Tony Martin: “Geloofwaardigheid staat op het spel”
donderdag 14 december 2017 om 10:00

Tony Martin: “Geloofwaardigheid staat op het spel”

Tony Martin heeft met verontwaardiging gereageerd op de affaire rond Chris Froome. In een open brief op Facebook schrijft hij zich te verbazen over de gang van zaken en uit hij kritiek op de UCI.

“Ik ben erg boos”, schrijft de 32-jarige Duitser. “In de zaak van Chris Froome wordt er met twee maten gemeten. Andere atleten worden na een positieve test onmiddellijk geschorst, maar hij krijgt samen met zijn ploeg van de UCI de tijd om het uit te leggen”, aldus Martin, die voorbijgaat aan het gegeven dat er een verschil is tussen een positieve test en een zogenaamde Adverse Analytical Finding.

Froome werd op 20 september ingelicht, de dag van het WK Tijdrijden. Hij veroverde die dag brons. “Hij had nooit aan het WK deel mogen nemen”, oordeelt Martin. “Bij het publiek heerst er nu de indruk dat er in het geheim afspraken gemaakt worden en manieren worden gezocht om onder deze zaak uit te komen. Hebben Froome en Team Sky een status aparte status?”, vraagt hij zich af.

Martin is kritisch over de rol van de UCI. “Deze aanpak is een zware klap voor de strijd tegen doping, die renners als Marcel Kittel en ik voeren. De geloofwaardigheid van onze sport staat op het spel. Dit vraagt om een consequente en transparante aanpak van de UCI. Wat hier gebeurt is inconsequent, ondoorzichtig, onprofessioneel en oneerlijk”, besluit hij.

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
14 december 2017 11:24
Du Tony du has reich
14 december 2017 11:28
Quote:
t731 - 14 december 2017 om 10:31 - Bewerkt op 14 december 2017 om 10:33
Martin duidt bovendien overduidelijk op Petacchi en Ulissi, waarbij de omstandigheden gelijk waren – ook daar was dan sprake van een "adverse analytical finding". Sterker nog, ze zijn betrapt op misbruik van precies hetzelfde stofje. En Froome zit 3 keer verder boven de limiet dan Petacchi, en Froome had er bijzonder veel baat bij om dit stofje te misbruiken nadat hij de dag ervoor keihard eraf geknald werd op de Muchachos.

Bij Petacchi was de regelgeving anders, dus de omstandigheden zijn zeker anders. De vraag is ook of zij geschorst hadden moeten worden. Sommige instanties wilden dat niet, anderen deden het uiteindelijk toch.
Muchachos kan Froome ook minder goed liggen. De dag erna reed hij Nibali eraf op zo'n laatste hellende km, waar hij eerder in de Vuelta ook Nibali loste.
Natuurlijk valt het verschil in steun van de ploeg wel op.
14 december 2017 11:29
@mania ,als je moet wachten tot na het onderzoek 'Kun je wachten tot je een ons weegt 'want het moet toch duidelijk zijn dat Sky en UCI het wil verbloemen
14 december 2017 11:31
Klopt het wel wat Tony Martin zegt? Hij schrijft dat andere atleten na een positieve test onmiddelijk geschorst worden, maar bijvoorbeeld Herman Ram zegt dat er veel meer van dit soort zaken zijn.
Vraag aan de UCI en andere instanties: Hoe vaak komt dit voor? Verklaring vragen nav een positieve test en dan geen schorsing geven.

Tony Martin is ook boos dat het in het geheim gebeurt, maar je ziet toch wat ervan komt als het openbaar wordt? Wel of niet openbaar, voor beide valt wat te zeggen.
14 december 2017 11:34
Ik hoop met name dat alle hardcore Froome-fans nu een beetje genezen van hun Stockholm-syndroom want het lijkt er toch sterk op dat het een met lulsmoezen en valse attesten behangen opgevoerde radhamster betreft die een goede 5 jaar lang koersen heeft zitten verpesten met zijn robo-slaafjes en computerstatistiekjes :)
14 december 2017 11:39
Er wordt helemaal nooit iemand onmiddelijk geschorst. Dat duurt altijd nog weer een half jaar. Echter, renners worden wel altijd direct op nonactief gesteld of ontslagen door hun ploeg...
De inconsequentie ligt bij Sky, niet bij de UCI.
14 december 2017 11:42
@leegloper - 14 december 2017 om 11:31 : Het klopt inderdaad niet wat Martin zegt. Overschrijding in de urine van de norm wordt bij dit middel juist níet automatisch bestraft, gezien de moeilijke farmacokinetiek. Het us gebruikelijk dat de atleet gevraagd wordt met een verklaring te komen. Het enige verschil met vergelijkbare zaken is dat het nu in de publiciteit is gekomen vóór het aanvullend onderzoek afgerond is. En dat het de absolute nummer 1 betreft. (Waarbij de UCI het nooit goed kan doen: wordt Froome geschorst, dan willen ze een voorbeeld stellen; wordt hij niet geschorst, dan wordt hem de hand boven het hoofd gehouden...)
14 december 2017 11:57
Hoor en wederhoor is natuurlijk prima. Maar in een eerder artikel is het nota bene de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit die de neiging vertoond te marchanderen met de norm van dat goedje: "De mate van afscheiding hangt van vele factoren af en verschilt van moment tot moment."

Als ik gepakt wordt bij een alcoholcontrole (hypotetisch) hoef ik echt niet aan te komen met verhalen over een slechte nacht, een trage spijsvertering of de aanwezigheid van een lage-drukgebied, dan is het gewoon betalen (en terecht).

Hier is de norm ook overschreden. Als dat te wijten is aan fluctuaties, hadden ze dat maar eerder moeten bedenken.
14 december 2017 12:01
Dumoulinke. Waar kan ik alle mogelijke regels vinden waarin staat dat het verboden is om met de fiets aan de hand een berg op te rennen.? Ik zoek me rot maar kan het niet vinden.
14 december 2017 12:03
De wereld verwordt tot een totale nerd playground. Procycling is een microkosmos. Team Sky is een exponent van nerdyness in de sport. De atleet Froome is het boegbeeld van een nog primitieve vorm van robocycling.

In dat licht vraag ik me af of naturel topsport nog serieuze kans, laat staan toekomst heeft. Ik denk dat het een romantisch achterhoedegevecht is.
Misschien zal op een dag niet ver in de toekomst officieel alles volledig vrijgegeven worden, zodat zonder enige beperking de door een multidisciplinair specialistenteam op geheimzinnige maar volstrekt legale wijze de meest sophisticated geprepareerde en genetisch en bionisch gemuteerde lab-rat zal winnen.
Procycling anno 2030, volgens mij vermeldt Nostradamus het zelfs (?).
14 december 2017 12:14
@ Cavia:
het is inderdaad niet verboden om met de fiets in de hand de berg op te rennen. maar het is WEL verboden om ZONDER fiets aan de hand de berg op te rennen, en dat was bij Froome dus inderdaad het geval, kijk hier maar, en wel na 3.09 min.
14 december 2017 12:28
Achtpuntzes. Dat ben ik met u eens. Dank voor uw uitleg.
14 december 2017 12:32
Probleem is dat het katholieke continentale wielrennen snakt naar geld uit de Angelsaksische wereld. Daar ging het fout met us postal. Daar gaat het nu weer fout.
In principe heeft sky de volledige UCI overgenomen.
Het Britse baanwielrennen is ook 1 grote scam. Russische praktijken maar in de zeer anglofiele wereld lijken Angelsaksen altijd onfeilbaar terwijl ze net zo corrupt en vals zijn als de rest van de wereld.
14 december 2017 13:11
Zo meteen is het droog en ga ik een uur fietsen. Ik ben er helemaal klaar mee.
14 december 2017 13:20
Tijd voor een leuke cartoon, de ballon die doorgeprikt is en hoogte verliest, wie gaat eerst overboord, Dave of Chris?
Vond hem altijd al een type die meer verstand had van verzekeren en volledig de bouw mist van een ras coureur.
Dat bergop rennen was niet meer dan logisch in zijn situatie, de motor ging door maar zijn fiets stond stil, volkomen begrijpelijk.
14 december 2017 13:20
edit redactie: waarvan akte. onze comments zijn niet bedoeld om verhaal te halen
14 december 2017 13:31
Uiterst Corrupte Instelling
14 december 2017 13:44
Sky was blijkbaar niet de limit mr skylimit. U bent zo naief van heel dat sky toneel al jaren te geloven dan is dat voor uw rekening. In ieder geval kan u niet meer ontkennen dat het nu wel bewezen is dat deze ploeg in de grijze zone werkt en balanceert op de rode lijn. Het hoeft u dan ook niet te verbazen dat op een zekere dag je bewust of onbewust over die lijn gaat, dat risico is er nu eenmaal als je op die manier handelt.
De vraag is echter eerder hoeveel heeft cookson ondertussen onder de mat geveegd?
Ik zou beginnen met alle stalen die froome heeft afgestaan te hercontroleren.
14 december 2017 13:47
1000 is toegelaten, meer niet... punt...schorsen...
14 december 2017 13:55
Net nu ze weer wat uit gaan zenden (of al hebben gedaan) in Duitsland lijkt het al weer mis te gaan. Begrijpelijke reactie dus van Martin, mogen er meer volgen.
14 december 2017 13:55
Game, set and match voor Tony.
14 december 2017 13:56
@schipperaar
Froome heeft dus eigenlijk helemaal niet het lichaam om goed te kunnen fietsen, maar doordat hij 1 keer teveel salbutamol in zijn urine had heeft hij 5 grand tours kunnen winnen?
Zelfs in het geval dat hij al jaren tot aan zijn oren vol doping zit is dat echt volledige kolder. Blijkbaar is zijn lichaam uitstekend geschikt voor fietsen op het hoogste niveau. Of jij dat nou leuk/mooi vindt of niet.
14 december 2017 13:57
@nibs sorry, maar naief ben ik zeker niet. Naief is te geloven dat alleen Sky de grenzen opzoek en er overheen lijkt te gaan. Dit is wat ik probeer weer te geven, dat zgn.renners als Tonny Martin nu gelijk al weer moord en brand schreeuwen. Iets met de pot verwijt de ketel etc.
Voor geen enkele renner steek ik mijn hand in het vuur. Ik heb respect voor wat zij op de fiets presteren al dan niet met gebruik van hulpmiddelen. Froome balanceert nu op een dun koordje, al hecht ik wel aan zijn integriteit in deze. Hij is een van de meeste gecontroleerde renners in het peleton.
14 december 2017 14:02
Spijtig genoeg zal froome er vanaf komen met een slap on the wrist MAAR zijn reputatie is volledig naar de kl*ten en dat is mij eerlijk gezegd meer waard.
Het grote publiek ziet nu eindelijk wat er schuilt achter die marginal gains façade
14 december 2017 14:07
Wat een onzin wordt er hier uitgekraamt zeg. Net als Skylimit weet ik ook wel dat Sky de grenzen opzoekt, en ik verwacht dat alle andere teams dat ook doen. Misschien zijn ze bij Sky daar wel iets beter in, en dat is dan zo. En ja, misschien moeten sommige regels ook wel aangescherpt worden, maar zolang ze binnen de huidige regels blijven zijn ze misschien wel gewoon slimmer dan de rest.
Of niet natuurlijk, want hier gaan ze er misschien wel overheen.
Maar goed, dat moet eerst nog uitgezocht worden. En al dat geroep over metteen eruit gooien gaat dus wel voorbij aan wat zelfs de WADA zegt (en die kan je denk ik toch zeker niet beschuldigen van corruptie). Uit het oorspronkelijke artikel van gisteren:

"De aanwezigheid van Salbutamol in de urine van meer dan 1000 nanogram per milliliter duidt niet op de intentie om de substantie op therapeutische basis te gebruiken, waardoor het als een overtreding geldt. Tenzij de atleet kan bewijzen – door middel van een gecontroleerde farmacokinetische studie – dat het abnormale resultaat de consequentie was van het gebruik op therapeutische basis (via inhalatie) boven het maximum van 1000 ng/mL."

Dus de regels zijn gewoon niet zo zwart/wit. Onder 1000 ng/mL geloven we sowieso dat het therapeutisch was, en daarboven heb je wat uit te leggen - maar je wordt pas schuldig bevonden als die uitleg niet wordt aanvaard.
Dat is dus heel iets anders als met alcohol promilage X achter het stuur, waar de regel zwart/wit is, en je dus direct duidelijk schuldig (of niet) bent.

Wat naief is, is denken dat alleen Sky dit soort dingen doet. IEDEREEN die echt wil winnen is op zoek naar de limiet. Bij Sky zijn ze er gewoon jaren lang beter in geweest dan andere teams.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.