Thomas ongedeerd na incident met Barguil
Foto: Sirotti
maandag 20 juli 2015 om 17:44

Thomas ongedeerd na incident met Barguil

Geriant Thomas beleefde een hachelijk moment in de afdaling van de Col de Manse. De renner van Sky kwam in de slotfase van de zestiende etappe in botsing met Warren Barguil. De Brit dook daarbij de afgrond in.

Het incident was het gevolg van een fout van Barguil. De Fransman van Giant-Alpecin wilde binnendoor de bocht aansnijden, maar dat mislukte. In aankomstplaats Gap heeft de 23-jarige renner zijn ‘slachtoffer’ Thomas direct opgezocht om excuses te maken.

[poll id=”82″]

RIDE Magazine
155 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2015 21:32
De vergelijking mag dan krom zijn volgens vele, maar het gaat om de kern. Er is een scheidsrechter die de wedstrijd stil kan leggen en dat gebeurd dus niet. Het maakt hierbij niet uit of het al dan niet ernstig is wat er is gebeurd. Het gaat om nuances en dus allesbehalve onzin.
20 juli 2015 21:33
"Wel grappig dat degenen die het incident hier relativeren zich als echte kenners van de koers neerzetten, terwijl veruit de meeste profs en oud-profs het gedrag van Barguil veroordelen".

Wat natuurlijk komt door een tegenstrijdig belang. De renner kijkt vanuit zijn eigen belang (veiligheid). De meerderheid van de renners zien een afdaling als een verplichting die ze het liefst willen overslaan. Safety first is dan het devies. Wielerfans willen strijd van start tot finish en daar horen situaties bij die risicovol kunnen uitpakken.
Een renner straffen voor een kluts, waarna de rem te laat wordt ingeduwd, waardoor er een botsing plaatsvind, zie je iedere Tour met een massale valpartij tot gevolg op weg naar een (gevaarlijke) massasprint. Ook de bidon die Barguil onder zijn wiel kreeg, waardoor hij sinds dinsdag niet 100% is, is niet bestraft.
20 juli 2015 21:38
Max Barguil
20 juli 2015 21:55
Volgens mij is dit al vervelend genoeg voor Barguil. Hem nog eens duidelijk maken dat hij wat té gretig is in de afdaling lijkt me genoeg.

@Orakel, wie zegt dan van zichzelf een kenner van de koers te zijn? Jij doet net alsof wij niks mogen zeggen en jij de conclusie mag trekken.
20 juli 2015 22:02
@redactie
"De Brit dook daarbij de afgrond in".
Welke 'afgrond'??? ik weet dat jullie niet vies zijn van wat Chocoladeletterkoppen a la Telegraaf, maar het liep daar 1 meter 50 naar beneden en de rest was bos. Wim van Est, die viel in een afgrond. Pedro Horrillo ook. Maar Geraint Thomas... neuh, echt niet.

Edit: met het woord 'talud' had Thomas al voldoende beloond geweest ;)
Edit2: jullie quoten Thomas in een ander artikel als volgt: “Hij duwde me zo die geul in".
Enfin, geul, talud, whatever maar svp geen afgrond. Deze inflatie van woorden haalt alle kracht en betekenis weg.
20 juli 2015 22:13
Als je het nog eens ziet, dan moeten de mensen die daar langs de kant stonden écht op hun blote knieën Thomas danken. Als Barguil niet tegen hem aangeknald was dan hadden er een paar in het ziekenhuis gelegen.
20 juli 2015 22:17
Fijne jongen die Van Garderen. Een beetje een collega-renner gaan zitten duwen in volle afdaling. Barguil raakt zijn stuur kwijt door het duwen van Van Garderen. Daardoor komt Barguil ook in de binnenbocht terecht. Niet handig van Barguil om naast van Garderen te zitten, maar dat is geen reden om hem een elleboog uit te delen en anderen daarmee in gevaar te brengen. Lijkt me dat als je een straf uitdeelt aan Barguil, je eenzelfde straf moet geven aan de andere veroorzaker, Van Garderen.
20 juli 2015 22:18
Thomas op 40 seconden van groep Froome. Als hij niet als een gek aan de ploegauto heeft gehangen, dan heeft hij vleugels gekregen. Toen hij finishde reed een auto van SKY erachter.
20 juli 2015 22:26
Als een sprinter van zijn lijn afwijkt... ( dus ook een hoge snelheid) en hij brengt andere hinder of schade toe, wordt deze gedeklasseerd naar laatste van de griep. Wat barguil deed was onbezonnen. Gewoon laten fietsen en de tijd van Thomas geven. Uit de tour halen is te zwaar.
20 juli 2015 22:27
"@Orakel, wie zegt dan van zichzelf een kenner van de koers te zijn? Jij doet net alsof wij niks mogen zeggen en jij de conclusie mag trekken".

Ik kan mij op geen enkele wijze voorstellen waar je dit op baseert? Lees jij ergens dat ik mijzelf als alwetende kenner neerzet die anderen geen mogelijkheid geeft om een andere mening te vormen? Ik geef een (redelijk waarheidsgetrouwe) visie waarom sporters meer naar veiligheid kijken dan de fans. Natuurlijk gaat dat niet voor iedere sporter en voor iedere fan op. En wat mijn eigen mening is over deze crash weet je niet, want die mening heb ik niet gegeven. Daar vind ik de situatie niet duidelijk voor in beeld gebracht.
20 juli 2015 22:33
Tuurlijk hebben renners in het peloton hun mening klaar maar als ze het filmpje van Sporza zien dan is het toch gewoon duidelijk dat er iets vooraf ging. TJvG raakt Barguil heel licht maar dat is net genoeg om ervoor te zorgen dat Barguil iets later reageert. Het us een samenloop van omstandigheden die ook niet eens aan TJvG te wijten is. Hoe vaak komt het wel niet voor dat de ene renner naar rechts gaat en de ander naar links. 99,9 Procent van de keren gaat het goed en nu helaas even niet.

Barguil kwam wel emotioneel over aan het begin van het interview. Die jongen gaat echt nog heel veel mooie dingen laten zien. Hij is nog maar 23 en rijdt nu gewoon top 10 in de Tour en werd vorig jaar 8e in de Vuelta.
20 juli 2015 22:38
Volledig of topic: ploegleider van Trek tijdens zijn speech voor de etappe in de bus: niet blij met arredondo! Net te zien bij Vive le Velo
20 juli 2015 22:40
Contador brak zijn scheenbeen in de Tour vorig jaar door in volle vaart langs het lint van renners in de afdaling te schieten (en door een kuiltje in de weg te rijden terwijl hij het stuur maar met 1 hand vasthield).

Soms treft het jezelf, soms een ander. In de afdaling kun je plekken en (veel) tijd winnen. Risico's nemen hoort daarbij. Die Barguil komt er wel.
20 juli 2015 23:28
Euh waar dan. Je post een link van 51 min. Lekker duidelijk. Op t moment dat hij crasht zeggen ze in ieder geval niet dat het de schuld van bardet is.
20 juli 2015 23:38
Aardige etappe gezien - goede vluchtgroep m.n. MTN blijft zich tonen en dankzij Sagan, een compleet wielrenner en prachtig mens, een mooie koers gezien.
Over veteraan winnaar Plaza hebben we het nauwelijks. Over de vier grote matadoren is ook weinig over te melden. Zelfs over Gesink, behalve vandaag weer top 31, niets te melden en over Mollema uiteraard ook weinig.

Nee en daarom in twee nieuwstopics: oeverloze discussies door leden die meer informatie schijnen te hebben als de direct betrokkenen en derhalve hun oordeel in 2 of meer oneliners moeten spuien. En op wat voor wijze wordt dat soms gedaan? De strafmaat wordt niet alleen door hen maar ook zelfs via een poll bepaald?
Vooropgesteld is het natuurlijk het meest en enige belangrijke dat er geen ernstige gevolgen behalve wat secondjes tijdverlies overblijven

Enig begrip voor de vele overspannen posts heb ik wel.
1) het is een fransman en geen nl/be renner.
2) gezien de vele irritaties/frustraties bij TLJ fans is het een wel een kans om het sinds gisteren genoemde "procesteam" nogmaals aan te pakken?
3) iets voorzichtiger met beoordeling maar vooral die botte en genadeloze VERoordeling zou menig wielerflitser kunnen sieren.

Tot slot: ik ben er zelf ook nog niet helemaal uit en besef dat dit een discussietopic is. Maar enige kennisvergaring en inleving en overweging zou toch diverse kortzichtige posts kunnen vermijden?
Ja, maar dan wordt het wel minder een discussie topic vanuit welke invalshoek dan ook.
De adrenaline van de afdaling zat wat mij betreft ook teveel in de eerste uur reacties.
20 juli 2015 23:42
Het kan best zijn dat Barguil (te) veel risico's nam in de afdaling maar zulke incidenten zijn meestal vooral een samenloop van omstandigheden. Het is zelden puur en alleen wat het in eerste instantie lijkt.
LyndaLid is weer erg luidruchtig en gebruikt meningen vanuit Tour du Jour nu ineens als autoriteit? Merkwaardig.

Ik geloof ook niet dat Barguil keihard rechtdoor was geschoten als Thomas daar niet reed. Hij was flink aan het remmen kort voor de botsing dus de snelheid ging er wel degelijk uit maar te laat.

Bardet was inderdaad de eerste die de bocht verkeerd aansneed en dat hielp allicht ook niet mee.
20 juli 2015 23:45
@the student
42:24
21 juli 2015 00:03
Quote:
Orakel - 20 juli 2015 om 22:27
Lees jij ergens dat ik mijzelf als alwetende kenner neerzet die anderen geen mogelijkheid geeft om een andere mening te vormen?


Zo'n vragen zou ik niet stellen met jouw username :)
21 juli 2015 00:19
Kennelijk is niet helemaal duidelijk hoe het verloop is geweest. Wel kan ik uit eigen ervaring melden dat binnendoor passeren in een afdaling heel erg vervelend is. Ik ben er ook ooit met hoge snelheid een bocht door uitgevlogen en over het prikkeldraad in een (modderige) wei beland. Gelukkig viel de schade nog mee (alleen onder de modder en een paar diepe schrammen).
Genoemde renner bracht eerder in de afdaling van de Tourmalet natuurlijk ook al koeien in gevaar;-)
21 juli 2015 00:27
Gedoe om niks, gewoon blij zijn dat het vooralsnog allemaal meevalt. Excuses aanbieden (al gebeurd) en vooruit met de geit maar weer. Varianten op koersincidenten als deze zie je het hele jaar door in allerlei verschillende wedstrijden, dus ook in de Tour. Da's wielrennen op het scherpst van de snede. Natúúrlijk is er geen sprake van enige opzet. Het is onstuimig gedrag in combinatie met een inschattingsfout en misschien een tikje overmoed van een jonge renner in het heetst van de strijd. Dit soort zaken wordt gewoonlijk binnen het peloton wel gecorrigeerd. Daar hoeven geen jury, organisatie of politie aan te pas te komen.
21 juli 2015 01:09
Barguil kreeg wel degelijk een zet van Garderen, uit balans, vergeet te remmen, remt dan te laat en botst tegen Thomas. Overigens verklaarde Mollema dat Barguil in voorgaande bochten nogal riskant aan het afdalen was en hij hierdoor gewaarschuwd was en niet bij hem achter in het wiel moest gaan zitten.

Ik hou het op Jeugdige overmoed en de Wetvan Murphy. Straf Barquil met een minuutje oid en hij kijkt voortaan wel uit bij dergelijke afdalingen met linke bochten. Hoort allemaal bij het proces.
21 juli 2015 01:18
Overigens brengt Van Garderen met zijn actie binnendoor (hij houdt ook de bocht niet) Gesink en Quintana in de problemen. Quintana nog nooit zo pissig gezien na koers. Hij wijst in biciciclismo ook op 'renners' (meervoud!) die met hun afdalen anderen in gevaar brengen.
21 juli 2015 01:37
Een haakse bocht binnendoor met zoveel snelheid is vragen om problemen, kan je nooit meer corrigeren.
Met je voet uit de pedalen is vragen om nog meer problemen, verlies je alle stabiliteit. Om zo tijd te winnen is nogal naief. Raakt ie Thomas niet dan gaat ie zelf het ravenijn in, tijdstraf op zijn plaats eigenlijk.
21 juli 2015 01:53
Ik heb de minuut voor het incident nog eens bekeken. In het midden van het groepje wordt door meerdere renners lichtjes om positie gevochten op rechtere stukken en minder scherpe bochten. Ze rijden in elk geval niet netjes in lijn achter elkaar. Kort voor het incident lijkt Barguil voorbij Van Garderen te schuiven en achter Gesink aan te sluiten. Tejay laat zich niet zomaar inhalen en dan komt de aanraking waardoor ze allebei uit koers raken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.