Rio 2016: Van Avermaet zet in op goud
Gilbert is een van de speerpunten - foto: Sirotti
donderdag 4 augustus 2016 om 17:21

Rio 2016: Van Avermaet zet in op goud

België start zonder een absolute topfavoriet op het loodzware Olympische parcours in Rio de Janeiro. Desondanks mikt Greg Van Avermaet onomwonden op goud. “De kans is klein, maar ze bestaat, dus ik moet er 100 procent voor gaan”, zegt hij tegen Sporza.

Van Avermaet ziet klein kansje
“Mentaal en fysiek ben ik er klaar voor”, vervolgt de renner van BMC. “Ik voel me sterker dan ooit. Dat heb ik bewezen in de Tour de France en de Clásica San Sebastián.  Ik leg me niet neer bij het feit dat het parcours lastig is. Het parcours is voor mij op de limiet, maar als alles in de goede plooi valt maak ik kans om olympisch kampioen te worden. Op zo een vreemd parcours is het voor iedereen moeilijk om te voorspellen wie zal winnen. Er zijn veel scenario’s mogelijk.”

Gilbert is al blij met een medaille
Philippe Gilbert maakte van dichtbij mee toen Axel Merckx in 2004 brons pakte. “Ik was heel blij dat ik er toen bij was. Op zo’n moment besef je hoe belangrijk een medaille is. Wanneer je derde wordt op een WK, dan is dat een ontgoocheling. Wanneer dat het geval is op de Spelen, dan is dat een reden om te vieren. Dat is het grote verschil. De Olympische wegrit heeft een enorme sportieve waarde. De uitslag blijft je vier jaar en zelfs levenslang bij.”

30-07-2016 Clasica San Sebastian; 2016, Bmc, Racing; Gilbert, Philippe; San Sebastian;

Gilbert gaat voor een medaille – foto: Sirotti

Wellens ziet voordeel in vlakke aankomst
“Er zit altijd iets in als je een goeie dag hebt”, meent Tim Wellens. “Alles moet passen, de puzzel moet in elkaar vallen. De laatste klim is natuurlijk heel lastig dus ik hoop op een heel goeie dag om mee te kunnen met de besten. Dat zal ik nodig hebben want de superklimmer die je moet zijn om Chris Froome te volgen, die ben ik niet. Ik hoop dat ik boven mezelf kan uitstijgen. Het is ook wel een voordeel voor ons Belgen dat de aankomst beneden ligt, en niet boven. Nu kunnen we eventueel nog terugkeren in de afdaling of op het laatste stuk.”

Bondscoach De Weert tempert verwachtingen
Nieuwbakken bondscoach Kevin De Weert, tot vorig jaar april nog renner van LottoNL-Jumbo, is een stuk voorzichtiger in zijn uitspraken. “Wij moeten niet kijken naar een Froome of andere renners. We moeten onze eigen wedstrijd rijden met het idee dat we met vijf in de ploeg zijn. Ik wil niet echt een plaats op onze ambities plakken. Sommigen spreken over een medaille, maar ik zou blij zijn met een plaats in de top-8.” Dat resultaat is goed voor een Olympisch diploma.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
4 augustus 2016 17:25
Anticiperen geblazen.
4 augustus 2016 17:33
Weer een meesterlijke titel van het bericht. De Weert is realistischer.
4 augustus 2016 17:39
Vreemde titel inderdaad, enkel Van Avermaet spreekt uit dat hij echt hoopt te winnen en er (een beetje) in gelooft.
4 augustus 2016 17:40
Ik denk dat alleen Wellens op een goede dag een kansje heeft, maar de Belgen zullen zeker niet tot de laatste ronde kunnen wachten. Ze hebben nu eenmaal geen topklimmer in de gelederen.
4 augustus 2016 17:42
Wellens is de enige die ergens kans op maakt van de Belgen denk ik.
4 augustus 2016 17:43
Wellens, Van Avermaet en Gilbert die niks te verliezen hebben. Toptrio in een koers zonder controle.
4 augustus 2016 17:45
Lijkt pimpandoer wel weer, tijdrijders en sprinters maken kans, vol ledig kansloos.
4 augustus 2016 17:46
Hahahaha
4 augustus 2016 17:59
Als de verhalen kloppen over het parcours, van de renners zelf die er al gereden hebben, dan geloof ik niet dat Van Avermaet denkt dat ie kans maakt; of hij is nog dommer dan ik dacht.
4 augustus 2016 18:32
Belgen hadden alleen de eerste lussen nog meer gereden. Vandaar ook natuurlijk dat ze zo tevreden waren. Tweede deel is andere koek natuurlijk. Spijtig voor hen.
4 augustus 2016 19:06
Ik las ergens dat ie zichzelf 5 % kans toe dichtte. Kortom, ongeveer 20 andere renners die ook kunnen winnen. Dat klopt wel aardig denk ik .
4 augustus 2016 19:39
Het is verder en meer klimmen dan in San Sebastian, ik denk dat zijn kansen een stuk kleiner zijn dan 5%.
4 augustus 2016 19:46
Ach, als Museeuw WK kan worden op een klimparcours dan kan Van Avermaet het zeker.
4 augustus 2016 19:49
Je bent op dit parcours kansloos tegen de echte klimmers.
4 augustus 2016 21:03
Klopt wat Geraint zegt. Museeuw won als voorjaarscoureur in de bergen.
Hij startte iedere klim vooraan en reed op eigen tempo naar boven. In de afdaling reed ie weer naar de kop. Enzovoort. En zo belandde hij relatief fris in de finale.
4 augustus 2016 21:03
Hey assen. Waarom denk je dat Van Avermaet dom is? En wat denk je van de rest van het peloton? Wie is de slimste?
4 augustus 2016 21:11
De Belgen zijn volkomen kansloos op dit parkoers.
Als van Avermaet zich sterker voelt dan ooit waarom heeft hij CSS dan niet gewonnen?
4 augustus 2016 21:40
Dat klimmen zal nog reuze meevallen, het zijn de Alpen niet. VanAvermaat is wellicht de beste 1-dags-renner van het moment, Gilbert was dat tot voor kort, Wellens kan pieken als geen ander.
Hopelijk vechten ze elkaar niet de kooi uit, dat lijkt me eerlijk gezegd nog het grootste probleem.
4 augustus 2016 21:59
@Melkzuur
Van Avermaet koerste voorheen dom, wat natuurlijk geen bewijs is dat ie ook dom is...
Opvallend is dat in ieder geval drie van de meest getalenteerde Nederlandse wielrenners duidelijk bovengemiddeld intelligent zijn; Oomen, Mollema, Dumoulin hebben allen VWO gedaan.
4 augustus 2016 22:12
Boven gemiddeld intelligent omdat ze vwo gedaan hebben? En wat als ze weer beneden zijn?
4 augustus 2016 22:29
Nou ik ken enorm domme mensen die VWO gedaan hebben. En ook slimme mensen die MBO hebben gedaan.

Het zegt me niets.
4 augustus 2016 23:03
Dus alle mensen die VWO hebben gedaan zijn bovengemiddeld intelligent? Deze opmerking vind ik dan weer niet zo intelligent.
4 augustus 2016 23:36
Hoogstwaarschijnlijk zijn bovenstaande leden personen die geen VWO gedaan hebben en daarom gekrenkt zijn. Iemand die VWO gedaan heeft zal gemiddeld gezien een veel hoger IQ hebben dan iemand van HAVO, of laat staan VMBO. De middelbare school is een uitstekende graadmeter voor intelligentie, maar dat wil niet zeggen dat intelligentie altijd ten volle gebruikt wordt. Her en der zitten er een paar potentiële VWO'ers verdwaald op de HAVO, maar pleur 100 havisten op het VWO en er zullen maar 5 zijn die het halen. Tegenovergesteld is dat 100. Feiten zijn feiten. IQ is IQ.
4 augustus 2016 23:52
@robert chasinique

Je kraamt een beetje onzin uit. Er zijn enorm veel slimmeriken die niet goed functioneren binnen een schoolsysteem (maar bv wel hoog scoren op iq tests) en een hoop minder intelligente maar ijverige types die goed gedijen op school.

Maar goed, Mollema, oomen en Dumoulin komen inderdaad zeker niet over als domme jongens.

Greg ook niet perse trouwens, maar goud gaat ie niet winnen.
5 augustus 2016 00:35
Greg heeft sowieso teveel criteriums gereden afgelopen week, het beste is er al vanaf ;)
Daarnaast zit er een berg in het parcours die hem wat te machtig is maar in een aanvallende moeilijk te controleren koers heeft ieder kans natuurlijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.