Samuel Sánchez betrapt op doping
foto: Sirotti
donderdag 17 augustus 2017 om 14:11

Samuel Sánchez betrapt op doping

Samuel Sánchez is tijdens een out-of-competition test op 9 augustus betrapt op doping. De 39-jarige Spanjaard van BMC had sporen van het groeihormoon GHRP-2 in zijn bloed. Dat maakt de UCI vandaag bekend.

Het gaat om hetzelfde middel als waar Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni van Bardiani-CSF eerder dit jaar op betrapt zijn. Sánchez heeft het recht om een B-staal aan te vragen, maar voorlopig is hij geschorst.

De olympisch kampioen van Peking zou aankomende zaterdag van start gaan in de Ronde van Spanje. Loïc Vliegen is zijn vervanger. Sánchez eindigde tweemaal op het podium van de Spaanse rittenkoers. Hij wist er bovendien vijf etappes te winnen.

BMC benadrukt in een korte persverklaring dat de formatie een zero tolerance beleid voert. “We zijn dan ook extreem teleurgesteld om dit nieuws te moeten delen aan de vooravond van de Ronde van Spanje”, aldus de ploeg.

RIDE Magazine
151 Reacties
Sorteer op:
17 augustus 2017 16:55
@dikkechaap
Met constant bedoel ik natuurlijke fluctuaties, natuurlijk blijven ze niet op exact hetzelfde niveau. Bij hoogtestages kun je vooral je hematocriet verhogen, maar dat gaat niet in een paar uur tijd. Met buiten competitie controles kun je deze waardes geleidelijk zien stijgen, met bloedtransfusies zul je een korte schok hebben. Bij ziektes veranderen er een pak waardes, dat is een verschil met het inbrengen van één stof. Genetische afwijkingen kunnen voor opvallende bloedwaardes zorgen, maar die waardes zijn er vanaf de geboorte en zullen daarna niet "opvallend" veranderen. (tenzij bloedziektes, maar dan ben je geen prof).

@fietsvriend
Als hij bij zijn testen om zijn nulwaarde/standaardwaarde doping nam, dan was hij betrapt. Zo simpel is het eigenlijk. Stel dat hij in verband met halfwaardetijden e.d. lang genoeg geen doping nam om niet positief te zijn, maar wel een waarde te hebben die niet natuurlijk is voor hem, kon hij dat op lange termijn onmogelijk volhouden. Dan moet je constant met microdoseringen werken, maar je weet nooit wanneer je gecontroleerd wordt dus dat is in de praktijk niet haalbaar, zeker niet voor de 7? jaar dat er een paspoort is. Maar in theorie kan het in principe.
Het is sowieso een moeilijke zaak, want als je nooit boven de grenswaarde gaat, ben je per definitie nooit betrapt. Met "verdachte" bloedwaarden kunnen ze je enkel tijdelijk schorsen tot ze terug "normaal" zijn. Resultaten zullen er niet door geschrapt worden.
17 augustus 2017 16:57
@michielbrands natuurlijk was Valverde super dit jaar. Maar een dubbele beenbreuk opgelopen in de Tour is op zijn leeftijd toch een tik van formaat. Als hij terugkeert in het peloton is het maar zeer de vraag op welk niveau. Dat zijn carrière bedreigende blessures.
17 augustus 2017 16:57
je moet wat als je nog een keer wil vlammen, maar niet meer de kwaliteiten hebt om de echte toppers te verslaan.
17 augustus 2017 17:02
@ik justin

Ik zet er nog bij dat ik niet zeg dat hij gebruikt. Pff.. dat lezen van mensen soms
We is alleen geen enkele reden te bedenken dat Dumoulin, Mollema, Kelderman en de ander genoemden een grotere garantie hebben dat ze wrl schoon zouden zijn. Puur berust op chauvinisme om juist hen te noemen.
Een Dumoulin die de tour wint zou gezien deze uitzonderlijke prestatie, die misschien 0,1 procent van de wielervolgers verwacht had juist eerder verdacht zijn (wederom zeg ik niet dat hij gebruikt en vind ik dat iemand gebruikt heeft als dit bewezen is en zo kijk ik dan ook naar de sport)
17 augustus 2017 17:03
triest nieuws zeg, waarom? Hij heeft een mooie carriere gehad, je zou haast denken dat hij al die jaren door de mazen van het net is geglipt. Ik kan mij tenminste niet voorstellen dat je een langdurige, fraaie carriere schoon rijdt, om dan in je (een na) laatste profjaar waarin je nog van waarde bent voor de ploeg maar geen grote overwinningen meer pakt aan de snoepjes te gaan met het risico die fraaie carriere te beschadigen.
17 augustus 2017 17:06
Bijzonder merkwaardig hoe selectief sommigen zijn in het verdacht maken of net schoonpleiten van sommige renners. En dat daarbij de nationaliteit een belangrijke rol speelt, zal wel toeval zijn zeker ?
Als we de lijn doortrekken, zou een Dumoulin dit jaar hoogst verdacht zijn. Maar dit kan helemaal niet, want het is een Nederlander....
17 augustus 2017 17:10
@ ligtging
En waarom zou hij verdacht zijn?
17 augustus 2017 17:12
@bazz
Ik heb het over de Tom van dit jaar. Niet over een Tom die heeeeeeeel misschien maar wss niet de tour wint.
17 augustus 2017 17:22
@Geflitst
Je onderkent de grootte van het grijzen gebied niet. Er is een heleboel manipulatie mogelijk binnen de grenzen van het absoluut verdachte. Verder zijn er ook ziektes denkbaar waar slechts een of enkele waardes veranderen (zei iemand Schistosomiasis?). Er zijn ook genetische afwijkingen die pas op latere leeftijd tot uiting komen. Zoals je zelf ook onderkent: Het is een moeilijke zaak. In de praktijk wordt het bloedpaspoort vooral gebruikt om gericht te testen bij verdachte renners.

@Zjoske
Ik ben het grotendeels met je eens, maar dit argument klopt niet:
"Het menselijk lichaam wordt steeds sterker (wereldrecords in de atletiek sneuvelen nog steeds). Bolt was een paar tienden sneller dan Ben Johnson (die laatste ook met doping). Dit is gewoon het gevolg van evolutie."
Evolutie heeft hier niets mee te maken.
17 augustus 2017 17:31
@Zjoske Ja die evolutie gaat echt snel de laatste tijd. Mensen zijn in 20 jaar tijd echt veranderd...
Wat ik bedoel is wat bijvoorbeeld Lightning ook al zegt. De renners van nu zijn, als we sommigen hier mogen geloven, allemaal zo schoon als maar zijn kan. Vooral de Nederlanders. De renners zoals Valverde en Contador zijn hartstikke vervuild en 'zullen nog steeds wel gebruiken'. Dat snap ik gewoon echt niet. Waarom zou een Dumoulin dan wel schoon zijn? Alleen omdat hij Nederlands is? Het kan best kloppen dat het nu schoner is hoor, maar dan is het vreemd om wel argwanend bij Valverde en Contador etc. te blijven. Ik geloof niet dat alleen hun aan de troep zitten en de rest niet.
17 augustus 2017 17:39
@wr
Tom komt uit een artsen familie die alle chemische troep voor het lichaam bij voorbaat uitsluiten. Tom kijkt in de camera, dopingzondaars kijken opzij.
Valverde blijft voor mij het levende bewijs dat je naturel een heel jaar in vorm kan zijn waar gebruikers nogal wisselvallig presteren, zoals Nibali herrees vorig jaar in de Giro was redelijk ongeloofwaardig.
17 augustus 2017 17:49
@schipperaar Ik wil ook niet perse zeggen dat iedereen gebruikt. Ik geloof eerder dat er minder tot niks meer wordt gebruikt. Daarom denk ik dat Valverde nu beter presteert dan voor zijn schorsing. Zijn ware talent is naar boven gekomen omdat er minder doping in het spel is. In plaats van die doping is Valverde keihard gaan trainen en ik denk dat hij er toen achter is gekomen dat trainen veel beter werkt dan jezelf volpompen met allerlei spul. Ik ben het met je eens dat Valverde het levende bewijs is dat je met keihard werken en passie superveel kan bereiken. Hierdoor excelleert hij zich nog meer dan voor zijn schorsing denk ik.
17 augustus 2017 17:58
Hoe eerder de oudjes stoppen uit het dopingtijdperk hoe beter.
17 augustus 2017 18:13
Dan hoeven de oudjes het normale dalen van de hormoon waarden ook niet te compenseren.
Sammy wilde zich nog 1 x jong voelen.
17 augustus 2017 18:20
@wr
Is juist dat wat zulke "oud" renners de jeugd bij kunnen brengen, ze ervan te weerhouden wat malafide op geld beluste kwakzalvers hun voorhouden en dat trainen loont.
17 augustus 2017 18:41
edit WF: tot ziens
17 augustus 2017 19:17
Alex Zülle zei ooit; ik ben wielrenner (dus) ik neem doping.
Velen en zeker winnaars van klassiekers en top 10 (en meer) in de grote rondes (in bijzonder) 'pakken'
Het leven zoals het is.
17 augustus 2017 20:18
Jammer.... Maar ik ben niet zo negatief over doping in deze tijd als velen hier
17 augustus 2017 22:11
@ww
Ik ben ook niet zo negatief. Sanchez zal zeker niet de enige zijn die mogelijk iets doet wat verboden is.
17 augustus 2017 23:17
En er zullen nog vele volgen.
18 augustus 2017 00:09
Toch jammer, hij was altijd lekker in vorm in de Vuelta. Oh wacht...
18 augustus 2017 00:10
De kunst van doping gebruiken is om niet gepakt te worden.
Dat lukt bijna iedereen omdat ze weten hoe ze de dopingcontroles kunnen omzeilen.
Armstrong is nooit betrapt.
Al die Russische Olympische sporters zijn ook nooit betrapt, dat waren er meer dan 60 (!!)
Uiteindelijk zijn ze gepakt door klokkenluiders.
We willen het liever niet geloven, maar de kans is vrij groot dat in het peloton nog steeds 'gedoopt' wordt.
18 augustus 2017 09:44
Jammer man.
18 augustus 2017 13:52
@Zjoske: veranderingen in wereldrecords aan evolutie toeschrijven is vrij lachwekkend. Evolutie is een proces dat over een termijn van duizenden jaren geldt, geen 20. Bovendien hebben mensen in de huidige wereld geen betere overlevingskansen omdat ze sneller kunnen lopen en zijn snelle lopers niet per se in staat om meer paringskans te hebben dan trage lopers. Er klopt dus iets niet in die redenering. Wel heb je 1) betere technieken en meer kennis over het menselijk lichaam vanuit atletisch perspectief, 2) betere doping en 3) meer instroom aan sporters in absolute aantallen doorheen de hele wereld waardoor de kans stijgt dat je een supertalent hebt.

En nogmaals: het profwielrennen is nog steeds doordrongen van doping en crapuleuze praktijken. Het is zo en het zal helaas nooit anders zijn. En nee, Nederlanders zijn niet heiliger dan de rest van het peleton. Termen zoals "het nieuwe wielrennen" zijn pure marketing van mensen die het wellicht goed voor hebben met de sport en ze proberen te redden, maar ze hebben geen uitstaan met de werkelijkheid. Wees niet naïef.
18 augustus 2017 20:30
@zjoske
De mens wordt niet sterker, de trainings methoden misschien wel beter.
Bolt zijn record van 9.58 gaat misschien wel 50 jaar aanblijven.
Poolse atleten lopen wel aanmerkelijk sneller waar ze 10/20 jaar geleden nauwelijks waren te zien aan het front.
Hopelijk laten types als Tom en Mathieu zien dat het zonder kan en navolging vindt bij de jeugd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.