woensdag 24 juli 2019 om 21:56

Tony Martin en Luke Rowe geven statement af: “Beslissing over the top”

Video Tony Martin en Luke Rowe hebben vanavond een gezamenlijk statement doen uitgaan na hun opstootje in de zeventiende Touretappe. Beide renners vinden het een zware beslissing dat ze gediskwalificeerd zijn na het voorval en excuseren zich voor wat er gebeurd is.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Over wat er precies gebeurde op de Col de la Sentinelle, waren beide renners het eens. “Het was duidelijk te zien voor iedereen. Maak ervan wat je wilt. Ik maakte een fout. Het gebeurde in het heetst van de strijd. Het was warm, we vochten voor posities; ik voor Geraint en Egan en Tony voor Kruijswijk. We maakten allebei een fout”, zei Rowe. Martin beaamde die woorden: “Wat Luke al zei, er was een flinke strijd op de laatste klim. Het was warm, we zaten op de limiet, we hadden een handgemeen. Ik wil daarvoor sorry zeggen tegen Luke, Ineos en de hele wielerwereld.”

“Het gebeurde op veertien kilometer van de finish”, ging Rowe verder. “Dan spraken we over het incident en toen was het zand erover. We namen allebei verantwoordelijkheid ervoor. We hebben elkaar de hand geschud en zeiden: laten we het vergeten. Tony’s laatste woorden waren: laten we er morgen weer voor gaan. Ik wil sorry zeggen aan zoveel mensen. Vanzelfsprekend aan Tony, de jongens van Jumbo-Visma, maar ook aan de Ineos-fans, aan mijn familie en vooral ook aan mijn zeven ploegmaats, die ik nu niet kan helpen in de laatste etappes.”

Zware beslissing
Martin: “Het was een schok. Ik ben er niet goed van. Om het team zo te moeten verlaten in zo’n belangrijke fase van de koers is erg slecht. Het is een zware beslissing van de jury, maar dat moeten we op dit moment accepteren.” Ook Rowe vindt het een zware beslissing. “Ik vind het een beetje over the top. Ik zat bijna een uur in de bus van de UCI, waarin we de beelden bekeken. Ik probeerde mezelf én Tony vrij te pleiten. Wat we deden was fout, maar dit gebeurt zo vaak in de wielersport. Het is over the top om ons allebei naar huis te sturen.”

Hun ploegen trekken samen op om beroep aan te tekenen tegen de diskwalificatie. “We gaan zien wat ze kunnen uitrichten. Ik denk dat er geen grote kans is en dat de beslissing vaststaat”, zei Rowe weinig hoopvol. “We kunnen nu alleen maar hopen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.