Special: Challenge Sprint Pro 2013
donderdag 12 september 2013 om 20:06

Special: Challenge Sprint Pro 2013

sprint

foto: Sirotti

In afwachting van de GP Québec en Montréal, die respectievelijk aanstaande vrijdag en zondag plaatsvinden, wordt het Canadese wielerweekend vandaag al geopend met de Challenge Sprint Pro. WielerFlits geeft meer informatie over het relatief nieuwe evenement.

Het concept
In Québec vaardigt elke deelnemende ploeg één renner af, die het in een 1000 meter lange sprint opneemt tegen drie concurrenten. De eerste twee renners aan de finish stoten door naar een kwartfinale, waar ze wederom één kilometer lang mogen sprinten.

De renners die daar als eerste en tweede over de streep komen, mogen het vertrek nemen in de halve finale. Ook hier wordt het deelnemersveld uitgedund. De uiteindelijke winnaar wordt aangeduid na de finale, waarin vier renners in Québec een laatste spurt rijden.

Deelnemers
Aan het vertrek van de Challenge Sprint Pro staan dit jaar met Danny van Poppel en Moreno Hofland twee Nederlanders. Zij moeten het opnemen tegen subtoppers in het sprintersvak als Brian Cocquard en Giacomo Nizzolo. Ook Geraint Thomas, die ervaring op de piste heeft, is gevaarlijk.

Andere snelle mannen die door hun team worden afgevaardigd zijn Francisco Ventoso, Luka Mezgec en Alexey Tsatevich. De winnaar van vorig jaar, Zach Bell, wordt namens de Canadese nationale selectie opgesteld.

De volledige deelnemerslijst:
HOULE Hugo (AG2R LA MONDIALE)
LUTSENKO Alexey (ASTANA PRO TEAM)
HOFLAND Moreno (BELKIN PROCYCLING TEAM)
MOINARD Amael (BMC RACING TEAM)
BOIVIN Guillaume (CANNONDALE)
IZAGUIRRE INSAUSTI Gorka (EUSKALTEL – EUSKADI)
ROLLIN Dominique (FDJ.FR)
WEGMANN Fabian (GARMIN – SHARP)
TSATEVICH Alexey (KATUSHA TEAM)
POLANC Jan (LAMPRE – MERIDA)
DEBUSSCHERE Jens (LOTTO – BELISOL TEAM)
VENTOSO ALBERDI Francisco José (MOVISTAR TEAM)
TRENTIN Matteo (OMEGA PHARMA – QUICKSTEP)
VAITKUS Tomas (ORICA GREENEDGE)
NIZZOLO Giacomo (RADIOSHACK LEOPARD)
THOMAS Geraint (SKY PROCYCLING)
MEZGEC Luka (TEAM ARGOS – SHIMANO)
SUTHERLAND Rory (TEAM SAXO – TINKOFF)
VAN POPPEL Danny (VACANSOLEIL – DCM)
COQUARD Bryan (TEAM EUROPCAR)
BELL Zachary (CANADA1)
NAUD Pierrick (CANADA2)
DUSSAULT Geoffroy (CANADA3)
PELLETIER-ROY Remi (CANADA4)

Historie
De eerste editie van de Challenge Sprint Pro werd verreden in 2011. De Deen Michael Mørkøv kwam toen als winnaar naar voren. Een jaar later behaalde Zack Bell het eerste Canadese succes in Québec. De renner van het toenmalige SpiderTech was sneller dan Matthew Goss.

TV
De wedstrijd is via livestream te volgen op het internet en Eurosport 2. De eerste reeks renners wordt op gang geschoten om 22 uur Nederlandse tijd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.