Rio 2016: Van Avermaet zet in op goud
Gilbert is een van de speerpunten - foto: Sirotti
donderdag 4 augustus 2016 om 17:21

Rio 2016: Van Avermaet zet in op goud

België start zonder een absolute topfavoriet op het loodzware Olympische parcours in Rio de Janeiro. Desondanks mikt Greg Van Avermaet onomwonden op goud. “De kans is klein, maar ze bestaat, dus ik moet er 100 procent voor gaan”, zegt hij tegen Sporza.

Van Avermaet ziet klein kansje
“Mentaal en fysiek ben ik er klaar voor”, vervolgt de renner van BMC. “Ik voel me sterker dan ooit. Dat heb ik bewezen in de Tour de France en de Clásica San Sebastián.  Ik leg me niet neer bij het feit dat het parcours lastig is. Het parcours is voor mij op de limiet, maar als alles in de goede plooi valt maak ik kans om olympisch kampioen te worden. Op zo een vreemd parcours is het voor iedereen moeilijk om te voorspellen wie zal winnen. Er zijn veel scenario’s mogelijk.”

Gilbert is al blij met een medaille
Philippe Gilbert maakte van dichtbij mee toen Axel Merckx in 2004 brons pakte. “Ik was heel blij dat ik er toen bij was. Op zo’n moment besef je hoe belangrijk een medaille is. Wanneer je derde wordt op een WK, dan is dat een ontgoocheling. Wanneer dat het geval is op de Spelen, dan is dat een reden om te vieren. Dat is het grote verschil. De Olympische wegrit heeft een enorme sportieve waarde. De uitslag blijft je vier jaar en zelfs levenslang bij.”

30-07-2016 Clasica San Sebastian; 2016, Bmc, Racing; Gilbert, Philippe; San Sebastian;

Gilbert gaat voor een medaille – foto: Sirotti

Wellens ziet voordeel in vlakke aankomst
“Er zit altijd iets in als je een goeie dag hebt”, meent Tim Wellens. “Alles moet passen, de puzzel moet in elkaar vallen. De laatste klim is natuurlijk heel lastig dus ik hoop op een heel goeie dag om mee te kunnen met de besten. Dat zal ik nodig hebben want de superklimmer die je moet zijn om Chris Froome te volgen, die ben ik niet. Ik hoop dat ik boven mezelf kan uitstijgen. Het is ook wel een voordeel voor ons Belgen dat de aankomst beneden ligt, en niet boven. Nu kunnen we eventueel nog terugkeren in de afdaling of op het laatste stuk.”

Bondscoach De Weert tempert verwachtingen
Nieuwbakken bondscoach Kevin De Weert, tot vorig jaar april nog renner van LottoNL-Jumbo, is een stuk voorzichtiger in zijn uitspraken. “Wij moeten niet kijken naar een Froome of andere renners. We moeten onze eigen wedstrijd rijden met het idee dat we met vijf in de ploeg zijn. Ik wil niet echt een plaats op onze ambities plakken. Sommigen spreken over een medaille, maar ik zou blij zijn met een plaats in de top-8.” Dat resultaat is goed voor een Olympisch diploma.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2016 01:06
@jan Jansen: ik was in de veronderstelling dat Mollema CSS had gewonnen ;)
5 augustus 2016 02:55
Ik zie een rui Costa weer een toer uithalen
5 augustus 2016 08:48
Hopelijk een mooie aanvallende koers. Als Costa aanvalt en wint heb ik daar weinig moeite mee.

Over IQ: Het kan zeker dat iemand van VWO toch niet zo slim is en van een 'lager' schooltype slimmer is. Gemiddeld zijn leerlingen van VWO wel slimmer dan leerlingen van 'lagere' schooltypes. Op individueel niveau valt er inderdaad niet veel met zekerheid te zeggen. :-)
Een voorbeeld van een renner waarvan gezegd wordt dat ie echt heel dom is/was is Gert-Jan Theunisse.
Maar het belangrijkst is toch wattage kunnen trappen, en doorzettingsvermogen, lijkt me.
5 augustus 2016 10:42
Wat een pretentieuze onzin over iq en dan theunisse erbij halen als erg dom, tsjonge, jonge.
Gert jan was onderdeel vh systeem en kende zijn eigen kracht niet, dan ben je al gauw dom blijkbaar, fijne gast. En ja met zelfstudie bereik je veel meer dan met vwo omdat je zelf je tempo bepaalt, een taal leren kan in 3 maanden maar veel coureurs doen de moeite niet, geen interesse veelal.
5 augustus 2016 13:13
@Schipperaar
Persoonlijk vind ik Gert-Jan ook een toffe gast. Heeft niks te maken met of iemand dom of slim is. Gert-Jan werd vooral door zijn eigen collega's 'uitgelachen'. De verhalen gingen de rondte dat als je GJ vertelde dat je in je blote kont harder kon fietsen, GJ dat ook zonder blikken en blozen zou doen.
5 augustus 2016 13:25
Mensen met minder kwaliteiten lachen graag om anderen, waarschijnlijk om hun eigen onkunde te compenseren, gj had het in zich om de tour te winnen met de juiste mensen om zich heen, oermens maar zeker niet dom.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.