Thibau Nys: “Een tactische wedstrijd, ik heb dat wel graag”
foto: Cor Vos
donderdag 27 januari 2022 om 18:50

Thibau Nys: “Een tactische wedstrijd, ik heb dat wel graag”

Interview Twee jaar geleden veroverde Thibau Nys de wereldtitel veldrijden bij de junioren, nu hoopt hij een gooi te doen naar de regenboogtrui bij de beloften. De 19-jarige crosser kende niet de beste aanloop richting het WK, maar lijkt op tijd klaar voor de mondiale titelstrijd. “Ik ben tevreden met de vorm”, klinkt het twee dagen voor de race.

Nys won rond de jaarwisseling drie U23-crossen op rij en leek helemaal klaar voor de kampioenschappen. Toen kwam echter het BK in Middelkerke. Nys kende een slechte dag en tot overmaat van ramp liep hij na een val ook nog eens een zware schouderblessure op. Zijn WK-deelname kwam in gevaar, maar de Europese kampioen op de weg werd in allerijl opgeknapt en heeft naar eigen zeggen nergens nog last van.

Dat hij geen last meer heeft van zijn zware smakker op het BK, laat hij donderdag nogmaals weten aan onder meer WielerFlits. “Ik heb helemaal geen last meer van mijn schouder en rug. Je voelt het nog wel, maar het zal me geen parten spelen. Het is afwachten hoe de benen zullen reageren op zaterdag, maar ik tevreden met de vorm. Ik denk ook dat ik met een betere vorm aan de start zal verschijnen van het WK.”

Nys werd twee jaar geleden al eens wereldkampioen, maar toen bij de junioren – foto: Cor Vos

Nys heeft na de X2O Trofee van Hamme, waar hij zijn rentree kon maken in het veld, namelijk nog een week de tijd gehad om zich klaar te stomen voor het WK in Fayetteville. “Met de week die nu heb meegemaakt, zal ik frisser zijn en me ook meer klaar voelen om te koersen. Ik hoop op een mooie wedstrijd. Ik ben nog niet nerveus, maar dat gaat wel komen. Voorlopig ben ik heel erg relaxed.”

En Nys probeert zich in aanloop naar het WK niet druk te maken. Zo gaat hij vrijdag pas voor een eerste, en ook meteen laatste keer, het WK-parcours verkennen. “Alles staat nu nog in het teken van herstel. Van het verteren van de jetlag en de reis. Ik ga morgen een eerste keer weer prikkelen en spanning op de spieren zetten. We hebben een plan opgemaakt en ik ga een dag voor de wedstrijd het parcours verkennen. Voor de rest niet. Dat moet ook genoeg zijn. Dan kan ik daar niet meer over piekeren.”

WK-kansen
Over zijn WK-kansen zegt Nys het volgende: “Dat zal afhangen van de vorm van de dag en het koersverloop. Ik heb het parcours nog niet gezien en kan dus moeilijk inschatten hoe er zal worden gekoerst. Wat ik nu een beetje hoor van iedereen, is dat het weleens een gesloten koers kan blijven. Aan de andere kant is het ook lastig genoeg om het verschil te maken. Dat vergroot mijn kansen. Ik kan zeker een tactische wedstrijd aan.”

foto: Cor Vos

“Ik durf ook te gokken op zoiets”, vervolgt Nys. “Ik heb dat wel graag. Hoe tactischer het is, hoe beter dat is voor mij.” Verder is hij lovend over Fayetteville. “Ik ben graag in Amerika. Ik ga niet zeggen dat het aanvoelt als thuiskomen, maar het is toch… De vibe die er hangt, dat is hetzelfde als op Mallorca. Ik vind het leuk hier en ben er ook graag. Ze hebben een fantastisch mooi parcours uitgestippeld op een schitterende locatie. Ik vind het echt WK-waardig, het plaatje klopt. Ik kan niet wachten.”

“We moeten proberen om als land te winnen”
Tot slot ging het ook nog over zijn grootste ‘concurrenten’ voor de titel. “Wie dat zijn? Ryan Kamp op een… (lange stilte)… Het is heel erg moeilijk. Je kunt wel zes of zeven namen opnoemen. Ryan op een, Emiel Verstrynge op twee en dan Jente Michels.” Nys is overigens niet bang voor muiterij binnen de Belgische selectie. “Als we met een paar man de koers in handen kunnen nemen, moeten we het niet laten.”

“Verder moeten we elkaar op welke manier dan ook proberen te helpen. We moeten proberen om als land te winnen. We zitten allemaal op dezelfde lijn en we moeten voor elkaar werken. We zijn verstandig en eerlijk genoeg om daar niet te egoïstisch mee om te gaan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.