Tour 2012: Voorbeschouwing – etappe 15
maandag 16 juli 2012 om 10:36

Tour 2012: Voorbeschouwing – etappe 15

Alvorens de renners mogen genieten van de tweede rustdag, staat er nog een korte, relatief vlakke overgangsrit op het programma. Krijgen de sprinters tussen de bergetappes in Pau opnieuw een kans voor een ritzege? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe van Samatan naar Pau is met 158,5 aan de korte kant. Hoewel het parcours niet helemaal als vlak aangemerkt mag worden, is de route een stuk vlakker dan de afgelopen èn de komende dagen. In de laatste vijftig kilometer zijn er tijdens drie hindernissen punten te verdienen voor de bergtrui op twee hellingen van de vierde en één van de derde categorie. De aankomst is vlak en zelfs licht in dalende lijn. Aankomstplaats Pau is een vaste waarde in de Tour, de stad wordt al voor de 64ste keer aangedaan.

Favorieten

foto: Sirotti

De afgelopen weken heeft André Greipel laten zien dat hij in ritten met vlakke aankomsten de snelste Tourrenner is. De spurter won al drie ritten en is op dit terrein de sterkste sprinter deze Tour. Kan hij in Pau voor een vierde keer winnen?

Hoewel hij beter is tijdens lastige aankomsten heuvelop, blijft Peter Sagan een gevaarlijke kandidaat-winnaar in massasprints. In Cap d’Agde liet de Slowaak zien dat hij ook op vlakke aankomsten kan meesprinten met de wereldtop, al is het de vraag hoe hij hersteld is van zijn inspanningen tijdens de bergrit naar Foix.

foto: Sirotti

Mark Cavendish is bezig aan een voor hem teleurstellende Tour. De regerend wereldkampioen – die kilo’s afviel met het oog op de Olympische Spelen – won ‘slechts’ één etappe en blijkt zonder treintje te kloppen. Wanneer hij zonder pech aan de finish wordt afgeleverd blijkt hij echter lastig te verslaan. Sky heeft met Edvald Boasson Hagen een tweede kanshebber, al zal het waarschijnlijk de kaart Cavendish spelen.

Naast de drie grote favorieten voor de dagzege zijn er nog enkele outsiders. Matthew Goss heeft de strijd voor het groen opgegeven, maar kan met een ritzege de teleurstellende Tour voor zijn ploeg Orica-GreenEDGE alsnog in één klap goed maken. Bij Vacansoleil-DCM hoopt Kenny van Hummel op een kans te laten zien wat hij waard is, al heeft hij met de Belg Kris Boeckmans een ploeggenoot die eveneens snel kan aankomen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Mark Cavendish, Peter Sagan
** Matthew Goss, Edvald Boasson, Juan José Haedo
* Sébastien Hinault, Kris Boeckmans, Danilo Hondo, Kenny van Hummel

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.