Samuel Sánchez betrapt op doping
foto: Sirotti
donderdag 17 augustus 2017 om 14:11

Samuel Sánchez betrapt op doping

Samuel Sánchez is tijdens een out-of-competition test op 9 augustus betrapt op doping. De 39-jarige Spanjaard van BMC had sporen van het groeihormoon GHRP-2 in zijn bloed. Dat maakt de UCI vandaag bekend.

Het gaat om hetzelfde middel als waar Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni van Bardiani-CSF eerder dit jaar op betrapt zijn. Sánchez heeft het recht om een B-staal aan te vragen, maar voorlopig is hij geschorst.

De olympisch kampioen van Peking zou aankomende zaterdag van start gaan in de Ronde van Spanje. Loïc Vliegen is zijn vervanger. Sánchez eindigde tweemaal op het podium van de Spaanse rittenkoers. Hij wist er bovendien vijf etappes te winnen.

BMC benadrukt in een korte persverklaring dat de formatie een zero tolerance beleid voert. “We zijn dan ook extreem teleurgesteld om dit nieuws te moeten delen aan de vooravond van de Ronde van Spanje”, aldus de ploeg.

RIDE Magazine
151 Reacties
Sorteer op:
17 augustus 2017 15:25
@ScottSunderland Misschien dat Valverde minder wordt? Volgens mij issie nog na zijn schorsing alleen maar sterker geworden.... En dat is niet bepaald geruststellend.

@fietsvriend met het bloedpaspoort kun je vooral de "constantheid" van iemands bloedwaardes zien, door het bloedpaspoort zijn de zogeheten "microdoses" daarom een stuk populairder geworden omdat je hiermee minder schommelingen zal hebben.

@pedro126 dat is (waarschijnlijk) iets te naief, als je ziet hoe renners waarvan we met redelijke zekerheid kunnen zeggen dat deze clean zijn (Mollema, Kelderman, Dumoulin, Barguil, Gesink) de afgelopen jaren presteren t.o.v. de wereldtop, dan is het wel zeer waarschijnlijk dat het dopinggebruik zeker een stuk minder is. Zeker ook omdat mensen als Rasmussen en Armstrong die 0,0 meer te verliezen hebben dit beeld bevestigen (er wordt zeker niet ontkend dat er nog gebruikt wordt, maar wel dat het geen gemeengoed meer is en dat we naar een peloton gebruikers kijken).
17 augustus 2017 15:30
@michielbrands
Ik heb geen enkel idee waarom je Mollema, Kelderman, Dumoulin, Barguil en Gesink meer kans geeft dopingvrij te zijn, dan anderen.
17 augustus 2017 15:30
Daler van de week!!!!
17 augustus 2017 15:30
Volgens mij een geval van iemand die geen afscheid kan nemen en de realisatie dat het over is niet aankan. Jammer, menselijk, maar hij had moeten inzien dat hij de sport en vóóral zichzelf beschadigd
17 augustus 2017 15:30
@denise
Natuurlijk kun je de Tour wel winnen zonder doping. In Armstrong's tijd kon dat inderdaad niet, maar het is onzin om te stellen dat het per definitie onmogelijk is. Dan zou het onmogelijk moeten zijn om de Tour te rijden zonder doping, en dat is aantoonbaar onjuist.
17 augustus 2017 15:32
Kan moeilijk geloven dat hij op zijn 39 ste voor de eerste maal aan de doping hangt.
17 augustus 2017 15:32
Och Sammy, eindelijk achterhaald door nieuwe technieken. En dat na al die jaren.

Tsja, Euskatel-Euskadi. Dat zegt wat mij betreft genoeg. De Antons en Mayos van deze wereld hadden ook vrij korte pieken. De ploegleiding bestond uit oud-renners u uit een bijzonder twijfelachtige periode. Er rijden trouwens nog aardig wat oud-renners van het voormalige Euskatel-Euskadi rond in het peloton die het maken of willen maken in de wielersport. The sky is not the limit.
17 augustus 2017 15:32
" renners waarvan we met redelijke zekerheid kunnen zeggen dat deze clean zijn (Mollema, Kelderman, Dumoulin, Barguil, Gesink) "

Waar baseer je die onzin op? Ik begrijp werkelijk niet waarom je denkt dat die jongens cleaner zijn dan de rest.
17 augustus 2017 15:38
Graag geen insinuaties maken dat de 'renner' geen doping heeft gebruikt. Foei!

Wielerflits redactie, je bent pas schuldig als de contra expertise ook positief is. Dus stop aub met zulke domme berichten.
17 augustus 2017 15:39
Ai ai. Dat is erg zonde als je zo je carriere moet afsluiten..
17 augustus 2017 15:39
@Geflitst @michielbrands dat het bloedpaspoort er is om schommelingen te meten is me duidelijk en ook dat er een natuurlijke grenswaarde moet zijn.
Maar mijn vraag is. Stel dat we uitgaan van een zekere grenswaarde van 50 (ik noem maar iets) en op die nulmeeting is (met doping) 45 gemeten wordt gemeten terwijl je natuurlijke waarde 30 is dan moet je dus de rest van je carriere zorgen dat je rond die 45 blijft schommelen? En dus je hele carriere in het teken staat van die hoge waarden houden, altijd op zoek moet naar onvindbare middeltjes.
17 augustus 2017 15:40
@Nibs, dan ben je wel een echte laatbloeier...
17 augustus 2017 15:40
@denise ik denk dat Armstrong bedoelde dat hij geen Tour kon winnen zonder doping.....
17 augustus 2017 15:41
Grappig dat mensen altijd landgenoten aanhalen om een voorbeeld te stellen van renners die clean zijn.
Zo vonden Italianen een half jaar geleden Ruffoni en Pirazzi nog schoolvoorbeelden van renners die niet gebruiken.
17 augustus 2017 15:41
@FondriestTF3 @Ronddraaien vrij simpel het beleid bij de betreffende ploegen, een no needle policy, het niet toestaan dat renners rijden met Cortisonen, etc. Het selectiebeleid ook van deze ploegen renners met twijfels worden überhaupt niet aangetrokken. Daarnaast is het beleid van deze ploegen ook heel helder. Dus sluit ik weliswaar niet uit dat deze renners gebruiken, echter acht ik het van deze renners het minst waarschijnlijk dat er doping in het spel zit en acht ik dit zelfs vrij onwaarschijnlijk.
17 augustus 2017 15:42
@michielbrands

Aangaande je laatste alinea: Ik denk ook dat er minder doping wordt gebruikt dan vroeger, en vooral dat het effect van de doping die nog wel gebruikt wordt minder is dan bijvoorbeeld grote hoeveelheden EPO.

Maar ik denk niet dat je kunt stellen dat we met redelijke zekerheid kunnen zeggen dat de namen die je noemt clean zijn. Sterker, ik denk dat de kans zeer groot is dat Gesink ergens in zijn carriere doping heeft gebruikt. Verder is de prestatiecurve van bijvoorbeeld Barguil ook niet meteen een bewijs van clean zijn. Wellicht zijn allevijf de namen die je noemt modelprofs, maar zeker weten doen we het niet en dus is dat argument ongeldig.
17 augustus 2017 15:48
@fietsvriend
Het is lastig kort uit te leggen. Belangrijk is in ieder geval:

Het gaat inderdaad om (snelle, onnatuurlijke) schommelingen, een langdurige trend is niet meteen verdacht. Je zou dus als renner langzaam kunnen op/af bouwen met doping om een andere waarde te bereiken. Zo lang het maar lijkt op iets wat natuurlijk mogelijk zou kunnen zijn (en dat is een behoorlijk rekbaar begrip).
17 augustus 2017 15:51
Overigens wel vreemd dat mensen alleen de renners van het 'oude wielrennen' die nu nog rondrijden blijven verdenken en de rest niet. Froome die de Mont Ventoux maar net 2 tellen langzamer dan Pantani beklimt, die kapot is gegaan aan de doping en ongein, is nog maar een voorbeeld. De situatie is verbeterd, maar de renners zullen vast weer nieuwe manieren hebben ontdekt om van alles te verschuilen aan troep.
17 augustus 2017 15:51
@fietsvriend
De grenswaarde ligt op een zodanig niveau, dat je er met doping niet zal onder zitten. Die nulwaarden liggen bij de meeste mensen echt wel op een gelijkaardig niveau, zoveel speling laat de UCI echt niet toe. Als je met microdosering wil werken om jezelf een nulwaarde te geven heel dicht bij die grenswaarde, dan zul je snel door de mand vallen omdat je niet weet wanneer je gecontroleerd zal worden, dus je weet ook niet wanneer je hoeveel moet inbrengen.
17 augustus 2017 15:51
Mooi dat Samuel Sanchez is gepakt, het fietsen is nog lang niet schoon. Ik ben zo benieuwd of de jongere generatie ook gedopeerd is. Ik ben niet verbaasd dat Sanchez gebruikte wel dat hij nog steeds 'moet' gebruiken. Misschien is hij anders gewoon echt niet goed genoeg.
17 augustus 2017 15:52
@dikkechaap als je er niet vanuit gaat dat een aantal renners clean zijn, zit je dus altijd te kijken met het idee dat je naar een veredeld toneelstuk zit te kijken, dus moet je er van uitgaan dat er renners zijn die het spel eerlijk spelen, daar ga ik ook oprecht van uit. De ploegen van Sunweb, LottoNL, Orica, Cannondale beschouw ik als meest betrouwbaar qua beleid en hoewel Cannondale (nogal) vaak zondaars een 2e kans geeft. Dus is mijn uitgangspunt ook dat deze ploegen de meest betrouwbare renners voort brengen, Nu heb ik bewust de Yates broers niet genoemd bij de bewuste renners omdat Simon al gepakt is (hoewel dit iets verklaarbaars was), maar dit zijn ook renners die dit aantonen. Wat ook opvalt aan al deze renners t.o.v. hun voorgangers is dat je duidelijk verschil ziet in hun prestaties omdat ze sowieso niet een heel jaar kunnen pieken en het effect van kleine pijntjes en of verkoudheid ook al een groot effect heeft op de renners.
17 augustus 2017 15:54
@Michielbrands: waarop baseer jij de aanname dat Mollema, Kelderman, Dumoulin en Gesink "met redelijke zekerheid clean zijn"? Op basis van hun nationaliteit? Wees niet naïef alstublieft.
17 augustus 2017 15:55
Een paar weken op hoogtestage en je bloedwaarden stijgen. Dan hoef je vervolgens ook niet het hele jaar je waarden op peil te houden, alleen tijdens de koersen waarin je wilt pieken.
17 augustus 2017 16:00
@GreenDay lees je wel?
17 augustus 2017 16:01
@Geflitst
Je begrijpt heel weinig van hetgeen je probeert uit te leggen. Lees je nog eens in zou ik zeggen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.