Thalita de Jong kroont zich tot wereldkampioene veldrijden
Foto: WielerFlits
zaterdag 30 januari 2016 om 15:42

Thalita de Jong kroont zich tot wereldkampioene veldrijden

Thalita de Jong is de nieuwe wereldkampioene veldrijden. De Nederlandse kwam na een lange achtervolgingsrace pas in de slotronde aansluiten bij de groep der favorieten en reed iedereen los. De Franse Caroline Mani en Belgische Sanne Cant mochten mee op het podium.

De omloop in Zolder lag er door de hevige regenval bijzonder zwaar bij, en dat gaf de Nederlandse dames het nodige vertrouwen. Sophie de Boer pakte uit met een razend snelle start en zette Sanne Cant, Nikki Harris en Caroline Mani direct onder druk. Thalita de Jong kende minder geluk. De jonge Nederlandse kampioene reed zich vast op een lastige passage en kwam na één ronde op bijna 25 seconden van de kop van de wedstrijd door.

In het leidend viertal ging de Franse Caroline Mani inmiddels naar de leiding. Ze zette de rest stevig onder druk, maar een gaatje slaan lukte haar niet. Een ronde later nam Nikki Harris haar rol over. Harris reed wel een kloof van een vijftal seconden bij elkaar, maar na een foutje op een helling kwam de rest al bij al makkelijk terug aansluiten. Dat bracht het viertal aan het twijfelen, tot grote vreugde van Thalita de Jong. Vlak voor het aanvatten van de slotronde kwam de Nederlandse aansluiten, waardoor we met een kwintet om de titel gingen strijden.

Topfavoriete Sanne Cant, die zich al een tijdje afzijdig had gehouden, nam de leiding op zich in de beginfase van de slotronde. De Jong plakte aan het wiel en ging er op het gepaste moment over. Haar tempo lag duidelijk hoger dan dat van de Belgische, die op een halve ronde van het einde De Jong alsnog moest laten rijden. De 22-jarige De Jong volgt op de erelijst de Franse Pauline Ferrand-Prévot op.

Wereldkampioenschap veldrijden 2016
Uitslag vrouwen elite

flag-nr1 flag-nl Thalita de Jong
flag-nr2 flag-fr Caroline Mani
flag-nr3 flag-be Sanne Cant
4. flag-nl Sophie de Boer
5. flag-gb Nikki Harris
6. flag-nl Sabrina Stultiens
7. flag-it Eva Lechner
8. flag-us Kaitlin Antonneau
9. flag-lu Christine Majerus
10. flag-nl Sanne van Paassen

Kaptheijns derde bij beloften
Ook in de nieuwe categorie voor vrouwen onder 23 jaar ging Nederland met een medaille aan de haal. Achter de rug van de Britse Evie Richards en de Tsjechische Nikola Noskova greep Maud Kaptheijns het brons. De Nederlandse ging eerder dit seizoen al met de zilveren plak naar huis op het EK veldrijden voor vrouwelijke beloften.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
30 januari 2016 19:41
Als Belg zijnde zie ik ook veel liever Mathieu als renner, en dus als winnaar. Maar na dit debacle moet er wel een Belg winnen morgen en na deze regenval kunnen er wel meer kandidaten zijn dan eerst gedacht werd.
Het parcours ligt er best zwaar bij (was vandaag al ter plekke). Veel modder en schuiven en niet meer dat snelle parcours van weleer.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.