Giro 2016: Ritzege en roze Brambilla, Dumoulin verliest veel tijd
foto: ANSA
zaterdag 14 mei 2016 om 16:43

Giro 2016: Ritzege en roze Brambilla, Dumoulin verliest veel tijd

Gianluca Brambilla heeft een dubbelslag geslagen in de Giro d’Italia. De Italiaan van Etixx-Quick-Step reed in de achtste etappe op de laatste klim van de dag weg uit een grote kopgroep en kwam in finishplaats Arezzo solo over de streep. Hij neemt dankzij zijn ritzege de roze trui over van Tom Dumoulin, die een slechte dag beleefde en meer dan een minuut verloor op de voornaamste klassementsrenners.

Steven Kruijswijk wist zich wel prima te handhaven. De renner van LottoNL-Jumbo finishte in de groep der favorieten, vlak achter Alejandro Valverde, en werd daarmee zevende in de rituitslag. In het algemeen klassement staat hij nu derde. Hij heeft een achterstand van 33 seconden op Brambilla. Ilnur Zakarin (Katusha) staat nog tussen de Italiaan en de Nederlander in.

Brambilla best geklasseerde in grote kopgroep
De vlucht van de dag kwam tot stand in het eerste uur, dat in een moordend tempo werd afgewerkt. Brambillia was van de dertien man tellende groep de beste geplaatste man in het klassement. De Italiaan mocht zich met zijn achterstand in het klassement van 1.56 minuten op Dumoulin al snel de virtuele drager van het roze noemen. Dumoulin kreeg nog meer zorgen aan zijn hoofd toen hij even in een tweede groep verzeild raakte. Die scheve situatie werd door Giant-Alpecin echter snel rechtgezet.

Brambilla nam samen met Blel Kadri, Matteo Montaguti, Alessandro De Marchi, Moreno Moser, Jaco Venter, Matteo Trentin, Sean De Bie, José Joaquin Rojas, Jasha Sütterlin, Giacomo Berlato, Nikias Arndt en Alexey Tsatevich een voorsprong van vijf minuten. Die marge stond nog steeds op de teller toen de kopgroep begon aan de Alpe di Poti, de veelbesproken klim met deels onverharde wegen.

14-05-2016 Giro D'italia; Tappa 08 Foligno - Arezzo; 2016, Movistar; Valverde, Alejandro; Alpe Di Poti;

De favorieten lossen Dumoulin op het grind – foto: Sirotti

Dumoulin kan tempo niet volgen en raakt roze kwijt
Op weg naar de top, die lag op negentien kilometer van de finish, reed Brambilla weg bij zijn medevluchters. In de achtergrond ontstond een ‘koers in de koers’ toen Alejandro Valverde een versnelling plaatste. De meeste klassementsrenners, waaronder Kruijswijk, wisten de aanval van de Spanjaard makkelijk te beantwoorden. Voor Dumoulin was het echter een ander verhaal. De drager van het roze moest passen en kon op de stoffige grindpaden ook het wiel van de eerste achtervolgers niet houden.

De achterstand van Dumoulin op de andere klassementsrenners was bovenop de Alpe di Poti al opgelopen tot bijna anderhalve minuut. Daar nog verder voor reed nog altijd Brambilla, die in de (geasfalteerde) afdaling zoveel risico nam dat hij bijna onderuit ging. De Italiaan hield zich echter staande en zorgde na de twee ritzeges van Marcel Kittel voor het derde dagsucces deze Giro voor Etixx-Quick-Step. Zijn marge aan de streep was zelfs voldoende om het roze te pakken. De groep der favorieten finishte uiteindelijk op iets meer dan anderhalve minuut.

Dumoulin kwam als 38e over de streep, op een kleine drie minuten van Brambilla. Hij valt daardoor weg uit de top tien en staat nu elfde met een achterstand van een minuut en vijf seconden op de nieuwe leider in het klassement. Morgen staat met de lange individuele tijdrit in Toscane wel de specialiteit van de Nederlander op het programma.

RIDE Magazine
149 Reacties
Sorteer op:
14 mei 2016 16:55
Heel erg sportief van Tom! Ook een beetje verdiende aandacht naar Kruiswijk en het prima rijdende TLJ. Goed voorspeld door sommige mensen hier de naam Brambilla.
14 mei 2016 16:56
Mooie Giro rit weer. Brambilla geen verrassing. Jammer van Dumoulin, maar erg hoopvol van Kruissie!
14 mei 2016 16:56
Waar is de topfavoriet volgens Wielerflits Cancellara?
14 mei 2016 16:56
Als Tom niet ziek is dan staan er morgenavond 2 nederlanders bovenaan.......Maar na de tijdrit is de rol van Dumoulin uitgespeeld.....Kruiswijk gaat in deze vorm voor de eindoverwinning.
14 mei 2016 16:57
Het is nog niet de Giro van vorig jaar qua spektakel, maar het is er niet minder spannend om! Sterkste indruk vandaag maken wat mij betreft Chaves, Valverde, Zakarin en Kruijswijk
14 mei 2016 16:57
Oei, oei, oei Dumoulin slechte benen vandaag ? Even afwachten naar zijn reactie en zien of dit morgen nog doorwerkt in zijn tijdrit. Een minuut terug pakken kan, maar dan zal hij wel de benen moeten hebben...
14 mei 2016 16:58
Tom heeft ons een mooie Giro-week bezorgd sinds Apeldoorn, misschien morgen nog een leuk extraatje. Nu mag Steven het overnemen. Hij lijkt in orde! Ter herinnering, vorig jaar stond hij op de tweede zaterdag al op 11+ minuten in het klassement, uiteindelijk was zijn achterstand op Contador in het AK net géén 11 minuten...
14 mei 2016 16:58
Dumoulin 42 seconden achter Zakarin, 32 seconden achter Kruijswijk, veel favorieten rond de 20-30 seconden. Het is wel te overzien hoor, maar kado gaat hij het morgen uiteraard niet krijgen.
14 mei 2016 16:58
Toch wel opvallend dat alle truien en 6/8 ritten in het bezit zijn van twee (Belgische) ploegen. Deze overwinning echt wel verdiend voor Brambilla. Heerlijke renner en persoonlijkheid!
14 mei 2016 16:59
Ik zie Tom de tijdrit morgen ook niet winnen. Vermoeidheid stapelt zich op, en na zo'n tik een dergelijke tijdrit winnen? Ik geef het hem te doen.

Ik zie die gekke Zwitser toch wel uitpakken morgen. En misschien wel een Zakarin en Uran.
14 mei 2016 16:59
Jammer dat Dumoulin vandaag niet aan kon pikken, maar Kruijswijk lijkt sterker dan ooit en heeft een prima uitgangspositie. Nibali laat hier in de laatste meters toch ook weer slordig een paar seconden liggen, geloof ik. De strijd om de eindzege ligt nog wagenwijd open. Erg benieuwd naar morgen.
14 mei 2016 16:59
Laten we eerst maar even wachten wat de verklaring van tom is voordat we het gaan hebben over een roze trui terugpakken
14 mei 2016 17:00
Lekker hoor van Steven. Zag er echt heel sterk uit.

Jammer van Tom. Heeft wel 1 voordeel. En dat is dat ik niet meer de hele tijd alle complot theorien van de mensen die menen dat ze het beter weten dan Dumoulin himzelf en maar bleven roepen dat hij wel voor het AK zou gaan.
14 mei 2016 17:00
Kruijswijk is gewoon de beste grote ronderenner van Nederland. Zijn week moet nog komen, en hij staat al derde (morgen misschien wel eerste). Laat de hype maar lekker rondom Dumoulin hangen, Kruijswijk doet z'n ding wel.
14 mei 2016 17:00
Hoe goed is kruiswijk in de tijdrit? Gezien de speciale aandacht die dit onderdeel heeft voor TLJ. Denk toch reeele kans op Nederlander in het roze..
14 mei 2016 17:01
Brambilla wordt nog een outsider voor het podium!
14 mei 2016 17:02
@teamNL

serieus joh? wie behalve valverde hadden er nog meer ploegmaats bij zich?
14 mei 2016 17:03
Mooi Voor Brambilla, en verdiend!

Maar jongens toch wat komt er nog allemaal. Ik raad velen onder jullie aan eens het etappeschema van de laatste anderhalve week te bestuderen. Daar worden de prijzen uitgedeeld niet nu.
14 mei 2016 17:03
Mensen ik geloof niet dat hij er 'gewoon' afgereden is, hij kon niet eens klimmers uit de C categorie volgen op een gegeven moment, er moet meer aan de hand zijn geweest. Als dat zo is dan heeft hij morgen een probleem.
14 mei 2016 17:04
Mooi nummer van Brambilla! Inspiratie opgedaan in Strade en hier zichzelf mooi beloond. Kruijswijk blijft sterker dan ooit voor de eerste week. Ontzettend benieuwd of hij in het vervolg net zo weinig verval vertoond als eerder het geval was, dan gaat hij hier podiumkandidaat worden. Dumoulin vandaag wel erg slechte benen. Hongerklopje? Zijn ploeg heeft er toch de hele dag goed voor gereden, dus verrast zullen ze daar ook zijn over deze terugval in vorm. Hopelijk kost het hem morgen niet de overwinning.
14 mei 2016 17:04
Majka, Nibali, Uran en Pozzovivo verluezen nog 3 seconden op Kruijswijk
14 mei 2016 17:04
Niet verwachten dat dumoulin zo een optater zou krijgen. Ziekte? Hongerklop? Zelf de luitenantengroep ging te snel :/
14 mei 2016 17:04
Die tijdrit morgen... dat wordt toch een leuke! Dumoulin kan zomaar weer het roze pakken. Kruijswijk, zou kunnen...

Maar eentje lacht vooralsnog het hardst: Zakarin. Verder een sterk staaltje van Brambilla. Ik heb weer genoten!
14 mei 2016 17:06
Brambilla gaat deze inspanning morgen uiteraard voelen en hoelang zou die meekunnen op de lange beklimmingen in de slotweek. Hij staat niet ver voor.
14 mei 2016 17:06
Iemand die mij iets kan vertellen over de tijdritkwaliteiten van kruiswijk in tijdritten met deze afstand?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.