Tom Dumoulin: “Ik ga vol voor het klassement in de Tour”
foto: Sirotti
dinsdag 19 juni 2018 om 08:45

Tom Dumoulin: “Ik ga vol voor het klassement in de Tour”

Tom Dumoulin is nu al vol vertrouwen voor de Tour. In De Telegraaf vertelt de nummer twee van de Giro d’Italia veel zin te hebben in zijn tweede grote ronde van het jaar. “Ik ga er alles aan doen om ook in de Tour kort te eindigen.”

De Limburger is op dit moment op trainingsstage in de Alpen. Daar heeft hij het goede gevoel alweer gevonden. “Ik ben eigenlijk nog nooit zo fris geweest twee weken na een grote ronde”, vertelt Dumoulin.

Op 6 juni liet Dumoulin weten ook in de Ronde van Frankrijk voor het klassement te gaan. Dat had hij al vanaf de winter in zijn hoofd. “Je weet echter nooit wat er in de Giro gebeurt. Om die reden heb ik me altijd voorgehouden dat ik de knoop pas echt zou doorhakken na die ronde.”

Mocht het in de Tour niet lopen, dan geeft hem dat niet meteen een slecht gevoel. “Het is fijn dat ik weet dat ik mezelf weer goed heb laten zien in de Giro. Ik ben heel blij en trots op mijn optreden in die ronde. Dat gevoel neemt niemand me meer af”, blikt de Sunweb-kopman terug op de Ronde van Italië.

RIDE Magazine
70 Reacties
Sorteer op:
19 juni 2018 08:48
Het zou toch geweldig zijn als Tom ook in de Tour om de knikkers mee kon doen....
19 juni 2018 08:57
Vet!
19 juni 2018 08:57
Wat een deelnemersveld... kan niet wachten!
Froome, Dumoulin, Nibali, Quintana, Valverde, Landa, Zakarin, Bardet, Mollema, Roglic, Kruijswijk, Bernal, Porte, Uran, A. Yates, Aru, D. Martin... theoretisch gezien maken ze allemaal kans om podium te rijden. Fantastisch. En dan vergeet ik nog mindere goden als Fugelsang, Pozzovivo, Thomas, Moscon, Kwiat, Poels, Majka, Izaguirre, Jungels... om van te smullen.
19 juni 2018 09:01
Yes! Krijgen we misschien weer eens een mooie Tour.. de laatste jaren was er weinig aan.
19 juni 2018 09:01
Het verschil maken in de ploegentijdrit en op de kasseien moet lukken, zeker op Quintana en Bardet en in mindere mate op Nibali (1 à 2 minuten). Porte en Froome worden lastige klanten en ik maak me druk om de Alpen, maar niet zozeer om de Pyreneeën. Wordt een leuke Tour.
19 juni 2018 09:08
De eerste anderhalve week is zeker in zijn voordeel, het zou kunnen dat hij dan in het geel rijdt. Daarna moet ik het nog zien, tegen al die goede klimmers die specifiek naar de derde week pieken.
19 juni 2018 09:09
Laatste jaren is toch al vaker gebleken dat de combi Giro-Tour te zwaar is om echt voor de hoogste plaatsen mee te kunnen doen. Waarom niet gewoon in dienst van Kelderman rijden voor plek 5?
19 juni 2018 09:12
Hij mag me verrassen, maar ik moet het nog zien dat ie in de 3e week nog fris is na een zware (eigenlijk gewonnen) Giro.
19 juni 2018 09:15
Echt gaaf dat hij dit gewoon uitspreekt en geen verstoppertje speelt. Bewonderenswaardig.

Tegelijkertijd zou ik erg verrast zijn als hij daadwerkelijk tot het einde mee zou spelen voor de bovenste plekken. Het is een erg sterk bezette Tour met weinig individuele tijdritkilometers en dan heeft hij ook nog eens een zware Giro in de benen.

@Sauerpraum je doet je naam eer aan ;)
19 juni 2018 09:31
@secondant En bij dat lijstje horen ook o.a. Kelderman, Caruso, Büchmann en Meintjes ook nog in mijn ogen
19 juni 2018 09:31
Denk dat hij na de tour gaat beslissen of hij ook de vuelta gaat rijden voor een klassement.
19 juni 2018 09:33
Ik heb het gevoel dat hij gewoon wéér kan meedoen voor de knikkers.

Als Froome het kan, waarom Tom dan niet? Parcours is ook in zijn voordeel met de TTT en kasseienrit in de eerste week al. Ook nog een lange tijdrit op het eind. Top 5 moet mogelijk zijn lijkt mij.
19 juni 2018 09:39
Wat een baas...op weg een legende te worden..
Hij zal vechten voor wat ie waard is..
19 juni 2018 09:42
@Bazzz +1
19 juni 2018 09:44
Als Froome het kan dan waaron Tom niet ? Als er iemand zijn eigen lichaam kent + op papier niet de zwaarste tour, maar 3 bergop aankomsten en 2x afdalen(wat hij prima kan). Ik sta niet te kijken als hij top 5 eindigt
19 juni 2018 09:46
Nu Roglič nog.
19 juni 2018 09:49
zeer benieuwd wat ie gaat doen. voor de poultjes wel lastiger zo.
19 juni 2018 09:53
Die ene week extra tussen Giro en Tour - dit jaar toevallig - smaakt naar meer. Waarom niet elk jaar zo op de kalender?

Er lijken wel meer (schaduw)kopmannen mee te doen dan knechten, dat wordt leuk. Zeker met 8 man per ploeg.

Wel zonde dat niet ook Pinot erbij kan zijn.
19 juni 2018 09:57
@Sauerpraum omdat Kelderman al lang en breed heeft aangegeven in de Vuelta voor een klassement te gaan en niet in de Tour.

@jasperdewaal Het is juist wel een zware Tour. De TTT al op dag 3, de rit naar Quimper kan heel verradelijk zijn en gaat niet vanzelfsprekend een massasprint worden. Dan heb je nog Mur de Bretagne en de kasseien.

Het aantal aankomsten bergop valt misschien tegen, maar zeker die korte ritten zullen heel zwaar zijn. Je moet er dus vanaf dag 1 wel staan en niet pas na 1.5 week.
19 juni 2018 10:32
Ok, let's go.

Met die bizar lange periode tussen de laatste berg in Italie en de eerste in Frankrijk is het misschien ook wel mogelijk dit jaar. Laat het monster van Wielerstein dan ook maar aantreden, nu we toch bezig zijn en het kennelijk te moeilijk is om die robo te schorsen.
19 juni 2018 10:39
@Jasperdewaal11,
Het lijkt me een behoorlijk zware Tour? In de tweede en derde week zijn er bijna alleen maar bergetappes van meerdere cols.
19 juni 2018 10:57
@leegloper
Mee eens. Ik ben bang voor de derde week. De Giro zal waarschijnlijk zijn tol gaan eisen bij Dumoulin. Ik hoop het niet, maar vrees het wel...
19 juni 2018 10:58
Geweldig dat Tom zich uit spreekt om vol voor het klassement te gaan!
Als er geen valpertijen zijn kan hij in etappe 3 in de ploegentijdrit voor geel gaan. Etappe 6 is een finish op een muur van 2 km wat Tom ook ligt, etappe 9 een kaseinenrit daarna komen de bergen. In de bergen zal blijken of hij de Giro goed heeft verteerd?
Het worden weer mooie weken.
19 juni 2018 11:00
Goed nieuws!
Begrijp alleen niet waarom sommigen deze tour als makkelijker bestempelen. Tuurlijk, aankomst bergop heeft ook mijn voorkeur, maar dat zegt niets over de zwaarte van een ronde.
19 juni 2018 11:03
Er zijn een aantal redenen waarom Tom Dumoulin Tour favoriet is ondanks zijn Giro deelname.

1. De extra week rust tussen Giro en Tour ivm WK.
2. De eerste anderhalve week zijn er geen bergen opgenomen, wel een TTT en kasseienrit. Dumoulin gelet op zijn postuur zal minder problemen met kasseien hebben dan veel andere klassement renners. In de TTT verwacht ik dat Sunweb hoog eindigt.
3. De bergritten en cols in de tweede en derde week liggen TD wel, al telt hier vooral de vorm natuurlijk en weet je het koersverloop nooit van te voren.
4. De licht golvende tijdrit op de voorlaatste dag ligt hem goed. Op de mindere tijdrijders onder de klassement renners pakt ie daar 1-3 minuten op de betere 30-sec tot 1 minuut.
5. Zijn ervaring vanuit het verleden (en die van Sunweb) om de laatste week in een GT goed door te komen.

Het blijft uiteraard koffiedik kijken maar het belooft een mooie Tour te worden met TD in een favorietenrol waarvan ik hoop dat ie die waar kan maken.
Dan hebben we nog Mollema en Kruijswijk die kans hebben in de top10 hopelijk top5 te eindigen maar dat laatste zal lastig worden.
Kelderman lijkt de weg terig gevonden te hebben al zijn objectief dit jaar primair de Vuelta, weet niet of een goed klassement voorop staat bij hem, neem aan dat ie dat niet zo maar laat lopen.
Ook benieuwd wat Poels zal laten zien., de luxe knecht van Froome.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.