Strijd om jongerentrui barst helemaal open, Carapaz nieuwe leider
foto: Gian Mattia D'Alberto - LaPresse
vrijdag 11 mei 2018 om 12:26

Strijd om jongerentrui barst helemaal open, Carapaz nieuwe leider

Waar Miguel Ángel López vooraf gold als de belangrijkste gegadigde om het jongerenklassement te winnen, lijkt de 23-jarige Colombiaan stevige concurrentie uit buurland Ecuador te krijgen. Donderdag veroverde Richard Carapaz van Movistar namelijk het witte kleinood. Ook Ben O’Connor, Sam Oomen en vorige eigenaar Maximillian Schachmann zitten in de mix. Deze vijf staan binnen een minuut van elkaar.

Carapaz: “Dit is voor mij een verrassing”
De nieuwe wittetruidrager is in zijn nopjes met zijn prestatie (zevende) op de Etna. “Ik ben hier echt ontzettend blij mee. Het is een verrassing voor mij. Een prachtige finish, waar ik in staat was om de topfavorieten voor de eindzege te volgen en deze trui mag aantrekken. Echt een geweldige dag. Ik arriveerde hier in een goede conditie en wilde van deze koers proeven en genieten. Dat ik nu na zes dagen twaalfde sta in het algemeen klassement, is fantastisch. De Giro gaat nog zwaar zijn, maar ik heb er vertrouwen in dat we kunnen vechten voor een goed eindresultaat.”

Schachmann: “Ik ben tevreden maar bekijk het van dag tot dag”
Carapaz neemt de leiding in het jongerenklassement over van Schachmann, die sinds dag één de maglia bianca droeg. “Het was een zware dag. Ik voelde me goed totdat we het steile, laatste deel van de Etna bereikten. Daar explodeerden mijn benen. Ik had kramp en dat was niet makkelijk, maar ik heb me naar de finish geknokt. Tot op dit moment ben ik erg blij met mijn koers en het gevoel in de benen. Er zijn nog veel ritten over totdat we Rome bereiken. Ik bekijk het van dag tot dag.” De Duitse neoprof verloor op de Etna één minuut en 45 seconden op ritwinnaar Johan Esteban Chaves en staat nu vijfde in het jongerenklassement.

MAL – foto: Sirotti

López leert van zijn concurrenten: “Wilde ze uittesten”
Astana zwaaide in het peloton tijdens de laatste tientallen kilometer de scepter. Geheel volgens plan trok Superman een aantal keer ten aanval, vertelt hij op de site van Astana. “Ik voelde me goed vandaag. We wilden met de ploeg het heft in handen nemen, om vervolgens in de slotfase te aanvallen. Ik heb het een aantal keer geprobeerd, maar er sprongen steeds rivalen op mijn wiel. Het was een goede test bergop voor mij. We wilden zien hoe onze conditie was, maar ook die van de concurrenten. Ik ben blij met deze rit, laten we kijken wat ons de komende dagen brengt.”

O’Connor: “Witte trui is binnen handbereik”
Dimension Data moest lijdzaam toezien hoe kopman Louis Meintjes vier en een halve minuut verloor op Chaves. Ben O’Connor was echter een lichtpunt. De 22-jarige Australiër rukt op naar plek dertien in het klassement. “Het was niet gemakkelijk. Op zes kilometer voor de meet zat ik bij de laatste twintig renners in de elitegroep. Daarna werd het steiler en volgden er demarrages. Ik heb mijn best gedaan om daar niet op te reageren, omdat ik wist dat ik dat had moeten bekopen. Op 2,5 kilometer voor het einde moest ik lossen, maar ben ik rustig gebleven en heb ik geprobeerd om zo min mogelijk tijd te verliezen. Ik had gehoopt daarmee de jongerentrui te kunnen bemachtigen, maar daar greep ik jammer genoeg net naast. Later deze week ligt deze echter binnen handbereik.”

Oomen denkt vooral aan Dumoulin: “Goed, hè?”
Voor Sam Oomen is de witte trui geen doel op zich. De 22-jarige Tilburger rijdt volledig in dienst van kopman Tom Dumoulin, al staat hij in het jongerenklassement derde op negentien seconden van Carapaz. Oomens optreden stemde de ploegleiding uiterst tevreden. “Ik dacht dat de groep met favorieten terug zou komen”, vertelt de Nederlander aan de NOS, nadat hij deel uit maakte van de omvangrijke kopgroep. “Daarin moest ik koersen op intuïtie en gevoel, want mij communicatie doet het de laatste twee dagen heel slecht. Ik wist niets. Maar Tom lijkt zich heel goed te handhaven bergop. Hij staat nu twee. Dat is goed, hè?”

Sam Oomen – foto: WielerFlits

flag-it Giro d’Italia 2018
Tussenstand jongerenklassement na zes etappes
1. flag-ec Richard Carapaz (Movistar) in 22u47m26s
2. flag-au Ben O’Connor (Dimension Data) + 16s
3. flag-nl Sam Oomen (Sunweb) + 19s
4. flag-de Maximillian Schachmann (Quick-Step Floors) + 39s
5. flag-co Miguel Ángel López (Astana) + 49s
6. flag-it Valerio Conti (UAE Emirates) +3m21s
7. flag-it Fausto Masnada (Androni-Sidermec-Bottecchia) + 5m42s
8. flag-it Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) + 13m14s
9. flag-nl Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) + 14m08s
10. flag-si Matej Mohorič (Bahrain Merida) + 14m58s
Volledig jongerenklassement

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2018 12:36
Interessant groepje jongens, net even hun afzonderlijke resultaten bekeken van dit seizoen en het zijn zeker geen pannenkoeken.
11 mei 2018 12:38
Valt wel mee toch hoe open de strijd is om de witte trui? In Rome staat Lopez gewoon bovenaan hoor in het jongerenklassement (als ie op zn fiets blijft zitten uiteraard)
11 mei 2018 12:39
Wat een leuk nevenklassement is dit toch. Naast alle kleppers staat er toch een mooie generatie klaar.
Genoten van Oomen gisteren - er was op een gegeven moment een shot met hem in de kopgroep en Gesink die probeerde terug te komen. Was gewoon poëzie in de koers, had eindeloos mogen duren.
11 mei 2018 12:43
Uittesten is een contaminatie. Ik denk dat López zijn concurrentie wilde testen of uitproberen.

Vooraf leek me deze trui een makkelijke prooi te worden voor López, maar Carapaz, Schachmann en O'Connor bieden voorlopig knap weerstand. Al ligt dit vooral aan het matige rijden van López natuurlijk.
11 mei 2018 13:17
Jongerenklassement valt vaak in de derde weel echt in een plooi. Ik denk ook dat Oomen wel een goede kans maakt. Astana geeft aan voor ritzeges te gaan en dat lijkt me een goede zaak. Lopez lijkt me niet echt een klassementsrenner nog. Heeft teveel valpartijen en zal in de tijdrit, net als in de vuelta vorig jaar ontzettend veel tijd verliezen. Als hij zijn ritten uitkiest zal hij wel een aantal mooie uitslagen rijden bergop. Gisteren viel hij mij bergop tegen ten opzicht van de Vuelta vorig jaar.
11 mei 2018 14:26
@veloburto: ik denk dat je de kwaliteiten van lopez overschat. Ik zou het een wonder vinden als hij op de fiets blijft zitten tot rome, met hoe vaak hij valt. Daarnaast is hij niet zo indrukwekkend bergop als in bijvoorbeeld de vuelta.

Met jongeren is het altijd de vraag hoe constant ze zullen zijn. Tot nu toe hebben alleen lopez en in minder mate oomen bewezen drie weken goed te kunnen zijn, maar het kan zo zijn dat carapaz het volhoudt tot het eind. Ik denk overigens dat oomen zich gaat moeten opofferen voor dumoulin, dus die kan worden vergeten wat betreft het jongerenklassement.
11 mei 2018 14:36
@samuello

Carapaz heeft juist wel bewezen drie weken goed te kunnen zijn.. wanneer heeft Oomen dat gedaan volgens jou?
11 mei 2018 14:54
@samuello. Ik zei idd al dat hij wel op zijn fiets moet blijven zitten, omdat het niet de beste stuurman is. Echter is ie wel veeeeeel beter dan Carapaz en Oomen. Astana laat LL Sanchez niet voor niets knechten in een etappe die op Sanchez zijn lief geschreven is. Dan moet er dus wel veel vertrouwen zijn bij Astana
11 mei 2018 15:49
Mooi overzicht, voor dit soort artikelen kom ik naar Wielerflits.
11 mei 2018 16:47
Allemaal nog kinderspel tot nu toe. Lopez zal op de Zoncolan wel z'n eerste tik uitdelen aan de andere jongetjes.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.