Sepp Kuss over stormachtige ontwikkeling: “Fysiek enorme sprong gemaakt”
Foto: Rally Cycling
vrijdag 3 november 2017 om 11:01

Sepp Kuss over stormachtige ontwikkeling: “Fysiek enorme sprong gemaakt”

Als je Sepp Kuss twee jaar geleden had gezegd dat hij in 2018 voor een WorldTour-formatie zou uitkomen, dan had hij je wellicht voor gek verklaard. Toch is dit de realiteit voor de 23-jarige Amerikaan, die vanaf komend seizoen zijn wedstrijden zal afwerken in het tenue van LottoNL-Jumbo. In een interview met Cyclingnews kijkt de beloftevolle klimmer terug op zijn eerste stappen in het wielermetier.

Aan het begin van 2015 was een bestaan als profwielrenner nog ver weg voor Kuss. De Amerikaan combineerde destijds een studie marketing aan de universiteit van Colorado met een leven als mountainbiker. Hij kroonde zich in deze discipline onder meer tot drievoudig studentenkampioen. Door sponsorproblemen zag Kuss zich in mei van dat jaar genoodzaakt een eerste uitstap te maken naar de weg met de Tour of the Gila, die hij op een 36e plaats besloot. In het daaropvolgende seizoen beleefde de frêle klimmer zijn doorbraak op het asfalt, door als amateur de koninginnenrit te grijpen in de Redland Bicycle Classic.

Rally Cycling was er vervolgens als de kippen bij om Kuss zijn eerste profcontract aan te bieden. In de Tour de Beauce betaalde hij het vertrouwen meteen terug, met winst in de koninginnenrit en een zesde stek in de eindstand. Het wielerjaar 2016 liet echter fysiek ook zijn sporen na. “Ik was halverwege het seizoen al opgebrand. In mijn tijd als mountainbiker trainde ik slechts negen uur per week. Eenmaal overgeschakeld naar de weg, ging de trainingsintensiteit echter drastisch omhoog. Op fysiek vlak moest ik met andere woorden een enorme sprong maken.”

Dat Kuss deze stap succesvol wist te zetten, bleek gedurende het voorbije seizoen. Zowel in de Tour of the Gila (8e), Tour of California (10e op Mount Baldy), Tour of Utah (9e), Colorado Classic (6e) als de Tour of Alberta (2e) stak hij zijn neus nadrukkelijk aan het venster. “Ik ben vooral blij dat ik dit jaar in alle wedstrijden een rol heb kunnen spelen. Ik reed op een constant niveau, en voelde me zelfs wedstrijd na wedstrijd sterker worden. Dit was een groot verschil met 2016, toen ik tegen de zomer al opgebrand was.”

De stormachtige ontwikkeling van Kuss moet in 2018 een vervolg krijgen in de WorldTour. De jonge Amerikaan kijkt uit naar zijn debuut op het hoogste niveau, maar vooral ook naar de samenwerking met een land- en generatiegenoot: Neilson Powless. De twee jaar jongere allrounder heeft eveneens een contract getekend bij de Nederlandse ploeg. “We kunnen zeer goed met elkaar opschieten. We hebben min of meer dezelfde achtergrond. Ik denk dat we erg veel van elkaar kunnen leren.”

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
3 november 2017 11:43
Twee prima aanwinsten voor TLJ, ben heel benieuwd wat zij in hun eerste jaar kunnen laten zien.
3 november 2017 11:55
Die Kuss en Powless zijn zeker prima aanwinsten voor TLJ. Hopelijk kunnen zij een goed programma rijden om zich te kunnen tonen in de Tour of Californie.
3 november 2017 16:22
Logisch...
"Talentontwikkeling en betrokkenheid bij de opleiding van Nederlandse wielrenners zijn speerpunten in het beleid van Team LottoNL-Jumbo."
3 november 2017 17:03
Volledig onzichtbaar ook op het EK...
3 november 2017 18:32
TLJ heeft wel een Nederlands talent gescoord. Pascal EENKHOORN is toch wel talentvol.
4 november 2017 13:15
Nog nooit van gehoord, zo stormachtig zal die ontwikkeling dan wel niet geweest zijn. :p

Om te reageren moet je ingelogd zijn.