Thomas Dekker: “Het wordt een moeilijke Tour voor Mathieu van der Poel”

dinsdag 5 juli 2022 om 09:45
Thomas Dekker: “Het wordt een moeilijke Tour voor Mathieu van der Poel”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel hoopt de komende weken nog een paar keer uit te pakken in de Tour de France, maar oud-renner Thomas Dekker heeft zo zijn twijfels. Dekker verwacht een ‘moeilijke Tour’ voor de renner van Alpecin-Deceuninck. “Er zijn weinig kansen”, zei Dekker maandag aan tafel bij de Avondetappe.

Mathieu van der Poel begon de Tour de France met een keurige vijfde plaats in de openingstijdrit door Kopenhagen, maar probeerde in de daaropvolgende ritten op Deense bodem vooral uit het gedrang te blijven. In de eerste week volgen er – op papier althans – echter nog genoeg kansen voor de renner van Alpecin-Deceuninck. Dekker ziet dat toch anders. “Voor mijn gevoel wordt dit een moeilijke Tour voor Van der Poel.”

Wout van Aert is op dit moment sneller en is ook een betere tijdrijder. De ritten die dan overblijven, dat kan Van Aert ook heel erg goed. Dan zal er dus gekoerst moeten worden, maar in de Tour wordt dat niet zo vaak gedaan als in de Giro d’Italia. Daar hebben we hem vaak voor het peloton zien rijden. Van der Poel is alleen niet de allerbeste bergop en er zijn ook weinig glooiende etappes. De kasseienrit van woensdag is een mooie kans voor hem, maar ook die dag… Er zijn weinig kansen.”

Van der Poel was een van de smaakmakers in de voorbije Giro, maar de Tour is volgens Dekker toch andere koek. “Dit is toch een ander niveau dan in de Giro. Het is nerveuzer, het specialisme is op bepaalde punten groter. Van der Poel is een alleskunner en gaat vast nog iets uit zijn hoge hoed toveren. Het gaat alleen niet makkelijk worden.”

“Ik schat Van Aert op dit moment hoger in”
Van der Poel zelf kijkt met name uit naar de etappe van woensdag: dan staat namelijk de gevreesde kasseienrit op het programma. Dekker: “Woensdag gaat hij natuurlijk koersen, want dan zijn die kasseien er. Als hij woensdag wint, dan is zijn Tour geslaagd en maakt het allemaal niet meer uit. Van Aert zal daar zijn grootste concurrent zijn, maar Van der Poel heeft wel het grote voordeel dat Van Aert toch om zich heen moeten kijken naar Primož Roglič en Jonas Vingegaard.”

Van Aert, de eeuwige sportieve rivaal van Van der Poel, koerst op dit moment in het geel – foto: Cor Vos

“Maar dan is er ook nog de pech, de renners die niet zo goed over de kasseien kunnen rijden, de klassementsrenners… Het gaat een koers in een koers worden. Dat hebben we gezien toen Lars Boom die rit won. Er zijn heel veel belangen.” Ook voor de rit van donderdag, die naar Longwy, heeft Dekker zijn bedenkingen. “We gaan woensdag en donderdag gewoon veel duidelijkheid krijgen. Als ik hem nu zie rijden en dan dat klimmetje op donderdag… Ik schat Van Aert op dit moment hoger in.”

“Van der Poel moet hopen dat er nog eens een paar etappes zijn waar er twintig renners wegrijden en dat hij mee is. Maar echt bij de favorieten en de sterkste renners wegrijden op het moment suprême is heel erg moeilijk. Hij heeft in de Giro de hele koers gekleurd en toen won hij ook maar één rit. Je wint gewoon niet zo makkelijk een wedstrijd, zeker niet wanneer het specialisme zo groot aan het worden is”, aldus Dekker.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.