Terpstra verrast met transfer naar Direct Energie
foto: Sirotti
donderdag 16 augustus 2018 om 14:27

Terpstra verrast met transfer naar Direct Energie

Niki Terpstra trekt de deur van Quick-Step Floors na acht jaar achter zich dicht. De winnaar van de jongste Ronde van Vlaanderen heeft namelijk een contract ondertekend bij Direct Energie. De transfer naar de Franse ProContinental-formatie is op zijn minst opvallend te noemen.

SEG Cycling – het managementbureau van de 34-jarige Noord-Hollander – geeft meer tekst en uitleg over de transfer. Volgens hen biedt Direct Energie alles wat Terpstra op dit moment wil: een nieuwe omgeving, nieuwe mensen om zich heen en nieuwe doelen. Onze landgenoot wil er bovendien aan bijdragen dat het team haar ambitieuze plannen kan waarmaken en het niveau binnen de selectie omhoog stuwen. “Ik droom ervan om Direct Energie een prestigieuze overwinning te bezorgen in een grote klassieker”, vertelt de hoofdpersoon in kwestie zelf. “Ik wil graag ook nog een rit in de Tour de France winnen. Daar jaag ik al een tijdje op, wellicht geeft het me de klik door mezelf bij een Frans team te voegen.”

Wereldklasse
Het Franse ProContinental-team is ontzettend blij met de komst van de Nederlander. De ploeg bestempelt hem als een coureur van wereldklasse. “Het aantrekken van een renner met het kaliber van Niki, vervult Direct Energie met trots”, lacht teammanager Jean-René Bernaudeau. “Hij heeft karakter en ambitie, net als ons. Ik ben blij om te zien dat hij onze waarden deelt en graag deel van ons project wil uitmaken. Wij zijn terughoudend met het werven van coureurs die niet uit de Vendée-sector komen, maar met het aantrekken van Niki weet ik zeker dat we een goede keuze hebben gemaakt.”

Volgens De Telegraaf zou Terpstra bij zijn akkoord hebben bedongen dat hij één of twee renners mag meenemen.

RIDE Magazine
118 Reacties
Sorteer op:
16 augustus 2018 15:54
Prima transfer met alleen maar winnaars, Niki kan zijn super seizoen ten gelde maken en verkassen naar een sterk team waar hij kopman is. Direct Energie heeft eindelijk de sterke kopman voor de klassiekers en startrecht in alle Vlaamse koersen. Qst hoeft geen gekke bedragen te gaan betalen aan een 35-jarige die meer dan waarschijnlijk zijn beste jaar net heeft gehad. Ik had ook niet verwacht dat Lefèvre zot ging doen om hem te houden, hij kan het budget gebruiken om Alaphilippe aan boord te houden. Elkaar die transfer gunnen ten gepaste tijde hoort ook bij de wolfpack...
16 augustus 2018 15:57
Deze transfer past wel bij het eigenzinnige karakter van Terpstra. Ik vermoed dat er juist heel wat ploegen waren waar hij de portemonnee meer had kunnen vullen.
Wellicht is het feit dat hij nu niet meer aan ploegentactiek zit vastgebonden wel een reden. Bij QuickStep viel dit jaar alles zijn kant op maar evengoed kan je daar in een finale gevangen zitten zoals in de RvV 2017 met Gilbert voorop.
    16 augustus 2018 21:23
    Soms zit er opeens een verstandige en doordachte post tussen. Dank
16 augustus 2018 16:07
Wat zijn mensen toch weer snel met hun oordeel. Waarom hij bij DE meer gaat verdienen snap ik echt niet. Elders valt toch wel meer te verdienen dan bij een pro-conti ploeg? Of dat hij een beetje gaat afzakken daar? Terpstra staat bekend als een trainingsbeest, waarom zou daar nu verandering in komen?

Totaal onverwacht bericht - maar vind het wel mooi. Lekker tegendraads, vrijbuiten met die Fransen. Ben benieuwd.
16 augustus 2018 16:37
Opvallende overstap, dat is zeker. Hij zal er ook meteen energie van hebben gekregen. Maar wat is de motivatie hierachter? Is dat werkelijk de lezing die Terpstra geeft? Of spelen er andere zaken op de achtergrond? We lezen het weldra in de biografie van Terpstra of die van Lefevre...
Terpstra zal in ieder geval andere koersen gaan fietsen en ik zou het erg mooi vinden als hij inderdaad die Tour etappe weet te pakken.
Voor Quickstep is het in ieder geval een forse aderlating voor het voorjaar; ook zie ik Gilbert zijn oude niveau niet meer hervinden. Maar misschien nog wel met Wolfpack op het shirt.
16 augustus 2018 16:47
Leuke verrassing. Hij kiest voor een vrijbuitende aanvallende ploeg en verlaat de wat meer gestructureerde wolfpack en waarom niet. Bij QS met al die gelijkwaardige kopmannen moet je de winst verdelen onder elkaar. Zijn carrière, zijn keuzes. En met merkploegen heb ik toch helemaal niets, want ik kan niet juichen voor een vloersysteem. Ik heb wel veel met renners dus voor mij maakt het niets uit waar kanjer Terpstra voor wil rijden. Hoop hem veel in de aanval te zien en hem tegen Gilbert of Lampaert te zien strijden ipv met, is iets waar ik naar uitkijk. Het is ook veel beter voor het wielrennen als de besten zich verspreiden over de ploegen.
    16 augustus 2018 17:06
    "En met merkploegen heb ik toch helemaal niets"
    Dat blijkt wel uit je nickname.
16 augustus 2018 16:57
Kan niets anders dan hem succes wensen met deze gewaagde overstap. Die wildcards zullen ze heus wel krijgen.
16 augustus 2018 17:02
Verrassend wel.
16 augustus 2018 17:05
Hier zal Niki wel goed over hebben nagedacht. Misschien heeft het gebrek aan financiële waardering bij QS meegespeeld? Ik wens hem het allerbeste. Toch een van de Nederlandse topcoureurs. Zou TLJ hem ook niet hebben kunnen betalen als ideaal uithangbord ?
    16 augustus 2018 17:11
    Te duur voor TLJ of ze moeten totaal andere prioriteiten gaan stellen.
    16 augustus 2018 17:20
    Niki wil niet voor TLJ/Rabo of welke incarnatie dan ook koersen, dat is al zijn hele carriere duidelijk.
16 augustus 2018 17:07
Er is zoveel kritiek op Sky die zoveel goede klassementsrenners opstellen in hun Tourploeg. Hetzelfde geldt voor QS maar dan in de klassiekers.
Ik vind het mooi dat de toppers verdeeld zijn over meerdere ploegen! Laat Terpstra maar eens zien wat hij kan in een gewone ploeg!
De klassiekers zijn aantrekkelijk om te kijken maar de dominantie van QS is daarin niet leuk wat mij betreft!
    16 augustus 2018 19:12
    Het verschil is voor mij wel de manier van koersen. QS kleurt het voorjaar met hun agressieve stijl, bij Sky is de suprematie nefast voor de aantrekkelijkheid van de koers...
16 augustus 2018 17:11
Tekent hij voor één jaar?

Ik lees dat niet echt duidelijk terug (of lees er overheen)
16 augustus 2018 17:12
Een wel heel opvallende transfer van alle ploegen had ik een transfer van Terpstra naar Direct Energie het minst verwacht. Maar aan de andere kant ook wel een logische. In 'zijn' klassiekers zal hij de absolute kopman zijn (Wildcard lijken me wel een zekerheid), Kan een hele serie Franse eendagskoersen gaan rijden en hoeft in de Tour niet te knechten en kan hij voluit aanvallen.
Daarnaast zal hij als opvolger van Chavanel toch ook wel mooi kunnen gaan verdienen anders was hij nooit naar D-E gegaan.
16 augustus 2018 17:18
Wat een hoop bozige/zure reacties hier zeg, allemaal vanwege een verondersteld financieel motief. Who cares! Terpstra heeft een nieuwe uitdaging en mag het hele jaar vrijuit koersen zoals hij wil, is toch schitterend voor de volgers. Dat hij het machtige QS verlaat, is alleen mar mooi voor de koers. Hoe meer de sterke mannen verdeeld zijn over de teams, hoe aantrekkelijker het wedstrijdverloop. En als hij er financieel op vooruit gaat: fijn voor hem.
    16 augustus 2018 21:27
    Inderdaad maf hoe mensen met een ingebeeld hoog salaris zitten en het veroordelen. Terwijl het bij gesink niet eens ter sprake gebracht mag worden.
16 augustus 2018 17:49
Devolder, Chavanel, Cavendish, Kittel,... Lefevere voelt wel vaker aan wanneer het het ideale moment is om zijn vedetten te laten vertrekken (enkel Boonen mocht steeds bijtekenen, wellicht omdat hij publicitair zo belangrijk was).
Benieuwd of dat nu ook weer het geval is.
    16 augustus 2018 18:17
    Die puntjes staan zeker voor Tony Martin
    16 augustus 2018 21:31
    Hoop het niet hierbij.
    Cav won daarna nog een keer vet veel in de tour.
    Andersom zijn er vast ook renners die daarna wel presteren. Uran, cav dus, nick Nuyens.
    16 augustus 2018 21:52
    @wielerfan,je vergeet Thomas De Gendt.
    16 augustus 2018 23:37
    De gendt reed maar één jaartje voor qs en heeft wel vaker een jaar weinig gewonnen. Hoewel dat vooral voor qs en nauwelijks erna was.
16 augustus 2018 17:50
Hele goede keuze. Weg uit de quickstep fabriek.
Op je 34ste nog een keer uit je comfort zone komen en kiezen voor een nieuwe omgeving.
Ik vind het al knap dat tie 8 jaar bij dezelfde werkgever is gebleven zou mij nooit lukken.
16 augustus 2018 18:14
Inderdaad @tdfan. Je zou er bijna jaloezie uit aflezen. Is ook geen touw aan vast te knopen hier. Matthieu moet z’n heerlijke eigen gang kunnen gaan, maar bij Nikkie valt het bij sommigen verkeerd. Verder kon je de breuk met QS aan zien komen. Rare berichten van Lefevre, botsende ego’s, Terpstra’s slappe tijdrit in de tour.
Verwacht nog wel wat van hem, van de overstap krijgt hij direct energie.
    16 augustus 2018 21:32
    Hij is keihard gevallen bij roubaix, hele week 2 met lichte hersenschudding rond gefietst.
16 augustus 2018 18:14
Ik verschoot mij eerst een ongeluk!
Maar dan ga je denken: die rijden ook een mooi programma, eigenlijk zowat hetzelfde wat Terpstra dit jaar gedaan heeft.
Als deze Franse ploeg hem aanzienlijk meer bied dan kun jet hem toch niet misgunnen ? Benieuwd hoe de communicatie en samenwerking gaat verlopen. Ze zullen in ieder geval klaar moeten zijn voor DJ jumpstyle Terpstra. Maar ja daar rijden ook een paar Ronny's rond bij DE.
16 augustus 2018 18:31
Vanuit quickstep snap ik het. Een zaak van doorselecteren.
De opmerking om ooit een tour etappe te willen winnen komt op mij over als kul.
16 augustus 2018 18:43
Moest zelf ook even 2x kijken.. Maar toen herinnerde ik me hoe die gasten als beesten hebben gekoerst afgelopen voorjaar. Daar past Nikki zeker tussen, mooie nieuwe uitdaging voor hem!
16 augustus 2018 18:55
Prachtige reactie van PL, respectvol richting NT. Nu Stuyven of Pedersen halen.
16 augustus 2018 19:09
Dit maakt me zeer benieuwd naar het Franse repertoire van Niki.
16 augustus 2018 19:44
Niki schijnt twee man te mogen meenemen. Pim Ligthart lijkt mij wel een ideale renner om er bij te hebben.
16 augustus 2018 19:50
Verrassende overgang maar eigenlijk helemaal niet zo onlogisch. Terpstra zal ongetwijfeld een mooi programma kunnen rijden en hoeft het kopmanschap niet meer te delen.
Hopelijk kan hij volgend seizoen nog een paar keer flink te keer gaan.
16 augustus 2018 20:11
Ik ben allerminst fan van de mens Lefevre, maar on dit interview (waarin overgang vsn Terpstra hoofdonderwerp is) vind ik m wel zeer sympathiek
https://sporza.be/nl/2018/08/16/lefevere-treurt-om-vertrek-terpstra-het-was-financiele-kwestie/
16 augustus 2018 20:33
Leukste transfer van het jaar. geweldig
16 augustus 2018 23:08
Dat was even slikken maar hij is nu natuurlijk zowel professioneel en financieel veel vrijer in zijn doen en laten. Zingt dus waarschijnlijk Three little birds in plaats van Waiting in vain... Ik hoop op vuurwerk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.