Total Direct Energie weigert wildcard voor Giro d’Italia

donderdag 5 december 2019 om 12:52
Total Direct Energie weigert wildcard voor Giro d’Italia

foto: Cor Vos (archief)

Total Direct Energie ziet af van deelname aan de Giro d’Italia. Het Franse team verdiende afgelopen jaar als beste ProContinentale ploeg een wildcard voor alle WorldTour-wedstrijden van 2020, waaronder alle grote rondes. Zij hebben ook het recht om die uitnodiging te weigeren.

Door deze beslissing geeft Total Direct Energie de wildcard terug aan organisator RCS. Die kan de uitnodiging aan een ploeg naar keuze geven. Eerder al vroeg Giro-baas Mauro Vegni aan de werkgever van Niki Terpstra of zij de wildcard wilden inleveren. Vegni wil het liefst zo veel mogelijk Italiaanse teams van het tweede niveau uitnodigen.

Aangezien de WorldTour zo goed als zeker groeit van achttien naar negentien teams (Cofidis groeit door, red.) mogen de grote rondes nog maar drie wildcards uitdelen. Total Direct Energie had recht op een van de drie, maar die geven zij dus terug. Hierdoor lijken Androni Giocattoli-Sidermec, Bardiani-CSF en Neri Sottoli-Selle Italia-KTM zich te kunnen klaarmaken voor de Giro.

‘Sportief in gevaar’
“Met een ploeg van 24 renners kunnen wij niet starten in alle grote wedstrijden van dit seizoen”, schrijft Total Direct Energie op de website. “We zijn daarom genoodzaakt om de wildcard voor de Giro niet aan te nemen.”

Ploegmanager Jean-René Bernaudeau legt uit dat dat na intern overleg is besloten. “We waren blij met de eerste plek op de ProContinental-ranglijst van afgelopen seizoen, maar de staf was al bijna rond. We hadden niet genoeg tijd om nog meer personeel te werven”, zegt hij.

“We zouden onszelf sportief in gevaar brengen als we naar de Giro waren gegaan. De ploeg is niet groot genoeg om succesvol te kunnen zijn in Milaan-San Remo, de Vlaamse voorjaarskoersen, de Giro én de Tour de France”, aldus Bernaudeau.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.