Stannard verslaat trio Etixx-Quick-Step in Omloop Het Nieuwsblad
George Deswijzen
zaterdag 28 februari 2015 om 16:55

Stannard verslaat trio Etixx-Quick-Step in Omloop Het Nieuwsblad

Ian Stannard heeft voor een stunt gezorgd in de Omloop Het Nieuwsblad. De Brit zat samen met drie renners van Etixx-Quick-Step in een kopgroep van vier en deed het onmogelijke: winnen. Het is zijn tweede opeenvolgende zege in de Vlaamse klassieker. Niki Terpstra en Tom Boonen vervolledigden het podium.

Albert Timmer in vroege vlucht
De koers werd gekleurd door een kopgroep van zeven man. Nederlander Albert Timmer (Giant-Alpecin) reed samen met Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Christophe Laborie (Bretagne – Séché Environnement), Louis Verhelst (Cofidis), Michael Reihs (Cult Energy), Matthew Brammeier (MTN-Qhubeka) en Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) lange tijd vooruit.

Op de Taaienberg – met nog zestig kilometer te gaan – nam Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) traditioneel de leiding. Hij dunde het peloton flink uit. Even daarvoor reed Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) lek, maar hij kon snel terugkeren. Op 45 kilometer van het einde werden Timmer, Brammeier en Luke Rowe (Sky) als laatsten van de kopgroep gegrepen. Rowe had een paar kilometer eerder de sprong gemaakt vanuit het peloton.

Opnieuw pech voor Sep Vanmarcke
Niet veel later reden vijf renners weg op de Haaghoek. Niki Terpstra, Tom Boonen, Stijn Vandenbergh (allen Etixx-Quick-Step), titelverdediger Ian Stannard (Sky) en Sep Vanmarcke namen afstand van hun concurrenten. Nog voor het einde van de kasseienstrook moest Vanmarcke echter de rest laten gaan. De onfortuinlijke Belg had opnieuw een lekke band. De drie renners van Etixx-Quick-Step bleven ondertussen vooraan vol doorrijden. Stannard hield zijn benen stil.

Op de Molenberg probeerde Sep Vanmarcke weer de sprong naar voren te maken. De Belg kreeg Greg Van Avermaet (BMC) en Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) met zich mee. Op dat moment was de achterstand nog dertig seconden, maar op Lippenhovestraat halveerde een indrukwekkende Vanmarcke hoogstpersoonlijk het verschil. Het leek er even op dat hij de aansluiting zou maken, maar de Belg moest uiteindelijk tóch het hoofd buigen.

Ian Stannard stunt
Vooraan plaatste Tom Boonen op vijf kilometer voor het einde een aanval, maar hij werd gegrepen door Stannard. Daarna probeerde Niki Terpstra het. Dit keer was het zijn eigen ploegmaat Vandenbergh die het gat dichtte. Vervolgens deed Stannard zelf een poging. Daarachter moesten Vandenbergh en even later ook Boonen lossen, waardoor het aan Terpstra was om het gat dicht te rijden.

De Nederlander slaagde daarin en ging vervolgens in het wiel van Stannard zitten. De twee stevenden af op een sprint met twee. Terpstra zette zijn spurt vroeg aan, maar werd voorbijgestoken door Stannard. De Brit stuntte en greep voor de tweede keer op rij de zege in de Vlaamse klassieker. Tom Boonen pakte daarachter de derde plaats.

unnamed (4)

flag-be Omloop Het Nieuwsblad (1.HC)
Uitslag: Gent – Gent (200,2 km)
1. flag-gb Ian Stannard (Sky) in 4u58m41s
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) in z.t.
3. flag-be Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) op 8s
4. flag-be Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick-Step) op 15s
5. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 1m24s
6. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing) in z.t.
7. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) op 1m29s
8. flag-be Philippe Gilbert (BMC Racing) op 4m35s
9. flag-gb Luke Rowe (Sky) in z.t.
10. flag-fr Arnaud Démare (FDJ) in z.t.

13. flag-nl Wesley Kreder (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
16. flag-nl Jesper Asselman (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
30. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal) in z.t.
34. flag-nl Johnny Hoogerland (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
Volledige uitslag

RIDE Magazine
124 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
1 maart 2015 06:23
dat het tijdperk boonen voorbij is wordt al jaren geroepen
1 maart 2015 09:07
Mensen kijk eens de video op het nieuwsblad, daar wordt Lefevere geïnterviewd en wat die man daar uitkraamt.
Het is niet te geloven , enkele uitspraken.
Stannard is geen grote renner, want dan had hij wel meegeholpen met
zijn 3 renners.
Hij had mee moeten helpen totdat de voorsprong 40 sec. was.
De motoren zouden Vanmarcke geholpen hebben, en zei oog nog ik als kenner
weet dat wel.
Volgens mij is deze man echt van het padje af, wat een gezever slaat deze man
uit.
1 maart 2015 09:11
Hij is gewoon bijzonder gefrustreerd want het falen van de opdracht ligt met name bij hem.

En Stannard moest helemaal niks behalve proberen toch nog te winnen.
1 maart 2015 09:29
leuk zo'n gefrustreerde Lefevre :)

ik moet trouwens bekennen dat ik gisteren in de finale tot mijn eigen verrassing voor Stannard heb zitten supporteren.
1 maart 2015 09:30
Ik weet niet wat Lefevre er nu aan kan doen dat zijn renners gisteren niet wonnen. Hij zit niet in die auto hé
1 maart 2015 09:45
Ik heb in elk geval genoten ! Wat een finale, schitterend !
1 maart 2015 09:57
tom niki stijn drie beste renners in koers jammer dat joop terug koerst van marcke en zijn gangmakers duidelijk niet sterk genoeg een motor te weinig
1 maart 2015 09:58
@ omega:

andere wedstrijd gezien? ;)
1 maart 2015 10:02
@omega
Wie fietste er terug uit? ;)
Vanmarcke had idd en motor te weinig, die reed n.l. voor de EQS groep. :p
1 maart 2015 10:33
Hoezo raakte Boonen met een gelukje voorin? Hij heeft zelf ettele malen een schifting proberen te forceren en dan lukte het?
1 maart 2015 10:35
Tja, wanneer de 3 besten tevens de drie domsten (euh, huh en wa, gelijk kwik kwek en kwak) zijn, dan heb je er uiteindelijk dus niks aan :)
1 maart 2015 10:36
En wat die schifting betreft wil ik ook nog wel even kwijt dat wellicht het 'parkeren' van Vanmarcke daar ook mee van doen had.
1 maart 2015 10:37
@panne
Hoezo?
1 maart 2015 10:41
Nou hij zakte er in een bocht pontificaal doorheen terwijl precies op dat moment (of misschien per se daarom) de QS'sers gas gaven. Volgens mij miste iig van Avermaet het wiel daardoor.
1 maart 2015 10:43
@panne
Ik zou de beelden nog eens bekijken, want ze geven op dit moment echt geen extra gas hoor. En er was al schifting gemaakt voor dat specifieke moment, ook door Boonen.
1 maart 2015 10:52
Lefevere echt beschamend wat die allemaal durft te zeggen, een regelrechte aanfluiting!
En dan die Belgische verslaggevers die na afloop niet één kritische vraag durven te stellen aan Boonen en Lefevere. Hilarisch hoe kruiperig die zich gedroegen en bijna elke vraag begonnen met zinsnedes als 'jullie hebben eigenlijk niets fout gedaan, hè' of 'jullie hebben het wel veel beter dan vorig jaar gedaan, hè'.
Hahahahaha..!!!!
1 maart 2015 12:15
Lefevre is echt een onbeschoft figuur.

http://www.cyclingnews.com/news/lefevere-laments-stannards-tactics-in-omloop-het-nieuwsblad
1 maart 2015 12:18
Met z'n gezever weet Lefevere bij jongens als Terpstra wel wat los te maken, Lefevere vindt z'n eigen ploeg altijd het beste en als je dat maar vaak genoeg blijft roepen gaan die jongens het nog geloven ook. Dat is ook een manier van motivatie.

Zeker als vervolgens de complete Vlaamse media achter je aan hobbelt.
1 maart 2015 12:44
De video van Lefevre bij het Nieuwsblad is inderdaad beschamend.
1 maart 2015 12:46
Wheely, je link gelezen.. die Lefevere wat een idioot.

Dat arrogante en misplaatste gedrag van de afgelopen jaren wat gisteren tot zijn hoogtepunt kwam in de Omloop is volgens mij echt de grote reden dat er zoveel antipathie is richting zijn ploeg. De reacties lezende was mijn huiskamer gisteren niet de enige waarin veel gelachen, gejuicht en aan leedvermaak gedaan werd...
1 maart 2015 13:04
Quote:
De video van Lefevre bij het Nieuwsblad is inderdaad beschamend.

Dat Boonen wel over zou pakken van Stannard, Wiggins en Thomas in de Ronde moet ik nog zien. En het was duidelijk niet de eerste vraag die hij over Vanmarcke kreeg. Grappig stukje.
1 maart 2015 14:14
Wat weinig aan bod komt, is dat Terpstra uiteindelijk 'de' blunder van het jaar begaat, door plots op 500 m van de meet, de leiding te nemen. Gezien hoe Stannard bijna van zijn fiets viel van de verrassing, van zoveel domheid van zijn concurrent ? En daarna gaat Terpstra snel het tempo opvoeren en de sprint van veel te ver aanzetten, zodat Stannard lekker aangezogen, maar pas de laatste meters, nog over Terpstra raakt. Gezien de moeite die Stannard had om vanuit het wiel van Terpstra nog te winnen, durf ik stellen dat Terpstra ALTIJD wint als hij zelf vanuit het wiel vertrekt. Dus qua domheid houden de drie renners van Etixx elkaar zeker in evenwicht.
1 maart 2015 14:38
@zoef
Helemaal mee eens.
1 maart 2015 17:51
Absoluut Zoef!
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.