Tour 2015: Plaza soleert naar ritzege in Gap
foto: Sirotti
maandag 20 juli 2015 om 17:13

Tour 2015: Plaza soleert naar ritzege in Gap

Ruben Plaza heeft de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Spaanse klimmer van Lampre-Merida reed op de Col de Manse weg uit een kopgroep en kwam solo over de streep in Gap. 

De zestiende etappe kende een onstuimig begin. In het eerste uur van de wedstrijd werd bijna 54 kilometer afgelegd doordat een groot deel van het peloton mee in de ontsnapping van de dag wilde. Aanvankelijk wist een groep van 29 renners zich los te maken van het peloton. Onder hen opnieuw Sagan. De groenetruidrager zorgde hoogstpersoonlijk voor een nieuwe schifting, waarna twaalf renners de kopgroep vormden.

De achterblijvers – inmiddels gereduceerd tot eveneens twaalf renners – moesten lang achtervolgen. Pas op vijftig kilometer van het einde vonden zij de aansluiting met de koplopers. De voorste groep kende daarna de volgende samenstelling: Grivko (Astana), Riblon (AG2R La Mondiale), Sagan (Tinkoff-Saxo), Erviti (Movistar), De Gendt en Hansen (Lotto Soudal), Geschke (Giant-Alpecin), Haller (Katusha), Golas en Trentin (Etixx-Quick-Step), Voeckler (Europcar), Irizar en Jungels (Trek), Oliveira en Plaza (Lampre-Merida), Maté en Navarro (Cofidis), Pantano (IAM), Fédrigo en Périchon (Bretagne), Boasson Hagen, Tekleheimanot en Pauwels (MTN-Qhubeka). De voorsprong op het peloton was op dat moment meer dan een kwartier.

Col de Manse
In de afdaling van de Col de Cabre (tweede categorie) toonde Sagen zijn daalkunsten. Hij probeerde voorop te blijven, maar nadat zijn aanval onbeantwoord bleef, liet hij zich terugzakken. Kort daarna trok Hansen ten aanval. De renner van Lotto Soudal kreeg Haller mee als kompaan. Het tweetal wist een maximale voorsprong van meer dan een minuut bijeen te rijden. Al duurde hun avontuur niet lang. Op de Col de Manse, de laatste klim van de dag, werden ze redelijk snel bijgehaald door de groep koplopers. Wat volgde was een reeks van demarrages. Halverwege de klim wist Plaza een serieus gat te slaan. De 35-jarige renner van Lampre-Merida profiteerde van de wapenstilstand bij de achtervolgers. Doordat de overgebleven koplopers met name naar Sagan keken, kon de Spanjaard aan de afdaling naar Gap beginnen met een voorsprong van ruim een minuut.

Sagen andermaal tweede
In de technische afdaling deed Sagan een verwoede poging het verschil te overbruggen. De groenetruidrager van Tinkoff-Saxo gooide zich figuurlijk naar beneden, maar kwam enkele tientallen seconden te kort en moest opnieuw genoegen nemen met een tweede plek. Daarachter finishte de Colombiaan Pantano als derde.

Het peloton begon aan beklimming van de Col de Manse met een achterstand van bijna twintig minuten. Op drie kilometer van de top werd ook daar de aanval geopend. Onder andere Nairo Quintana, Warren Barguil en Alejandro Valverde deden een poging. Alleen die van Vincenzo Nibali werd succesvol. De geplaagde kopman van Astana demarreerde niet ver van de top en gebruikte de technische afdaling als terrein om tijdswinst te boeken. In finishplaats Gap wist hij 28 seconden terug te winnen op Froome. De meeste aandacht ging op dat moment naar een incident tussen Barguil en Geraint Thomas. De Fransman ging in de afdaling de fout in en botste tegen Thomas. De renner van Sky dook daarbij de afgrond in, maar konden zonder veel kleerscheuren de etappe uitrijden.

flag-fr Tour de France 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 15: Bourg de Péage – Gap (201 km)
1. flag-es Rubén Plaza (Lampre-Merida)
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
3. flag-co Jarlinson Pantano (IAM Cycling)
4. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin)
5. flag-lu Bob Jungels (Trek)
6. flag-fr Christophe Riblon (AG2R La Mondiale)
7. flag-er Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka)
8. flag-be Thomas Degendt (Lotto Soudal
9. flag-es Luis Angel Maté (Cofidis)
10. flag-fr Thomas Voeckler (Europcar)
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na etappe 15
1. flag-gb Chris Froome (Sky) in 64u47m16s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m10s
3. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 3m32s
4. flag-es Alejandro Valverde  (Movistar) op 4m02s
5. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 4m23s
6. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 5m32s
7. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 6m23s
8. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) op 7m49s
9. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 8m53s
10. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin) op 11m03s
Volledig algemeen klassement

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2015 18:49
@Lyndalid Inhalen in een bocht is heel normaal en niet verboden. Bij de meeste bochten kan dat ook gewoon. Hij schatte de bocht verkeerd in met gevolgen voor een ander. Ja, domme actie en onverantwoord, maar diskwalificeren gaat veel te ver.
Dit is niet bewust. Bewust is iemand in een sprint een beuk geven (en daardoor eventueel gediskwalificeerd raken). De inhaalactie is misschien bewust, maar wat daarna gebeurt niet meer, dat is slechts reflex.
20 juli 2015 18:49
Quote:
@LL
Kritiek kun je rechtstreeks aan mij kwijt. Dit is een beetje achterbaks.

Agh ja; ik kan jou ook zeggen dat je Gesink lekker zelf kan twitteren en zeggen wat je van hem en zijn aankomende 8e(?) plaats vindt. Daar val je ons echter mee lastig, beetje achterbaks wel.

@kelder

Haha hoezo vind ik? Dat ís toch gewoon iets anders?
20 juli 2015 18:58
LL.. niet helemaal anders. Het verkeerd inschatten van een bocht kan ook een onoplettendheid zijn. Met dat verschil dat je er wel bij bent met je kop, maar het toch verkeerd doet. Wat betreft het vind jij.. niet al je woorden zijn waarheid.
20 juli 2015 18:59
@LyndaLid
Onzin natuurlijk om Barguil te diskwalificeren. Het was heel dom, maar niet met opzet. Bovendien kwam hij buiten beeld in aanraking met van Garderen waardoor hij de controle verloor en zo lomp de bocht inging. We hebben dus niet gezien hoe dom het werkelijk van hem was.

Bovendien, deze botsing/val was vol in beeld en zag er bijzonder en spectaculair uit, waardoor er extra commotie ontstaat. Maar dagelijks gebeuren er valpartijen veroorzaakt door onoplettendheid of domheid van renners die hun collega's onbedoeld in het ongeluk storten. Het is zeer spijtig, maar het hoort bij de sport. Diskwalificatie moet alleen volgen op acties zoals bewuste kopstoten (Renshaw) of bewuste smerige acties waarbij je een ander van de fiets rijdt (cavendish heeft daar nogal eens een handje van).
20 juli 2015 19:00
Wat een kansloze reacties van sommige reageerders. Van sommige reageerders mag er voortaan niet meer ingehaald worden in bochten tijdens een afdaling terwijl dat 99,9 procent van de keren goed gaat. Wat een gejank!

En van het feit dat iemand gelijk een TLJ basher wordt genoemd omdat hij/zij kritiek geeft op de ploeg word ik ook een beetje zat. Sommige zien liever TLJ gewoon anders koersen dan zo behoudend zoals nu maar dat gaat niet veranderen met een nietsnut als ploegleider.
20 juli 2015 19:00
waar we het wel over eens zijn mag ik hopen is dat ltj toch echt wat meer aktiviteit mag ontplooien,ze moeten hun ogen uit hun kop schamen,de etappes waar de mogelijkheid is om een rit te pakken geven ze niet thuis
alles op de alpen dan maar volgens hun om dan met 1 renner in de top 10 te belanden en de rest van ltj bij de eerste versnelling eraf te zien gaan.
mollema blijft trouwens ook maar aan het wiel van gesink plakken,gesink tot nu toe het enigste lichtpuntje van deze tour
20 juli 2015 19:01
Maar dit was geen inschattingsfoutje, dit was bewust het risico nemen. En niet alleen in die bocht, maar in vele daarvoor en daarna. Het deskundig commentaar van De Cauwer zei genoeg, dit was absoluut Barguil te verwijten. Hij reed als een idioot naar beneden en brengt daarme anderen in gevaar, bewust dus. Je ziet het toch ook aan Mollema? Dit geeft hem er stevig van langs, want hij bleef maar doorgaan.
20 juli 2015 19:03
Grote tip: allemaal even het interview met Sagan op Sporza bekijken, je lacht je dood!
20 juli 2015 19:04
@LL:

Onzin, het gaat niet over Gesink maar over de ploeg als collectief. Best mogelijke transfer is Verhoeven out en Cornelisse in (zie MTN, dikke hulde).
20 juli 2015 19:05
LL... Risico nemen met daarbij een inschattingsfout.. zo goed?
20 juli 2015 19:06
Geweldige etappe gezien vandaag, op het moment dat het hard ging zag Gesink er ook nog heel behoorlijk uit. Thomas en Van Garderen leken er op dat moment doorheen te zakken, benieuwd of deze trend zich na de rustdag zal doorzetten. En jammer voor Sagan, dan maar in Parijs...

@TeamNL
Ik heb Bettinwel nog nooit op een positieve reactie wat betreft TLJ of Belkin en zeker Gesink kunnen betrappen, dus die kwalificatie is hier op zijn plaats.
20 juli 2015 19:06
@TK96
Waar was dat buiten beeld? Die hele bocht was in beeld met v. Garderen en daarna een Barguil die van achteruit naar voren kwam denderen.

Quote:
Wat een gejank!

Bijna iedereen (ook in het peloton) vond het onverantwoord, maar blijkbaar is dat "gejank".
Barguil was de hele afdaling al onverantwoord bezig. Zoals ook Thomas zei: "Zo vechten voor je positie in de afdaling is ontzettend link. Doe gewoon een beetje rustig aan, hou je positie en daal veilig"!
20 juli 2015 19:07
edit redactie: pas je toon aan. iets meer respect voor andere leden svp

Serieus redactie? Zo'n totaal onzinnige en respectloze post richting een team (anti-supporteren..) mag wel blijven staan en een belediging aan het adres van Verhoeven ook. Maar mijn reactie op dit soort vervelende gasten wordt ge-edit? Kom op nou
20 juli 2015 19:08
Quote:
Wat een kansloze reacties van sommige reageerders. Van sommige reageerders mag er voortaan niet meer ingehaald worden in bochten tijdens een afdaling terwijl dat 99,9 procent van de keren goed gaat. Wat een gejank!


Tsja, het is maar wat je kansloos noemt natuurlijk...
20 juli 2015 19:08
Weet iemand wat er met Gallopin aan de hand was?
20 juli 2015 19:10
@Simonissimo:

Beter lezen. Hint: dit jaar overslaan.
20 juli 2015 19:10
@kirsipuu
Jou reactie nu weer...

On:
Weet iemand waarom Plaza zonder ex-Spaans kampioen strepen rijdt? Is toch iets waar ik trots op zou zijn (2x nationaal kampioen).
20 juli 2015 19:19
De tour gaat als een nachtkaars uit. Buiten het incidentje met Barguil was het weer een slaapetappe wbt het klassement. Vooraf de grootste spanning met de grote vier, maar elke dag is het zwakjes qua spektakel. Leuk een kopgroep maar zonder Nederlanders toch niet waar je op zit te wachten. Gelukkig is Sagan nog in koers. Anders gaat deze ronde als een van de saaiste te boek staan. Hoop doet leven en misschien dat de Alpen het echte spektakel gaat brengen maar ik verwacht niets meer.
20 juli 2015 19:21
@WCEendt:
Wat is er mis met ageren tegen iemand die inhoudelijke reacties 'kansloos' en 'gejank' vindt?
20 juli 2015 19:23
Stukje nuance: Ja, ik hoor een De Cauwer en Mollema wel van schuld bij Barguil spreken. Datzelfde doet z'n ploegleider Addy Engels zo'n beetje. Maar ik heb nog geen enkele wielrenner over diskwalificatie horen reppen. Iemand?
Een Gesink, Poels (ploeggenoot van Thomas) en Terpstra plaatsen het iets meer in het "ongelukje kan gebeuren"-hoekje.
20 juli 2015 19:27
Haha dat interview van Sagan, gotta love that guy!!
20 juli 2015 19:28
Ik vraag me al een aantal dagen af waarom TLJ eigenlijk meedoet aan de toer. En als ik even verder denk waarom Nederlanders eigenlijk meedoen. Maar ineens snap ik het. Het is gewoon leuk om volkomen onzichtbaar achter in het peloton met zo'n 34 graden drie weken mee te peddelen, elke dag weer zo'n 200 km op een fiets zitten en weten dat je voor spek en bonen meedoet. Hup Holland op naar de kermiskoersen!
20 juli 2015 19:39
@Tripodboom
Er staan twee Nederlanders (waaronder één Lotto-Jumbo man) in de top 10 van het klassment. Daarom doen ze mee en eerlijk gezegd doen ze het dus ook geweldig. Stel je voor dat je bij de 10 beste in jouw specialisatie bent dan doe je het dus geweldig. Gesink mag dan "onzichtbaar" (voor jouw misschien maar ik heb hem toch behoorlijk vaak in beeld zien rijden) meerijden, hij krijgt elke dag heel veel aandacht in de Nederlandse pers wat goed is voor zijn Nederlandse sponsoren die zich bijna puur en alleen op de Nederlandse markt richten.
20 juli 2015 19:44
Mooie 7de plek voor theklaimanot!!
20 juli 2015 20:05
Sagan is een straffe renner, maar ik vond zijn acties op de laatste klim niet erg handig. Als hij iets langer zou wachten vooraleer hij op elk wiel sprong, dan zou hij toch achter een soort mikpunt kunnen rijden. Iets te gretig helaas, maar blijf wel fan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.