Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 12
Foto: Sirotti
woensdag 15 juli 2015 om 19:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 12

De Tour de France trekt in de twaalfde etappe voor de derde dag op rij de bergen in. Met twee bergen van eerste categorie en finish op een berg van buiten categorie is dit de zwaarste Pyreneenrit. Wie slaat zijn slag in deze loodzware rit van Lannemezan naar Plateau de Beille? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De rit gaat van start in Lannemezan, een klein dorpje ten oosten van het bedevaartsoord Lourdes. Er wonen nog geen zesduizend mensen. Het is wel al de vijde keer dat de Ronde van Frankrijk er een start kent. Dat is te danken aan de goede ligging om een mooie bergrit te organiseren. Plateau de Beille is voor de zesde keer aankomstplaats. Eerder waren Marco Pantani, Lance Armstrong (twee maal), Alberto Contador en Jelle Vanendert de beste in het wintersportoord.

Foto: Sirotti

In 2011 verraste Jelle Vanendert op Plateau de Beille – Foto: Sirotti

De openingsfase is nog geschikt voor de sprinters. De Tourorganisatie heeft er voor gekozen om al vroeg in de rit een tussensprint neer te leggen. Na twintig kilometer mogen de strijders voor de groene trui in Saint-Bertrand-de-Comminges uitmaken wie twintig punten bij mag schrijven.

Niet lang daarna begint het eerste klimwerk. De Portet d’Aspet (2e categorie) staat vooral bekend om het trieste feit dat Fabio Casartelli er het leven liet in de afdaling. De dood van de jonge Italiaan is dit jaar twintig jaar geleden.

Nadat de renners de Portet d’Aspet zijn afgedaald, volgt al snel de beklimming van de Col de la Core (eerste categorie). Met een stijgingspercentage van 5,7 procent over 14,1 kilometer kunnen sterke aanvallers hier hun voorsprong uitbreiden op het peloton, dat hier waarschijnlijk nog geleid wordt door de knechten van de klassementsrenners.

Op de top volgt er een afdaling van vijftien kilometer naar Oust, waar een moment van relatieve rust volgt. Tussen Oust en de voet van de Port de Lers liggen 23 bijna vlakke kilometers. De Port de Lers is 16,6 kilometer lang aan gemiddeld 5,2 procent.

Waarschijnlijk zal het uitdraaien uit op een gevecht op de laatste klim van de dag: Plateau de Beille. Deze beklimming van buiten categorie start op 15,8 kilometer van het einde. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,9 procent. Vooral de beginfase van de klim is zwaar, dus iemand die vroeg aanvalt, kan hiervan profiteren. De laatste achthonderd meter tot de finish bieden mogelijken voor een mooi sprintje, aangezien deze bijna vlak zijn.

Beklimmingen van de dag
km 57,5 – Col de Portet d’Aspet: 4,3 km aan 9,7% (2e categorie)
km 93 – Col de la Core: 14,1 km aan 5,7% (1e categorie)
km 144 – Port de Lers:  12,9 km aan 6% (1e categorie)
Km 195 – Plateau de Beille: 15,8 km aan 7,9% (buiten categorie)

Favorieten

Chris Froome

Een dolgelukkig Froome op La Pierre-Saint-Martin – Foto: Sirotti

Wordt het een aanvaller die wint op het Plateau de Beille, of een klassementsman? Als dit laatste het geval is dan is er op dit moment eigenlijk maar één echte topfavoriet. Chris Froome maakt al anderhalve week indruk met zijn topvorm en zijn sterke prestaties. Bergop heeft hij inmiddels bewezen dat hij de allerbeste is. De Brit beschikt met Sky ook nog eens over beste ploeg, want met Richie PorteGeraint Thomas en Wout Poels kan geen enkele andere kopman sterkere luitenanten aanwijzen.

De nummers 2 en 3: Richie Porte en Nairo Quintana - foto: Sirotti

Nairo Quintana is de grootste uitdager van Froome – Foto: Sirotti

De enige renner die wel eensdicht in de buurt kan komen van de geletruidrager is Nairo Quintana. Intrinsiek heeft de Colombiaan waarschijnlijk de beste capaciteiten. Hij heeft ook al bewezen in eerdere grote rondes dat hij in verhouding met enkele concurrenten beter wordt hoe langer de rittenkoers duurt. Kan hij hier al profiteren in de laatste Pyreneeënrit? De Colombiaan heeft bij Movistar Alejandro Valverde in steun. De Spanjaard heeft inmiddels de ervaring en kan zelf ook nog wel eens een gooi doen naar de ritzege.

foto: Sirotti

Kan Robert Gesink Nederland een zege schenken? – foto: Sirotti

Tejay van Garderen heeft het tot nu toe moeilijk gehad, maar in een dag met meer klimwerk moet hij beter tot zijn recht komen. Warren Barguil is één van de grootste Franse talenten op klimgebied en krijgt wellicht wel de ruimte van de Sky-trein. En wat te denken van onze landgenoot Robert Gesink, die na jaren van pech zijn topvorm weer gevonden lijkt te hebben. Krijgen we een nieuw hoofdstuk in de strijd met oud-ploeggenoot Bauke Mollema?

Op de tandem: Steven Kruijswijk en Wout Poels - foto: Sirotti

Hoe zit het met de Giro-benen van Steven Kruijswijk? – foto: Sirotti

Het is zeker niet ondenkbaar dat in deze rit een sterke kopgroep wegrijdt in het begin van de etappe. Daar kunnen veel renners inzitten, die voor het klassement al uitgeschakeld zijn, maar wellicht wel nog over goede klimbenen beschikken. Twee Nederlanders komen daarvoor in aanmerking: Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk. Ten Dam had nog veel pech in het begin van de Tour, maar lijkt daar nu bovenop. En als Kruijswijk zijn benen heeft teruggevonden van de Giro d’Italia dan kunnen er nog mooie dingen gebeuren.

PIC547729685

Pierre Rolland voelt zich in de bergen op zijn gemak – Foto – Sirotti

Buiten onze landgenoten komen er nog meer barroudeurs in aanmerking, zoals bijvoorbeeld de Fransman Pierre Rolland. Op het vlakke verspeelde hij zijn klassement, kan hij nu voor een ritzege gaan? Rafal Majka – vorig jaar nog winnaar van de bolletjestrui – toonde op de Tourmalet dat hij het klimmen nog niet verleerd is. Of is het opnieuw de beurt aan Alexis Vuillermoz, Joaquim Rodriguez of Zdenek Stybar, die deze Ronde van Frankrijk eveneens al succesvol waren? Dit rijtje aanvallers kan aangevuld worden met namen als  Tony Gallopin, Serge Pauwels, Jan Bakelants, Thomas Voeckler of Ryder Hesjedal, die wanneer alles meezit boven zichzelf uit kunnen stijgen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana en Rafal Majka
** Robert Gesink, Richie Porte en Tejay van Garderen
* Alejandro Valverde, Pierre Rolland, Tony Gallopin en Warren Barguil

[poll id=”77″]

RIDE Magazine
124 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
15 juli 2015 19:05
Lotto-Soudal, Giant, Etixx en misschien ook Tinkoff zullen het tot de tussensprint samen willen houden. Daarna zal het los gaan.
15 juli 2015 19:06
Gallopin gaat nooit de ruimte krijgen in een aanval natuurlijk en die zie ik er morgen wel doorheen zakken. Hoop dat ze de koers hard gaan maken vanaf de eerste klim en dat Movistar en Tinkov wat gaan proberen.
15 juli 2015 19:07
Onlogisch om Majka morgen weer voor ritwinst te verwachten.
15 juli 2015 19:08
Kruijswijk gaat morgen winnen
en anders Gesink
15 juli 2015 19:10
Morgen moet een dag voor de favorieten zijn. AUB geen type Vanendert, die zo'n vormpeil daarna nooit meer heeft gehaald.
15 juli 2015 19:11
Dit is denk ik de etappe waar Rolland een kruisje heeft gezet. Eigenlijk jammer dat Euskatel niet meer bestaat. Anders zaten er sowieso 2 in de kopgroep
15 juli 2015 19:14
Vlammen naar de sprint en daarna een peleton dat laat begaan met een grote vluchtgroep tot gevolg? Mannen als Voeckler, Rolland, Martin, Sepulvelda die ervoor kunnen gaan.
15 juli 2015 19:15
Ik hoop op iets moois van Contador, Froome en/of Purito.

Dat laatste zal wel een droom zijn :)
15 juli 2015 19:16
Morgen is het dan echt Simon Yates!
Daar ben ik het helemaal mee eens LL!
15 juli 2015 19:22
@LyndaLid: ik heb jou hoog zitten als wielerkenner (vooral omdat ik een paar keer +1 van je gekregen heb). Simon Yates was vandaag bij de laatste 10 op 35 minuten. Sparen voor morgen of slechte benen, misschien door een griepje ofzo?
15 juli 2015 19:26
Bij de Yates-broers lijkt het wel alsof ze het samen elke dag moeten stellen met de energie van één persoon. Ik heb ze nog nooit samen vooraan gezien, als er één goed rijdt, gaat dat ten koste van de ander.
15 juli 2015 19:28
Ik zelf denk dat morgen Gesink en Samuel Sanchez wel eens kunnen verrassen in een positieve zin. Wat denken jullie hiervan?
15 juli 2015 19:30
Gesink gaat knallen. Heeft deze etappe volledig getraind en verkend. Evenals Kruijswijk overigens.

Winnaar: Froome
15 juli 2015 19:31
Simon is ziek dus dat gaat denk ik niet gebeuren
15 juli 2015 19:32
@ albertooo

Dat was vantevoren aangekondigd, dat ze één dag ergens voor zouden gaan en de dag erna rust zouden pakken. Of meerdere daagjes rust natuurlijk.

@mdkidw

Echt? Waar heb je dat gelezen? Las er net nog niets over! Zou jammer zijn!

Edit: https://twitter.com/simonyatess/status/621368026357739520
15 juli 2015 19:35
Purito heeft zich vandaag duidelijk gespaard, schrijf die maar op!
15 juli 2015 19:38
@Gelmers
Hij heeft alles gedaan, maar zich zeker niet gespaard. Die hoef je nu niet te verwachten. Wellicht nog in de Alpen.
15 juli 2015 19:41
Weet iemand nieuws over Bardet?? Ik las dat in een reactie op dit forum dat hij zich niet lekker voelt klopt dit??

Morgen verwacht ik gewoon een strijd tussen de toppers. Ik gok dat Quintana al is voor een etappe wil gaan. En Majka verwacht ik de rest van de Tour voorin want die wil de bergtrui.
15 juli 2015 19:43
@Matisz
Bardet heeft kniepijn.

Romain Bardet ‏@romainbardet 16 min.
En pleine traversée du désert. Sonné par la difficulté qui me fait mettre un genou à terre. Une seule option: se relever et persévérer.
15 juli 2015 19:46
Is dit de website van Gesink? Hij heeft na Froome de meeste stemmen terwijl Mollema niet eens wordt genoemd als kanshebber. Redactie: Mollema is ook een landgenoot.
15 juli 2015 19:50
Ik verwacht eigenlijk valverde (persoonlijk hoop ik dat niet). Die lijkt bergop prima in orde en als het redelijk gegroepeerd blijft is hij op deze aankomst niet te kloppen denk ik
15 juli 2015 19:57
morgen weer Majka, hij wil vast wel weer een tweede Aston Martin haha! namelijk "cadeautje" van Oleg Tinkoff als hij deze Tour weer twee etappes wint, heb ik net gelezen:
http://nos.nl/artikel/2047206-majka-jacht-op-tweede-aston-martin.html
15 juli 2015 19:57
@Purito
Bedankt. Hopelijk zien we nog wat van hem. se relever et persévérer klinkt krachtig maar veel zal afhangen van de aard van de blessure. Wordt waarschijnlijk eerder week drie.

By the way Michael Matthews eindigde vandaag lekker zes minuten voor de laatste bus. Weet niet of het iets betekent maar die wordt blijkbaar elke dag wat beter.
15 juli 2015 20:00
Hoe is de afdaling van de Port de Lers? De laatse km zou een mooie springplank kunnen zijn voor een aanval op het klassement.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.