in de hoek van zat gedrag, stoerdoenerij of niet gezegend zijn met een ontwikkeld stel hersens.
18 juli 2015 10:53
Wat is de reden van SKY om de data van hun prestaties niet openbaar te maken? Bang om de concurrentie wijzer te maken?
18 juli 2015 10:53
En wel nog steeds Hinault, Virenque en Jalabert als helden beschouwen..
18 juli 2015 10:53
@alsjewint:

Nergens zie ik staan dat het om Franse toeschouwers gaat. Je doet nu precies dat waar Porte tegen ageert.
18 juli 2015 10:55
@klootje
Ik moest hem even drie keer lezen. Leek er op of je de actie wel kon waarderen.
18 juli 2015 10:59
Dom om de renners uit te jouwen en gestoord om ze te slaan. Er is geen enkel bewijs dat Sky iets doet wat niet mag en iedereen is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is.
En het is echter niet vreemd dat journalisten kritischer zijn: Froome komt uit het niets, Sky is in korte tijd uit de grond gestampt, ze kopen renners die kopman hadden kunnen zijn om ze in dienst te zetten, ze domineren de koers met renners die de E3 prijs winnen, dat lijkt allemaal wel erg op een andere periode. Maar dat betekend niet automatisch dat het hetzelfde is.
Ook Sky zelf speelt er niet echt handig op in, met het niet openbaar willen maken van die data (nou en dat mensen het niet snappen, dat geld ook voor die bloedwaardes die Kreuziger online zette), direct overal juristen inzetten en zo geheimzinnig doen over niet verboden producten.
18 juli 2015 11:02
Wheely, corrigerend als in pootje haken bij een meeloper.

Nee belachelijk zoiets. Zelfs uitfluiten is al iets heel naars. Al doe je het tegen Astana. Zoals bocht 7 tegen Titi. Verschrikkelijke kerel, maar wel een sportman. Dan ben je geen sportliefhebber, als je zoiets doet hoor.
18 juli 2015 11:06
Wat ploegen wel of niet handig doen maakt niet uit, het rechtvaardigt nooit dat je met je handen aan wielrenners komt. Wielrennen is een prachtige sport die van heel dichtbij is mee te maken. Ik ken geen andere sport waarbij je zo dicht bij kan komen en zelfs mee kan rennen en de sporters dit maar allemaal moeten accepteren. Als we nu gaan afglijden tot een niveau van het uitschot van de zgn voetbalsupporters (en daar bedoel ik dus niet mee diegene die nog echt voor het voetbal gaan) dan is het slecht gesteld met de sport. Ik ben het met klootje eens dat de echt wielerfans idd meer corrigerend mogen optreden. Ik zag het onlangs idd dat weer zo'n meelopende gek, hardhandig tot stilstand werd gebracht, prima actie. Het is een fantastische sport, maar laten wij in hemelsnaam verstandig zijn en de sporters ook de ruimte geven om die te kunnen beoefenen.
18 juli 2015 11:07
Laat ik beginnen met te stellen dat iedereen met zijn fikken van sporters/wielrenners af moet blijven. Laat je afkeuring dan op een wat meer respectvolle manier blijken..

Maar toch wel kritische noot over de opmerkingen van Porte.
Quote:
."Ik steek voor weinig mensen mijn hand in het vuur, maar voor mijn ploegmaten zou ik dat zeker doen.”

Dit is natuurlijk hypocriet. Bij anderen mogen twijfelen, maar bij eigen ploegmaats niet? En waarom zouden wielerfans die lijn moeten volgen? Het verleden heeft aangetoond dat je voor niemand de handen in het vuur moet steken..

En dan het journaille de schuld geven. Enkele jaren geleden werd het journaille juist verweten niet kritisch genoeg te zijn over doping en nu zouden ze aanzetten tot geweld?

Misschien als Sky wat minder krampachtig om zou gaan met de beschuldigingen en wat opener zou zijn, dat de antipathie dan wat afneemt.
18 juli 2015 11:09
@Kingstown

Misschien heb ik mijn reactie dan niet goed geformuleerd als daarmee de suggestie gewekt wordt dat het om een Fransman ging, want je hebt gelijk dat nergens staat dat het om een Fransman ging die de klap uitdeelde. Ik noemde wat zaken die mede aanleiding geweest kunnen zijn voor dat incident. Maar het kan natuurlijk net zo goed iemand van een andere nationaliteit geweest zijn.
18 juli 2015 11:16
@roberto. Dat is niet hypocriet. Hij geeft enkel aan dat hij vertrouwen heeft in zijn ploeg, niet dat hij anderen verdenkt

Over de rol van de media: Het is niet 'kritisch' om goede resultaten in verband te brengen met doping zonder goede aanwijzingen. Dat is gemakzuchtig en onprofessioneel.
Kritisch zijn is gedegen onderzoek doen.
18 juli 2015 11:19
Belachelijk natuurlijk. Vertrouw Sky absoluut niet, maar blijf wel met je klauwen van renners af. Ze zijn bezig met hun vak, rijden zich naar de kloten, en dan komt zo'n idioot. Persoonlijk zou ik er gek van worden. Renners moeten door, kunnen niet stoppen om degene even er heel duidelijk op te wijzen dat dat gedrag niet kan. Hetzelfde voor bewoners die inbrekers er vriendelijk op moeten wijzen om eerst hun huis te verlaten, om vervolgens pas te mogen handelen.
18 juli 2015 11:22
Ik ben ook erg bang voor Alpe d'Huez eerlijk gezegd. Weinig volkeren die zich zo ongelooflijk asociaal gedragen bij een "feestje" als de Nederlanders. Als ik de beelden van de laatste keer terug zag dan is het echt wachten op een valpartij in de "Nederlandse bocht". Met zoveel drank op en zo weinig hersenen en verantwoordelijkheidsgevoel gaat het bewust (duwen) of onbewust (te laat wegstappen of een vlag laten hangen) gewoon een keer mis. Zeker als daar de opruiing vanuit sommige media nog bij komt.
18 juli 2015 11:22
@Brummel
Ik had het niet over verdenken, maar over twijfelen. Hij zegt dat hij alleen voor zijn eigen ploegmaten de handen in het vuur steekt. Dat geeft aan dat hij over anderen wel eens twijfelt..
Quote:
Kritisch zijn is gedegen onderzoek doen.


Dan zal Sky wat opener moeten zijn met data e.d.! Gedegen onderzoek doen met niks, is niet mogelijk en dan komen juist de speculaties.
18 juli 2015 11:23
Kritische media is prima. Vragen stellen over doping, prestaties etc., maar er moeten geen insinuaties worden gemaakt waardoor een deel van de lezers het nodig gaat vinden om mensen uit te joelen. En daar lijkt o.a. de Franse media wel aan mee te werken.
18 juli 2015 11:25
Vandaar dat hij zo'n dikke lippen heeft ;)
Wel grappig en goed dat hij naar beneden rijdt en die haantjes er op aanspreekt, die fransen worden steeds brutaler.
Over SKY prestaties: Het kan zijn dat ze bepaalde (legale) voedingssupplementen hebben waardoor ze duidelijk een voorsprong hebben op de rest. Uiteraard gaan ze dit niet vermelden omdat ze de concurrentie niet in de kaarten wil laten kijken.
18 juli 2015 11:25
Froome een dikke huid?
18 juli 2015 11:29
@Tykke, haha, dat dacht ik ook: ik hoor niet vaak het woord 'dik' in verband met Froome
18 juli 2015 11:30
Maar we moeten ook niet vergeten dat veel journalisten die nu kritisch schrijven dezelfden zijn die jarenlang voorgelogen zijn. De wielerwereld zal nog lang op de blaren moeten zitten van de brandjes die ze zelf aangestoken heeft.
Ik blijf er bij, eigenlijk kijken we naar een sport die elke geloofwaardigheid verloren heeft. Het verstand zou deze liefdesrelatie al lang verbroken moeten hebben, maar afscheid nemen van de mooiste vrouw ter wereld.. dat doen er niet veel.
18 juli 2015 11:32
Ik vind 't moeilijk. Enerzijds: er zijn geen duidelijke signalen bij Sky. De andere grote drie (Astana, Tinkoff, Movistar) hebben allemaal overduidelijk dubieuze directeuren, doctoren, kopmannen met dopingverleden. Dus het is gek dat er nu over Sky gevallen wordt. Ik zou het logischer vinden als Vino, Valverde of voor mijn part Contador zou worden uitgejouwd.

En er is natuurlijk frustratie van de Fransen. Maar aan de andere kant: het waren ook precies Liberation en l'Equipe die destijds de eerste waren die openbaar twijfelden aan US Postal, Rasmussen, etc. Destijds dachten wij in NL ook allemaal: 'jaja, Frans Chauvinisme...'
18 juli 2015 11:34
Wie zegt dat het om Fransen zou gaan?

@horsm
Wie zegt dat Vino of die anderen niet uitgejouwd worden? Volgens mij werd Astana nogal uitgejoeld vorige week. Je hoort ze er alleen niet over in de media..
18 juli 2015 11:36
Snap anti-supporters sowieso niet maar misschien zijn ze wel boos omdat Sky de koers doodmaakt, hoogstwaarschijnlijk kunnen ze gewoon niet tegen "hun" verlies.
18 juli 2015 11:41
Overigens zou het goed zijn om met behulp van de vele camera beelden de mensen die zich misdragen langs het parcours te vervolgen en een duidelijk signaal af te geven dat deze mensen niet welkom zijn.

Zoals Klootje zei ligt daar ook een verantwoordelijkheid bij het aanwezige publiek.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.