Tom Dumoulin: “Gedwongen rustperiode is bevrijdend geweest”
Tom Dumoulin - foto: Cor Vos
dinsdag 17 december 2019 om 11:50

Tom Dumoulin: “Gedwongen rustperiode is bevrijdend geweest”

Tom Dumoulin bereidt zich met Jumbo-Visma onder de Spaanse zon voor op het nieuwe wielerseizoen. De Nederlandse klassementsrenner heeft zich in een veelbewogen jaar weer helemaal kunnen opladen, zo stelt hij in gesprek met Cyclingnews.

“Het was een jaar met twee gezichten”, opent Dumoulin zijn verhaal. “Aan de ene kant was het natuurlijk ontzettend teleurstellend, maar het is aan de andere kant ook bevrijdend geweest, vooral op mentaal vlak. De maanden na mijn operatie waren eigenlijk heel leuk. Ik heb genoten van mijn tijd weg van het wielrennen en ik voel me weer opgeladen voor de komende jaren.”

“De afgelopen tien jaar ben ik gefocust geweest op het winnen van races en elke dag beter worden en ik voelde hoe veeleisend dat was. Het draaide om winnen, mijn conditie, mijn gewicht, de druk, interviews geven en het commerciële werk. Dit was de eerste periode waarin ik die dingen niet hoefde te doen. Ik voelde dat ik rust kon gebruiken. Daar ben ik uiteindelijk toe gedwongen. Dat vond ik eerst natuurlijk niet zo leuk, maar het is wel bevrijdend geweest.”

Met hervonden plezier in het fietsen werkt Dumoulin nu toe aan zijn eerste seizoen voor Jumbo-Visma, de ploeg waarvoor hij Team Sunweb verliet. “Het is gemakkelijk om te vergeten wat we samen bereikt hebben, maar ik en Sunweb hebben grote successen gekend. Ik kijk terug met gemengde gevoelens, maar ik denk dat dit zowel voor mij als Sunweb het juiste is.”

“Ik voelde hier mij meteen thuis”
Het bevalt Dumoulin voorlopig prima bij zijn nieuwe ploeg. “Ik voelde hier mij meteen thuis”, zegt hij. “Ik heb voor de opleidingsploeg van Rabobank gereden, dus ik ken nog veel stafleden, coaches en renners. Tijdens een diner heb ik de jongens meteen laten weten dat ik hier ben om de beste wielrenner te zijn die ik kan zijn. De sfeer is hier goed en ik wil van toegevoegde waarde zijn voor deze ploeg.”

Later deze week zal er tijdens de ploegenpresentatie van Jumbo-Visma meer duidelijk worden over de doelen van Dumoulin en zijn collega’s.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.