Tour 2015: Plaza soleert naar ritzege in Gap
foto: Sirotti
maandag 20 juli 2015 om 17:13

Tour 2015: Plaza soleert naar ritzege in Gap

Ruben Plaza heeft de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Spaanse klimmer van Lampre-Merida reed op de Col de Manse weg uit een kopgroep en kwam solo over de streep in Gap. 

De zestiende etappe kende een onstuimig begin. In het eerste uur van de wedstrijd werd bijna 54 kilometer afgelegd doordat een groot deel van het peloton mee in de ontsnapping van de dag wilde. Aanvankelijk wist een groep van 29 renners zich los te maken van het peloton. Onder hen opnieuw Sagan. De groenetruidrager zorgde hoogstpersoonlijk voor een nieuwe schifting, waarna twaalf renners de kopgroep vormden.

De achterblijvers – inmiddels gereduceerd tot eveneens twaalf renners – moesten lang achtervolgen. Pas op vijftig kilometer van het einde vonden zij de aansluiting met de koplopers. De voorste groep kende daarna de volgende samenstelling: Grivko (Astana), Riblon (AG2R La Mondiale), Sagan (Tinkoff-Saxo), Erviti (Movistar), De Gendt en Hansen (Lotto Soudal), Geschke (Giant-Alpecin), Haller (Katusha), Golas en Trentin (Etixx-Quick-Step), Voeckler (Europcar), Irizar en Jungels (Trek), Oliveira en Plaza (Lampre-Merida), Maté en Navarro (Cofidis), Pantano (IAM), Fédrigo en Périchon (Bretagne), Boasson Hagen, Tekleheimanot en Pauwels (MTN-Qhubeka). De voorsprong op het peloton was op dat moment meer dan een kwartier.

Col de Manse
In de afdaling van de Col de Cabre (tweede categorie) toonde Sagen zijn daalkunsten. Hij probeerde voorop te blijven, maar nadat zijn aanval onbeantwoord bleef, liet hij zich terugzakken. Kort daarna trok Hansen ten aanval. De renner van Lotto Soudal kreeg Haller mee als kompaan. Het tweetal wist een maximale voorsprong van meer dan een minuut bijeen te rijden. Al duurde hun avontuur niet lang. Op de Col de Manse, de laatste klim van de dag, werden ze redelijk snel bijgehaald door de groep koplopers. Wat volgde was een reeks van demarrages. Halverwege de klim wist Plaza een serieus gat te slaan. De 35-jarige renner van Lampre-Merida profiteerde van de wapenstilstand bij de achtervolgers. Doordat de overgebleven koplopers met name naar Sagan keken, kon de Spanjaard aan de afdaling naar Gap beginnen met een voorsprong van ruim een minuut.

Sagen andermaal tweede
In de technische afdaling deed Sagan een verwoede poging het verschil te overbruggen. De groenetruidrager van Tinkoff-Saxo gooide zich figuurlijk naar beneden, maar kwam enkele tientallen seconden te kort en moest opnieuw genoegen nemen met een tweede plek. Daarachter finishte de Colombiaan Pantano als derde.

Het peloton begon aan beklimming van de Col de Manse met een achterstand van bijna twintig minuten. Op drie kilometer van de top werd ook daar de aanval geopend. Onder andere Nairo Quintana, Warren Barguil en Alejandro Valverde deden een poging. Alleen die van Vincenzo Nibali werd succesvol. De geplaagde kopman van Astana demarreerde niet ver van de top en gebruikte de technische afdaling als terrein om tijdswinst te boeken. In finishplaats Gap wist hij 28 seconden terug te winnen op Froome. De meeste aandacht ging op dat moment naar een incident tussen Barguil en Geraint Thomas. De Fransman ging in de afdaling de fout in en botste tegen Thomas. De renner van Sky dook daarbij de afgrond in, maar konden zonder veel kleerscheuren de etappe uitrijden.

flag-fr Tour de France 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 15: Bourg de Péage – Gap (201 km)
1. flag-es Rubén Plaza (Lampre-Merida)
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
3. flag-co Jarlinson Pantano (IAM Cycling)
4. flag-de Simon Geschke (Giant-Alpecin)
5. flag-lu Bob Jungels (Trek)
6. flag-fr Christophe Riblon (AG2R La Mondiale)
7. flag-er Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka)
8. flag-be Thomas Degendt (Lotto Soudal
9. flag-es Luis Angel Maté (Cofidis)
10. flag-fr Thomas Voeckler (Europcar)
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na etappe 15
1. flag-gb Chris Froome (Sky) in 64u47m16s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m10s
3. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 3m32s
4. flag-es Alejandro Valverde  (Movistar) op 4m02s
5. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 4m23s
6. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 5m32s
7. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 6m23s
8. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) op 7m49s
9. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 8m53s
10. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin) op 11m03s
Volledig algemeen klassement

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2015 18:09
@teamNL en alle andere ploegen zaten daarna wel masaal naast hun kopman? Wat heeft het voor zin om je nodeloos in te spannen, terwijl je Gesink toch niet kan helpen. TLJ had misschien wel in de kopgroep moeten zitten met Kruijswijk (ik gok dat ze Kelderman willen sparen voor de Alpen).
20 juli 2015 18:10
Net alsof je alleen gestraft moet worden als je iets expres doet. Er hoeft geen intentie te zijn, roekeloos gedrag alleen is al genoeg. En dat was dit, veel meer dan gewoon een fout.
20 juli 2015 18:11
Barguil was voor die bocht al aan een doldwaze inhaalactie bezig en zelfs nadat hij Thomas wegbeukte deed hij het nog. Tot Mollema hem tot de orde riep..
Dit was bewust risico's nemen ten koste van collega renners.
20 juli 2015 18:11
Barguil zei in een interview gehinderd te zijn waardoor hij niet op tijd kon remmen en hij bood ook zijn excuses aan. Maar wat een vreemde reacties zijn hier te lezen.
20 juli 2015 18:11
In dezelfde bocht ging het ook bijna mis voor Plaza en Sagan, een gevaarlijke bocht dus. Barguil in dezelfde tijd als Thomas zetten en een openbaar excuus lijkt me voldoende. Hij zal nu al wel beschimpt worden, dus die leert zijn lesje wel.
20 juli 2015 18:13
Quote:
Com Truise - 20 juli 2015 om 18:09
Jongens, Thomas deed dit niet expres

Mee eens. Ik denk dat Thomas er deze keer met een waarschuwing vanaf komt.
20 juli 2015 18:13
@Kirsipuu: precies. Raar dat degenen die vinden dat Barguil geen straf hoeft te krijgen hem meteen beginnen te verdedigen onder het mom dat hij het niet expres deed. Welke idioot denkt er dan werkelijk dat hij het expres gedaan heeft? Letsel dat per ongeluk door iemand veroorzaakt is kan toch behoorlijk pijn doen. Dus straffen op basis van alleen de intentie is echt onzinnig.
20 juli 2015 18:16
@jan jansen
Als je de beelden bekijkt wordt hij door niemand gehinderd en komt hij helemaal van achteruit binnendoor: link
20 juli 2015 18:16
@Disarray96
Andere ploegen met klasementsrenners (op Sky en BMC na) hadden iemand mee in de kopgroep en hadden tenminste nog minimaal 0,00001 procent kans op de overwinning. TLJ rijdt vandaag gewoon voor spek en bonen mee.

Laat ik voorop stellen dat de 7e plek van Gesink natuurlijk geweldig is maar dat sommige renners binnen de ploeg echt teleurstellen. Kruijswijk hadden ze sowieso nooit mee moeten nemen na zijn zware Giro.

@MaukeBollema2
Dit is goch gewoon koers? Zoals Roberto het zou zeggen "het is geen PlayStation waarbij je geen stuurfout kan maken" Moet je eens kijken hoevaak het nipt goed gaat in een massasprint. Had die renner van Katoesja ook aangepakt moeten worden die eerder deze Tour Froome bijna op het trottoir duwde of de renner van Giant die tijdens de grote valpartij naar Huy gewoon te vroeg terug naar binnen sneed.
20 juli 2015 18:22
Mauke.. dan maar tientallen renners bestraffen omdat ze vanaf dag 1 een valpartij hebben veroorzaakt.. laten we dan beginnen met die fransoos, naam even kwijt, te schorsen voor een jaar omdat hij tig renners een paar slechte nachten heeft bezorgd.. #sarcasmoff
20 juli 2015 18:27
@TeamNL
Buiten dat je mijn opmerkingen compleet uit de context trekt. Het was geen stuurfout, kijk de langere video er even op na. Hij kwam helemaal van achteruit om in de bocht wat plaatsen te winnen. Daarbij gaf hij ook nog v. Garderen de schuld die er niks mee te maken had. Over veiligheid van renners gesproken, ze moeten eerst zelf eens wat verantwoordelijkheid gaan dragen. Barguil lag al eerder op zijn plaat door eigen schuld.
20 juli 2015 18:29
Fantastische etappe gezien! Echt genoten.

@ Team-NL De combi giro-tour is, als je echt wilt presteren, geen goede combi. De euforie vooraf verbaasde mij dan ook erg wat betreft kruiswijk. Hij zou zelfs de bolletjestrui kunnen winnen... Kom aan even realistisch hoor.

Ik hoop dat hij goede ondersteuning biedt voor Gesink en verder Parijs haalt.
20 juli 2015 18:31
Erger als het stuurfoutje van Barguil vind ik het onvermogen of de onwil van Jumbo om iets van de koers te maken: Juist in de etappe waar je mee kunt in de vlucht, zijn ze nergens te bekennen. Maakt de aanstaande achtste plaats van Gesink nog schrijnender.

Groot is mijn respect voor Sagan die er voor de derde dag invliegt. Of voor Cornelisse die met MTN vandaag 3 man vooruit heeft, met reeds een paar bergtruien en een etappezege in de pocket.
20 juli 2015 18:31
Het maakt helemaal niet uit of ie t express doet, natuurlijk doet ie dat niet.

Hij maakt echter zeer bewust de keuze om in een groep (met anderen om zich heen dus..) megaveel risico te nemen. Hij probeerde al veel eerder steeds binnendoor voorbij te sprinten, volslagen onverantwoord en hij brengt anderen in gevaar. Bewust? Ja, tuurlijk! En bovendien nergens voor nodig, dan moet je zoals Nibali eerder aanvallen.

Er zijn in sprints al mensen gediskwalificeerd voor veeeeel minder. En als dit afloopt met Thomas zoals het eigenlijk had "gemoeten" dan lag die zwaar gehavend in het ziekenhuis. Dit laten schieten geeft een totaal verkeerd signaal af, juist omdat het nog een jonge gast is.

Dat verhaal van Van Garderen die hem zou hinderen is trouwens echt genant excuusjes zoeken. Hij deed al voor de val heel veel rare dingen in de afdaling en ging er daarna bovendien mee door.
20 juli 2015 18:35
@LyndaLid
Ik had het niet beter kunnen verwoorden.
20 juli 2015 18:35
Ja hallo, tuurlijk doet Barguil dit niet expres en ging het duidelijk om een inschattingsfout. Maar als je zo vaak als een prof met de fiets rijdt, heb je ervaring genoeg om te weten hoe gevaarlijk het is om in te halen langs een binnenkant van een bocht in een razendsnelle afdaling. Dit gaat om een risico waarvan ik vind dat je het nooit mag nemen.
20 juli 2015 18:37
LL+1

Reacties als 'moet dan iedereen die een valpartij veroorzaakt uit koers' slaan nergens op. Er is een verschil tussen een valpartij veroorzaken door onoplettendheid of een stuurfout en een valpartij door veel te veel risico te nemen. Barguil wilde de hele groep inhalen op een plek waar dat echt niet kon.
20 juli 2015 18:38
LL.. denk dat een straf voor zo'n jonge renner minder doet dan de verwijten en reacties van ervaren renners.
20 juli 2015 18:39
Erger als het stuurfoutje van Barguil vind ik het onvermogen of de onwil van Jumbo om iets van de koers te maken: Juist in de etappe waar je mee kunt in de vlucht, zijn ze nergens te bekennen. Maakt de aanstaande achtste plaats van Gesink nog schrijnender.

Dit is wel het dieptepunt van de dag op WF. Sowieso, als je iemand net zo'n afschuwelijke smak hebt zien maken, en je begint dan over renner die of die die gefaald heeft... Dan mis je toch een flink stuk empatisch vermogen.
20 juli 2015 18:40
Kirsipuu..
Absoluut niet eens. Zitten slapen tijdens de koers en zo een valpartij veroorzaken is mi niet minder erg dan risicovol koersen.
20 juli 2015 18:41
@ mauke

Je moet echt nul aandacht besteden aan die bettinwel, walgelijke LottoNL-basher die lekker wacht op zijn momentje op eens stevig uit te halen. En dan altijd de plank mis slaat zoals ook hier weer bewezen.

@ kelder

Een onoplettendheidje kan gebeuren, bewust het risico nemen midden in een groep in een afdaling waarvan iedereen weet dat ie gevaarlijk is is echt een ander verhaal.
20 juli 2015 18:44
@Bollema:
Empatisch vermogen: Een jonge renner vergeven die in het heetst van de strijd een fout begaat.

@LL
Kritiek kun je rechtstreeks aan mij kwijt. Dit is een beetje achterbaks.
20 juli 2015 18:45
Geen inschattingsfout. Hij was gewoon aan het afdalen als een debiel.
Zeker in dit soort afdalingen moet je niet gaan inhalen op zo'n manier.

Iedere renner keek hem echt aan van "waar ben jij mee bezig".
Hij zat ook te schudden met zijn hoofd, en besefte dat hij teveel risico's nam.

Ik denk niet dat die jongen dat ooit nog een keer flikt. Die heeft zijn lesje geleerd.
20 juli 2015 18:47
LL.. vind jij..
20 juli 2015 18:48
@Bettinwel: Heel mooi hoor, jammer alleen dat je TLJ voor een veel kleiner vergrijp niet vergeeft. Dat maakt het dan weer ongeloofwaardig.

Ik zeg niet dat we Barguil nooit moeten vergeven. Sterker nog, een straf opleggen is nou juist een manier om iemand zijn schuld kwijt te schelden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.