Tour 2015: Plaza soleert naar ritzege in Gap
foto: Sirotti
maandag 20 juli 2015 om 17:13

Tour 2015: Plaza soleert naar ritzege in Gap

Ruben Plaza heeft de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Spaanse klimmer van Lampre-Merida reed op de Col de Manse weg uit een kopgroep en kwam solo over de streep in Gap. 

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De zestiende etappe kende een onstuimig begin. In het eerste uur van de wedstrijd werd bijna 54 kilometer afgelegd doordat een groot deel van het peloton mee in de ontsnapping van de dag wilde. Aanvankelijk wist een groep van 29 renners zich los te maken van het peloton. Onder hen opnieuw Sagan. De groenetruidrager zorgde hoogstpersoonlijk voor een nieuwe schifting, waarna twaalf renners de kopgroep vormden.

De achterblijvers – inmiddels gereduceerd tot eveneens twaalf renners – moesten lang achtervolgen. Pas op vijftig kilometer van het einde vonden zij de aansluiting met de koplopers. De voorste groep kende daarna de volgende samenstelling: Grivko (Astana), Riblon (AG2R La Mondiale), Sagan (Tinkoff-Saxo), Erviti (Movistar), De Gendt en Hansen (Lotto Soudal), Geschke (Giant-Alpecin), Haller (Katusha), Golas en Trentin (Etixx-Quick-Step), Voeckler (Europcar), Irizar en Jungels (Trek), Oliveira en Plaza (Lampre-Merida), Maté en Navarro (Cofidis), Pantano (IAM), Fédrigo en Périchon (Bretagne), Boasson Hagen, Tekleheimanot en Pauwels (MTN-Qhubeka). De voorsprong op het peloton was op dat moment meer dan een kwartier.

Col de Manse
In de afdaling van de Col de Cabre (tweede categorie) toonde Sagen zijn daalkunsten. Hij probeerde voorop te blijven, maar nadat zijn aanval onbeantwoord bleef, liet hij zich terugzakken. Kort daarna trok Hansen ten aanval. De renner van Lotto Soudal kreeg Haller mee als kompaan. Het tweetal wist een maximale voorsprong van meer dan een minuut bijeen te rijden. Al duurde hun avontuur niet lang. Op de Col de Manse, de laatste klim van de dag, werden ze redelijk snel bijgehaald door de groep koplopers. Wat volgde was een reeks van demarrages. Halverwege de klim wist Plaza een serieus gat te slaan. De 35-jarige renner van Lampre-Merida profiteerde van de wapenstilstand bij de achtervolgers. Doordat de overgebleven koplopers met name naar Sagan keken, kon de Spanjaard aan de afdaling naar Gap beginnen met een voorsprong van ruim een minuut.

Sagen andermaal tweede
In de technische afdaling deed Sagan een verwoede poging het verschil te overbruggen. De groenetruidrager van Tinkoff-Saxo gooide zich figuurlijk naar beneden, maar kwam enkele tientallen seconden te kort en moest opnieuw genoegen nemen met een tweede plek. Daarachter finishte de Colombiaan Pantano als derde.

Het peloton begon aan beklimming van de Col de Manse met een achterstand van bijna twintig minuten. Op drie kilometer van de top werd ook daar de aanval geopend. Onder andere Nairo Quintana, Warren Barguil en Alejandro Valverde deden een poging. Alleen die van Vincenzo Nibali werd succesvol. De geplaagde kopman van Astana demarreerde niet ver van de top en gebruikte de technische afdaling als terrein om tijdswinst te boeken. In finishplaats Gap wist hij 28 seconden terug te winnen op Froome. De meeste aandacht ging op dat moment naar een incident tussen Barguil en Geraint Thomas. De Fransman ging in de afdaling de fout in en botste tegen Thomas. De renner van Sky dook daarbij de afgrond in, maar konden zonder veel kleerscheuren de etappe uitrijden.

flag-fr Tour de France 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 15: Bourg de Péage – Gap (201 km)
1. flag-es Rubén Plaza (Lampre-Merida)
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
3. flag-co Jarlinson Pantano (IAM Cycling)
4. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin)
5. flag-lu Bob Jungels (Trek)
6. flag-fr Christophe Riblon (AG2R La Mondiale)
7. flag-er Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka)
8. flag-be Thomas Degendt (Lotto Soudal
9. flag-es Luis Angel Maté (Cofidis)
10. flag-fr Thomas Voeckler (Europcar)
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na etappe 15
1. flag-gb Chris Froome (Sky) in 64u47m16s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m10s
3. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 3m32s
4. flag-es Alejandro Valverde  (Movistar) op 4m02s
5. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 4m23s
6. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 5m32s
7. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 6m23s
8. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) op 7m49s
9. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 8m53s
10. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin) op 11m03s
Volledig algemeen klassement

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2015 20:11
http://m.sporza.be/#!/snippet/55ad20e10cf2768522a56654

Hey Froomie, hahaha
20 juli 2015 20:14
Knappe zege van Plaza. Jammer dat iedereen weer op het wiel van Sagan springt i.p.v. zelf te proberen voor de etappe zege te gaan. Er zouden meer Sagan's moeten zijn, alhoewel de strijd om de groene op deze manier ook niet leuk meer is. Ik hoop dat er in de Alpen nog wat vuurwerk te zien zal zijn en dat ze niet wachten tot de laatste berg. Hopelijk hebben Contador, Valverde, Nibali nog wat in eer in hun donder om toch voor een etappe zege te gaan en niet als vandaag als makke schapen een vluchtgroep 20 minuten weg te laten lopen.
20 juli 2015 20:18
Kan iemand mij vertellen waarom Mollema Gesink het vuile werk alleen laat opknappen t.o.v. Nibali? Het is ook zijn (klassement)belang Nibali niet te ver te laten gaan.Niet goed genoeg of vermoeid? Lijkt me niet nadat hij nog even "laf" het sprintje naar zich toe trok. Ik denk dat Gesink en Mollema elkaar totaal niet liggen en dat er oud zeer zit.
20 juli 2015 20:20
Ik dacht dat het bij sport ging om prestaties, winnen, verliezen, competitie, je meten met anderen, maar nu begrijp ik dat het gaat om je sponsoren tevreden te stellen en om aandacht in de media. Nu snap ik het.
20 juli 2015 20:24
TLJ zet alle kaarten op Gesink, dus aanvallen hoeven we zeker niet te verwachten en die zijn toch bij voorbaat al kansloos. Als je dit soort kansen als vandaag mist om mee te zitten dan hoor je op dit niveau niet thuis. Simpelweg niet goed genoeg, niet geslepen genoeg.
Gesink en Mollema zitten aan hun max.
Waarom iedereen nu zo over Barguil heen valt, slaat ook nergens op. Een beetje nuance kan geen kwaad. Barguil zal uiteraard zeer gelukkig en opgelucht zijn, dat Thomas het er goed van afgebracht heeft.
20 juli 2015 20:26
@peer: het verschil is dat Gesink in Nibali een concurrent heeft, terwijl Mollema wel weet dat hij Nibali niet meer in gaat halen. Dus logisch dat Gesink reed en Mollema niet. Dat sprintje op het laatst, tja.
20 juli 2015 20:26
MTN zat vandaag met 3 voorin. Ze winnen het Dagploegen klassement. ( en stijgen naar 2)
Weer een podiumplek voor MTN naast podiumplaatsen voor Bollen en strijdlust en etappewinst van Cummings.
Kortom er zijn meer prijzen en media aandacht te winnen naast een 7e plek.
20 juli 2015 20:31
Gesink rijdt in ieder geval wel voor zijn 7e plek. Valverde, Contador en van Garderen zijn hem dankbaar.
20 juli 2015 20:42
Zo die gasten van Tour du Jour zien het tenminste wel. Dat "gejank" van ons wordt dus gewoon gedeeld door de lui die zelf gefietst hebben. Dit was een achterlijke actie.

En Boogerd heeft het óók over een stevige straf. En Planckaert ook. "Op zijn minst" de zelfde tijd als Thomas.

Zijn de lui die het maar niks vonden nu uitgesproken? Klaar.

Oh, en dat Thomas het als niets zou afdoen is duidelijk ook onzin, zie zijn interview op Tour du Jour net.
20 juli 2015 20:45
Gesink is een beetje dom om kopwerk te gaan doen en achter Nibali aan te rijden. Laat dat aan Froome, Valverde etc over. Gesink kan zijn energie beter sparen voor momenten dat het er echt toe doet voor zijn "klassement".
20 juli 2015 20:50
@ll "achterlijke actie" ?? Het was een inschattingsfout van Barguil, niet meer en niet minder.
Afdalingen zijn ervoor om risico's te nemen, anders zouden ze in de Tour de France beter geen bergen en afdalingen meer moeten opnemen. Dan is de actie van Bonnet die ergens achterop rijdt waardoor een half peloton door de lucht vliegt ook achterlijk zijn ?
20 juli 2015 20:50
Gezellig hier ;)

Plaza toch wel knap op zn oude dag. Sagan is wel de mooiste coureur voor spektakel en koersen, hopelijk volgend jaar ergens kopman. Barguil wel een domme actie, veel te wild. Loopt met een sisser af. MTN heel goed bezig inderdaad. Verhoeven baalde dat Kruijswijk niet mee was. Gesink en Mollema handhaven zich. Is Gallopin gevallen of laten lopen voor een etappe?
20 juli 2015 20:51
@LL: Thomas zelf zegt toch dat hij niet gestraft hoeft te worden, maar spreekt dat hoop uit dat hij er van leert?

Verslaggever: He need to be punished... Mr Barguil?
Thomas: Oh, no... nothing you can do there. Just hopefully he learns a lesson, you know."
20 juli 2015 20:53
@ robotour

Als je het niet erg vindt dan luister ik ook naar de gasten die zelf jarenlang hebben gekoerst. Boogerd was echt pislink, dat zag je zelfs nu nog.

"achterlijke actie"? Ja natuurlijk. Hij doet iets op een moment dat het helemaal niet kan, niet hoort en zelfs gevaarlijk is. Dat valt voor mij in de categorie achterlijke actie. Dat betekent niet dat ie expres iemand wil verwonden ofzo, wat mensen dan als verdediging gebruiken, maar dat doet er ook helemaal niet toe.

@ HF

Haha ja Thomas zal wel gek zijn zeker! Die gaat toch niet hardop uitspreken dat de hoogstgeplaatste Fransman gestraft moet worden? Wat denk je dat dat teweeg brengt in het land waar ze op zijn teamgenoten spugen?
20 juli 2015 20:53
@LyndaLid: Want als één van die mannen het zegt dan zal het wel waar zijn. Mart Smeets heeft jarenlang verteld hoe geweldig en hoe schoon Armstrong was. Ook helemaal waar...
20 juli 2015 20:55
Haha, chapeau voor deze vergelijking. Blijf allemaal lekker eigenwijs jongens, zij hebben het natuurlijk allemaal fout. Dat ze ook gezamenlijk zeggen dat dit véél slechter had kunnen aflopen en het volledig Barguil zijn schuld was geweest maakt dus ook niet uit.. Wie moet er dán iets zeggen zodat jullie het gewoon aannemen? Zo is de discussie inderdaad wel klaar ja.
20 juli 2015 20:57
Inderdaad benieuwd naar het verhaal van Gallopin. Lotto-S had twee mannen mee in de ontsnapping maar verliezen wel hun mannetje in het klassement.
20 juli 2015 20:58
@ll Boogert was dan ook een held in het afdalen, toch ?;) Kom op zeg die oud renners gaan nu de brave jongetjes van de klas uithangen, en zeggen Barguiltje wat jij deed dat kan echt niet hoor, je moet netjes in de rij en in de lijn blijven anders krijg je straf...;)
20 juli 2015 20:59
LL.. dat je TdJ er bij haalt zegt wel genoeg.
20 juli 2015 21:07
@LL: Ik weet het niet. Thomas komt oprecht over en het zou zo maar kunnen dat hij echt vindt dat Barguil niet gestraft hoeft te worden, toch?
Diezelfde mening hebben oa Gesink, Poels en Terpstra. En een Mollema die de schuld wel bij Barguil legt, spreekt ook niet over straffen.
Daar tegenover staat de mening van de Tour du Jour-mannen die zich wel uitspreken voor straffen.

Laten we het er maar op houden dat de experts van Wielerflits net zo verdeeld zijn als de experts in de Tour. Wedstrijdje gelijkhalen is lastig als niet objectief is vast te stellen wie gelijk heeft.


PS. Ik zou het wel schappelijk vinden als Barguil de tijd van Thomas krijgt of andersom...maarja... dat staat totaal los van welk regelement dan ook.... van mij mag Sepulvelda ook nog gewoon meedoen. ;-)
20 juli 2015 21:17
Mooie overwinning van Plaza, wel ontzettend jammer voor Sagan, je zal toch maar Slovaak naast de overwinning grijpen. Wel blijft hij het proberen en dat siert hem, groot renner!
Bij TLJ lijkt op dit moment niemand in goede vorm op Gesink na. Iedereen is gevallen, ziek of niet in vorm. Martens en Kelderman lijken me de enigen die in de aanval kunnen en dan ook een kansje hebben, maar misschien heeft Gesink hen graag bij zich?
Ik kan mij de kritiek in de giro nog herinneren dat niemand Kruijswijk kon steunen en dat hij anders minder tijd had verloren. Het is natuurlijk niet uit te rekenen maar wie weet hoeveel tijdsverlies Gesink bespaard is gebleven doordat hij veel ploeggenoten bij zich heeft?

Edit: Ook zeer blij voor Thomas en Barguil dat het allemaal goed afgelopen is.
20 juli 2015 21:18
HF..
Sepulveda.. tijdstraf had voldaan. Wat moest die jongen anders..
20 juli 2015 21:23
Wat ik persoonlijk nog het ergst vind is dat Barguil niet alleen niet stopt, maar geeneens kijkt naar hoe het met Thomas is. Niet de diepte in of over zijn schouder, nog niet eens opzij.

Ik probeer me voor te stellen hoe zoiets werkt, zelfs als sportman. Maar ik vind dat toch wel een groot teken van de instelling van die Barguil. En niet in positieve zin. Kijk dat je zelf geen ontzag heb voor je eigen veiligheid, prima. Maar ik heb niet het idee dat Barguil zich ook heel veel zorgen maakt om die van zijn collega's. Hoop dat ik het fout heb en te snel oordeel.
20 juli 2015 21:36
KK.. ķan dr wel in mee gaan. Maar aan de andere kant.. wat had het geholpen..
20 juli 2015 22:42
Iemand zojuist Vive le Velo gekeken?

Ploegleider van Trek geeft bij de voorbespreking aan dat het lijkt of zijn renners niet in de ontsnapping willen zitten maar vandaag moest Jungles meezitten en wat gebeurde er? Jungles zit gewoon mee met nog een ploeggenoot.

@LL
Ik zal Boogerd eens bellen en vragen of hij de beelden van Sporza ook eens wilt bekijken en dan opnieuw wilt oordelen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.