Ruben Apers solliciteerde zelf bij Bas Tietema: “Al moet ik een eenmansploeg beginnen…”
Foto: Cor Vos
donderdag 5 oktober 2023 om 12:25

Ruben Apers solliciteerde zelf bij Bas Tietema: “Al moet ik een eenmansploeg beginnen…”

Interview Ruben Apers durft zijn stoute schoenen aantrekken om zijn beroep ook in 2024 te kunnen beoefenen. De Wase coureur, die bij Team Flanders-Baloise geen nieuw contract kreeg, lanceerde op eigen houtje een oproep op social mediaplatform X. “Voorlopig had die nog niet het gewenste effect, maar er is wél het een en ander in beweging gezet”, aldus de 25-jarige Apers aan WielerFlits.

“Yo Bas Tietema, give me a contract and a camera and we will rock the scene”, klonk de opvallende tweet van Apers, intussen bijna twee weken terug. De jonge renner wil koste wat kost in het peloton blijven, en is niet te beroerd om alle opties daarbij af te tasten. “Kort daarna heb ik contact gehad met Bas. Niets concreet, maar ik merk wel dat mijn oproep viraal is gegaan. Vorig weekend was ik actief op het EK Gravel, waar ik enorm veel ben aangesproken. Door mensen die in de marketing zitten, die merken vertegenwoordigen, ploegleiders, renners ook. Alleen niet door de ploegmanagers die de contracten uitdelen, helaas.”

Levensstijl
Zonder contract, geen toekomst in de sport. Of toch? “Er zijn nog verschillende opties. Misschien koop ik met mijn laatste geld wel een gravelbike om mee op avontuur te trekken en coole dingen te doen in de wereld. Voor wilde avonturen ben ik altijd te vinden, maar dat is nog een ver plan. Wat mijn punt is: ik fiets enorm graag en wil er gewoon mijn levensstijl van blijven maken. Op welke manier dan ook. Dat is het enige plan dat ik momenteel heb. Meer kan ik op dit moment ook niet doen, want ik heb afgelopen seizoen alles gegeven op de fiets.”

Apers tijdens de Scheldeprijs – foto: Cor Vos

Renners in een gelijkaardige situatie, zoals Jens Debusschere, Jens Adams en Julien Vermote, begonnen recent met een eenmansploeg, door zelf sponsors te ronselen. Ook Apers schrikt niet op van zo’n plan. “Dat is een nieuwe wereld voor mij, maar ik sluit het niet uit. Het is heel spannend om bij te leren over het zelf opzetten van een project. Daarom heb ik al wat tips gevraagd bij buitenlandse jongens die gelijkaardige dingen doen, en Bavo en Bert De Backer van Sporza. Je wil niet aan zo’n avontuur beginnen en plots voor een of andere onaangename verrassing komen te staan.”

Wegkapitein
Apers – die zich tijdens drie jaar bij Flanders-Baloise toonde in lange ontsnappingen – is er alleszins van overtuigd dat hij ploegen nog voldoende te bieden heeft. “Ik ben geen afwerker. Maar ik kan wel erg hard met de fiets rijden. Anders rijd je vorige week niet de finale van het Circuit Franco-Belge, na een afvalkoers waarin het nooit is stilgevallen. Ik wil me schikken in eender welke rol. Een functie als wegkapitein, zoals Iljo Keisse, lijkt me iets voor mij. Ik heb al veel mooie ervaringen kunnen afvinken, maar er is ook nog veel waar ik naar uitkijk.”

“Hopelijk denkt een ploegmanager binnen enkele weken, als ze nog een plekje open hebben: ‘ah, die Apers van Twitter, dat was toch een goeie?’ Dan was het allemaal niet voor niets. Het is nu allemaal heel leuk om te vertellen dat ik veel mogelijkheden en goede ideeën heb. Maar we zijn al half oktober en ik weet niet hoe mijn leven er in 2024 gaat uitzien. Voor hetzelfde geld springen al die opties af. Stressen heeft nu geen zin, dus blijf ik mijn opties aftasten en hopen dat alles wat er met mijn oproep in beweging is gezet, alsnog iets oplevert.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.