Stef Clement te laat bij dopingcontrole: “Complete chaos”
foto: Sirotti - archief
donderdag 21 mei 2015 om 20:51

Stef Clement te laat bij dopingcontrole: “Complete chaos”

Stef Clement had het geluk niet aan zijn zijde vandaag in de Giro d’Italia. De Nederlander van IAM Cycling kwam tijdens de regenachtige rit ten val, maar wist de finish wel te halen. Zeventien minuten na ritwinnaar Philippe Gilbert kwam hij over de streep, waar hij zijn verzorger niet kon vinden. “Het was complete chaos”, zegt hij tegen BN De Stem.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“We konden de streep niet eens bereiken”, vervolgt Clement, die naar de ploegbus reed. Echter moest hij zich binnen een halfuur na de finish melden bij de dopingcontrole. “Daar (bij de ploegbus, red.) was het totale paniek. Want ik moest naar de controle. Zonder dat de dokter mijn wond kon verzorgen en zonder dat ik me een beetje kon schoonmaken, moest ik in een auto terug naar de finishzone. Door de files kwam ik daar vervolgens enkele minuten te laat aan.”

Te laat komen opdagen bij de dopingcontrole kan een schorsing opleveren van twee jaar. “Pure waanzin”, stelt de Brabander. Het is nu aan de wielerunie of het excuus van Clement als geldig wordt ervaren. “Dat is aangegeven op een daarvoor bedoeld formulier.”

“Op dit moment weet ik echt nog niet of ik morgen verder kan”
In een gladde afdaling van de Crosara kwam Clement ten val. De ploegarts kon na de dopingcontrole de wond nakijken. “Mijn heup is flink kapot en mijn elleboog moet gehecht worden”, vertelt Clement. “Op dit moment weet ik echt nog niet of ik morgen verder kan. Een eerste valpartij kon ik ontwijken. Toen we met een groepje bijna aansloten bij de grote groep gleed ik met allebei mijn wielen weg. Puur op adrenaline heb ik daarna de finish nog weten te bereiken.”

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2015 09:16
Natuurlijk kietelt Stef hier de UCI. Natuurlijk krijgt ie geen 2 jaar schorsing.
22 mei 2015 09:20
Je suis Stef

Goed dat de regel er is, maar de UCI zal in dit geval ook wel snappen dat het niet moedwillig was, zeker aangezien hij een paar minuten te laat was ipv helemaal niet op kwam dagen. Ook de chaos bij de finish zal de UCI niet zijn ontgaan, net als zijn verwondingen. Ik reken dus op een storm in een glas water...
22 mei 2015 09:42
Tis net Nederland, dat gaat ook ten onder aan regeltjes
22 mei 2015 10:01
Het hele peloton gaat rijden met buttons: "Ik ben Clement". En dan maar hopen dat de jury en de UCI het ook zijn.
22 mei 2015 10:23
Laten we even heel simpel realistisch zijn, jongens. Wie van jullie moet er nodig pissen na zijn lange nonstop wielerrit met veel hydrateren ? Zou de regel misschien willen voorkomen dat renners eerst ff gaan lozen, en daarna naar de controle komen waar het dan helaas enkele uren niet meer lukt een druppel te produceren ?
22 mei 2015 11:25
Verzorger kwijt, dan 5 km naar de bus gaan, en dan weer met de auto terug. Beetje een wazig verhaal. Voor dit soort situaties hebben ze een oortje. Heel vervelend allemaal, maar het lijkt met eerder de schuld van Clement en IAM cycling dan de UCI. Regel is regel

Om te reageren moet je ingelogd zijn.