Sterke Terpstra wint Le Samyn in barre weersomstandigheden
foto: © Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
woensdag 2 maart 2016 om 17:21

Sterke Terpstra wint Le Samyn in barre weersomstandigheden

Niki Terpstra heeft Le Samyn 2016 op zijn palmares bijgeschreven. De 31-jarige Nederlander van Etixx-Quick-Step was in hels beestenweer de beste. Scott Thwaites werd tweede, Florian Sénechal derde. Le Samyn was de eerste koers in de nieuwbakken Napoleon Games Cycling Cup.

Onstuimige beginfase
Het hondenweer in Wallonië zorgde ervoor dat de renners niet happig waren om een vroege vlucht op touw te zetten. Door de kou, regen en harde wind ontstonden al snel waaiers en brak het peloton in verschillende stukken uiteen. Een kopgroep van zestien renners vormde zich, met daarbij onder meer Loïc Vliegen (BMC) en Yento Barker. De 36-jarige Brit van ONE vertolkte deels de rol van Lance Armstrong in de speelfilm The Program.

Kopgroep van vijftig man
De zestien kregen echter nooit veel ruimte en zagen het eerste deel van het uiteengereten peloton vlot aanpikken. Daar zat onder andere Niki Terpstra bij. Een eerste zwikje renners had er toen echter al de brui aangegeven, omdat het volgens hen geen doen was in helse weersomstandigheden. Ook Philippe Gilbert, die zaterdag nog zwaar viel in de Omloop, gaf ook al snel de pijp aan Maarten.

Groenewegen en Terpstra mee
Vooraan bleven nog 26 renners over, waarbij Etixx-Quick-Step (met daarbij Niki Terpstra) en Topsport Vlaanderen-Baloise met beide vier renners het sterkst vertegenwoordigd waren. LottoNL-Jumbo had met Twan Castelijns, Dylan Groenewegen en Maarten Wynants drie pionnen mee. Kort daarna kozen Guillaume Van Keirsbulck, Nils Politt, Sean De Bie en opnieuw Vliegen het hazenpad. Op een van de vele kasseistroken knalde een indrukwekkende Terpstra echter op en over het viertal.

Finale met dertien renners
Met nog vijftig kilometer en acht kasseistroken te gaan, bleef er een elitegroep van dertien renners over. Al snel bleek dat het peloton, of wat daar van over was, en de achtervolgende groep niet meer terug zouden keren. Vliegen, Politt en Florian Sénechal probeerden beurtelings vooruit te blijven, maar slaagden daar niet in. Katusha en LottoNL-Jumbo, met een sterke Groenewegen, bepaalden in de kopgroep het tempo.

Aanval Terpstra
Op iets meer dan vijftien kilometer van het einde was het speelkwartier over. Terpstra ontbond zijn duivels, waarna vrijwel de gehele kopgroep moest passen. Enkel Scott Thwaites stribbelde nog even tegen, maar de Nederlands kampioen op de weg schudde hem met een tweede versnelling van zich af. Terpstra bouwde al snel een voorsprong van een dikke halve minuut op, op de groep-Groenewegen. Thwaites zwom daar nog altijd tussen, op een kleine twintig seconden. Terpstra bleef alles geven en kwam uiteindelijk solo over de meet.

flag-be Le Samyn 2016 (1.1)
Quaregnon – Dour (202km)
1. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) in 4u52m48s
2. flag-gb Scott Thwaites (Bora-Argon 18) op 19s
3. flag-fr Florian Sénechal (Cofidis, Solutions Crédits) op 37s
4. flag-be Loïc Vliegen (BMC) z.t.
5. flag-de Nils Politt (Katusha) z.t.
6. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) op 44s
7. flag-no Sven Erik Bystrøm (Katusha) z.t.
8. flag-be Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise) op 46s
9. flag-be Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo) op 48s
10. flag-fr Tony Hurel (Direct Energie) op 1m00s
Volledige uitslag

Nederlands feestje: Blaak verzilvert blakende vorm in vrouweneditie

Chantal Blaak - foto: Boels-Dolmans

Chantal Blaak – foto: Boels-Dolmans

Voorafgaand aan de koers voor de profs, reden de vrouwen Le Samyn des Dames. Deze 1.2-koers ging over grotendeels dezelfde wegen en kende net als vorig jaar onze landgenote Chantal Blaak, zaterdag nog tweede in Omloop Het Nieuwsblad achter wereldkampioene Lizzie Armidsteadt, als winnares. Het was sowieso Oranje boven, want in de top-5 vinden we naast Blaak nog eens drie landgenotes.

flag-be Le Samyn des Dames (1.2)
Quaregnon – Dour (112,8km)
1. flag-nl Chantal Blaak (Boels Dolmans) in 3u03m36s
2. flag-se Emma Johansson (Wiggle High5) z.t.
3. flag-nl Amy Pieters (Wiggle High5) op 14s
4. flag-nl Floortje Mackaij (Liv-Plantur) z.t.
5. flag-nl Demi de Jong (Boels-Dolmans) z.t.
Volledige uitslag

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
2 maart 2016 18:07
Hakkie2, het parcours is an sich selectief genoeg. Je kan op de kasseien niet rijen dik naast elkaar rijden en het weer in deze periode blijft altijd variabel. Ik zeg, geef de Walen een kans!
2 maart 2016 18:16
Wynants laat ook weer zien waarom hij bij TLJ rijdt: niet te onderschatten kracht in (met name) het voorjaar. Vond hem vorig jaar wat onzichtbaar, maar hij is 2016 sterk begonnen.

@ albertooo

Waarom moet dat programma van die jongens nu direct op de schop? @Thoin geeft duidelijk aan waarom Groenewegen dit programma rijdt, en dat doet hij verdienstelijk. Stap voor stap graag ...
2 maart 2016 18:22
Nee Sebas, je begrijpt het niet. Opportunisme viert hier hoogtij. Direct programma aanpassen om hem dan vervolgens met de grond gelijk te maken als het een keer tegenvalt.
2 maart 2016 18:34
@MrSjaak:
Nee, maar Groenewegen al meerdere wedstrijden alleen aangekomen. Wijnands super gedaan, Castelijns zelfs verrasend lang mee geweest!
Dat hij ook alleen goed kan aan komen na zware koers is super sterk...
In BKB vond ik ook niet super uitgespeeld van LTJ (zaten ze me 5? Man erbij).
Vond alleen dat Groenewegen onderweg teveel zelf moest dus en reageren. Beloofd echter heel veel goed voor toekomst.
2 maart 2016 18:35
Pakkende wedstrijd gezien. Ga er van uit dat we de andere Napoleon Games cyclus wedstrijden ook zo mooi en met zo goed commentaar door VTM krijgen aangeboden.... Was genieten.
2 maart 2016 18:40
Groenewegen alleen aangekomen? Hoe dan?
2 maart 2016 19:04
Een mooi aanvallende koers gezien op tv. Er werd vandaag geen seconde getwijfeld in de wedstrijd. Had persoonlijk Scott Twaites liever zien winnen dan Terpstra, Scott hield goed stand. Schommelde heel de tijd rond de 15 à 16 seconden.
2 maart 2016 19:13
Prachtige overwinning van Niki. Die is nu al klaar voor de grote klassiekers. Maar ook bewondering voor Scott Thwaites! Rijdt bijna het hele seizoen in dienst van Sam Bennett, maar mag in de klassiekers voor eigen kans gaan. En hoe!! Zonder enige steun van ploeggenoten 16e in het Nieuwsblad, 10e in Kuurne en vandaag 2e. Wat gun ik die jongen een betere ploeg!!
2 maart 2016 19:34
@borsje

Kevin de Weert zou "zeker en vast'' zeggen.
2 maart 2016 19:58
Ik weet nog Dwars door Vlaanderen 2012... vanaf dat moment rijdt Terpstra een mooi palmares bij elkaar. Een etappe in een Grote Ronde zou er nog bij mogen... en De Ronde natuurlijk.
2 maart 2016 20:29
Heel Roompot is weggewaaid. Dat is geen reclame voor een ploeg die zich (door de sponsor) associeert met Zeeland.
2 maart 2016 20:48
Net de laatste 18 km op you tube gekeken. wat een baas weer die Niki.
2 maart 2016 20:52
Op een bepaald moment verloor de man voor Wynants het wiel van de drie andere. Ik vond het jammer dat Wynants dat gat niet kon dichten. Waarschijnlijk komen we er nooit achter of het onoplettendheid was of gewoon niet meer kunnen na zo'n zware dag.
2 maart 2016 21:41
@PietFriet
Het laatste denk ik. Hij leek wel een geest toen hij over de finish kwam.
2 maart 2016 23:58
Laatste 22K teruggekeken. Terpstra goed, Thwaites eigenlijk niet eens veel minder. Loopt trouwens een partij te stoempen op een megaplaat, man man. Desondanks komt 'ie goed vooruit.

Mooi ook van Groenewegen, uitstekende aankoop van LJ!
3 maart 2016 07:38
@haarlemmer: ik denk inderdaad dat groenewegen veel zelf heeft moeten doen in BKB. Niet gek ook dat ie dan alleen aankomt :p
3 maart 2016 09:07
weinig klachten en minimaliserende opmerkingen over deze Belgische koers aangezien er een Nederlander wint...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.