Tour 2015: Vuillermoz zegeviert op Mûr de Bretagne, Mollema negende
Foto: Sirotti
zaterdag 11 juli 2015 om 17:22

Tour 2015: Vuillermoz zegeviert op Mûr de Bretagne, Mollema negende

Alexis Vuillermoz heeft de achtste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Zijn eerste aanvalspoging op de Mûr de Bretagne mislukte, maar zijn tweede bleek succesvol. De Fransman van AG2R La Mondiale bleef Daniel Martin (Cannondale-Garmin) en Alejandro Valverde (Movistar) voor. Chris Froome (Sky) behield de leiding in het klassement.

Vier koplopers
In tegenstelling tot eerdere ritten bleek de eerste aanvalspoging niet direct succesvol. Pas na zes kilometer kwam de kopgroep van de dag tot stand. Eerst reden Sylvain Chavanel (IAM Cycling) en Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18) weg van het peloton. Even later kwamen ook Romain Sicard (Europcar) en Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché Environnement) daarbij aansluiten.

In het peloton zorgde Lotto Soudal voor het achtervolgingswerk. De formatie van Tony Gallopin liet de voorsprong van de vier leiders niet groter worden dan vier minuten. Ook de Nederlandse Lottoploeg hielp af en toe een handje mee.

Schermutselingen na tussensprint
Omdat de sprinters vandaag weinig kans maakten op de dagzege konden ze voluit gaan bij de tussensprint. André Greipel greep op zeventig kilometer van het einde de meeste punten van het peloton. Hij nam op machtige wijze afstand van John Degenkolb.

Enkele renners maakten vervolgens van de tussensprint gebruik om weg te rijden. Een groep van zeventien man, met daarbij naast een aantal sprinters en hun lead-out mannen ook onder meer Lars Boom (Astana), Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) en Pierre Rolland (Europcar), kwam snel aansluiten bij de leiders. Drie renners reden niet veel later weer weg uit deze ontsnapping: Lars Bak (Lotto Soudal), Michal Golas (Etixx-Quick-Step) en Huzarski, die al bij de oorspronkelijke kopgroep zat, kwamen voorop te liggen, terwijl de rest werd ingelopen door het peloton.

2015, Tour de France, tappa 08 Rennes - Mur de Bretagne, Movistar 2015, Valverde Alejandro, Mur de Bretagne

Door de aanwezigheid van Bak vooraan hoefde Lotto Soudal het achtervolgingswerk niet meer op te knappen. Cannondale-Garmin nam vervolgens deze taak op zich. De ploeg van Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle rekende met nog acht kilometer te gaan de vluchters in, waarna het peloton afstevende op de voet van de Mûr de Bretagne.

Mûr de Bretagne
Vuillermoz zelf gooide hier als eerste de knuppel in het hoenderhok. Hij kreeg Simon Geschke (Giant-Alpecin) en Simon Yates (Orica-GreenEDGE) met zich mee, maar het drietal werd teruggehaald door Chris Froome. Daarna waagde Vuillermoz een tweede poging. Omdat achter hem iedereen naar elkaar bleef kijken, kon hij snel een aantal meters pakken. Daniel Martin probeerde uiteindelijk het gat nog te dichten, maar kwam te laat. De zege was voor Vuillermoz.

Een groep van 25 renners mocht sprinten voor de derde plaats. Alejandro Valverde pakte de laatste podiumplaats. Peter Sagan werd vierde, waardoor hij de puntentrui van André Greipel overneemt. Ook Bauke Mollema (negende) en Robert Gesink (negentiende) zaten in deze groep. Vincenzo Nibali (Astana) niet: de Italiaan moest lossen en kwam binnen op twintig seconden.

flag-fr Tour de France (2.UWT)
Uitslag achtste etappe: Rennes › Mûr-de-Bretagne (181,5 km)
1. flag-fr Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale)
2. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 5s
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 10s
4. flag-si Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) in z.t.
5. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) in z.t.
6. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) in z.t.
7. flag-gb Adam Yates (Orica-GreenEDGE) in z.t.
8. flag-gb Chris Froome (Sky) in z.t.
9. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) in z.t.
10. flag-us Tejay van Garderen (BMC) in z.t.

19. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) in z.t.
Volledige uitslag

2015, Tour de France, tappa 08 Rennes - Mur de Bretagne, Ag2r La Mondiale 2015, Vuillermoz Alexis, Mur de Bretagne

Klassement na achtste etappe
1. flag-gb Chris Froome (Sky) in 31u01m56s
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 11s
3. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 13s
4. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 26s
5. flag-be Greg  Van Avermaet (BMC) op 28s
6. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 34s
7. flag-co Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 36s
8. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin) op 1m07s
9. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) op 1m15s
10. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 1m32s

11. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 1m39s
Volledig klassement

RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
11 juli 2015 20:27
Tja, Uran oogt al als een gepensioneerde bokser en rijdt in de stal-Lefevere, die alom bekend staat om handtastelijkheid (al dan niet in de club na een avondje stappen met Tom en Luca, maar die anekdote bewaart men beter voor de Wieler Privé en de lokale rechtbank)

Toegegeven, ik zou Robert ook graag met mijn handen beroeren, maar enkel om hem een welverdiend klopje van waardering op de schouder te geven namens de natie - en Appingedam-Zuidoost in het bijzonder.
11 juli 2015 20:34
Mollema en Gesink na de eerste vlakke week netjes op de rand van top 10. Verwacht dat ze in de bergen wellicht wat plaatsjes gaan verliezen, maar top 15 zit er in. Voor wat het waard is.
11 juli 2015 20:39
Handen af van gesink. Anders moeten wij met zijn allen maar eens afreizen naar Frankrijk om Uran even aan te raken.
11 juli 2015 20:44
Voor diegene die het interesseert de cijfertjes van vandaag van Robert:

Afstand : 182,5km
Tijd : 4:46:03
Hoogtemeters : 2.009m

----------------Gemid. ---- Max.
Snelheid 38,3km/u --- 85,0km/u
Hartslag 104bpm --- 186bpm
Cadans......... 94 ---- 133
Vermogen 200W ---- 1.115W
Calorieën 3.831
Temperatuur 27℃
11 juli 2015 20:45
Nee hoor Mollema en ook Gesink zijn prima in orde en goed de eerste week doorgekomen. Die gaan allebei minimaal top 10 rijden ( zonder verdere valpartijen, ziektes etc)
11 juli 2015 20:48
@Iver Bon
+1

Laatste 3 etappes waren inderdaad niet om aan te zien maar dinsdag gaat het spektakel beginnen. Het is te hopen dat Kelderman en ten Dam tegen die tijd goed hersteld zijn om eventueel aan te vallen. Ik denk namelijk dat de klassementsrenners wachten tot de laatste week en komende week er kansen liggen voor de vrijbuiters van TLJ.

Ik geloof wel in de kansen van Gesink en Mollema voor een top 10 notering al zullen beide renners breken als de de favorieten gaan versnellen.
11 juli 2015 20:52
tendam, niet voor het eerst volledig eens.

Van de regen in de drup... ik ben zo extreem benieuwd of Gesink hem er bergop, afrijdt, want daar zou ik stiekem toch behoorlijk van genieten. De loyaliteit van Gesink naar de ploeg (en vice versa) vind ik een voorbeeld voor velen...
11 juli 2015 20:53
Aardige finale, maar als ik eerlijk ben: de derde rit op rij waar niet heel veel te beleven viel.

Zo'n spectaculaire Tourstart heeft ook een nadeel: daarna moet het bijna wel inzakken. Is ook te wijten aan die late ploegentijdrit: dat deel van het peloton dat geen wonden aan het likken is, is krachten aan het sparen.
11 juli 2015 21:17
Dit is toch een van de betere eerste tour weken in jaren geweest. Ja de laatste drie etappes waren misschien een beetje saai maar dat ligt ook gewoon aan de kwaliteit van wat er aan de start staat. Je hebt geen ploeg meer zoals uspostal die het allemaal domineert, de vier grote ploegen zijn gewoon in evenwicht zonder dat er een echte uitschieter tussen zit. Ik vind de giro ook veel leuker en dat komt omdat er minder toppers een veel minder goede ploegen aan de start staan. De kwaliteit van de renners die aan de start van de tour staan maakt het allemaal wat evenwichtiger.
11 juli 2015 21:25
Het valt me echt op dat contador of niet goed is. Of hij houdt zich in. Vinden jullie niet?
11 juli 2015 21:44
Hoeft ook nog niet, ook die seconden die Nibali verspeeld zeggen weinig, hij was immers op de kasseien wel erg sterk. Je moet pas goed zijn in de 2e en vooral 3e week.
11 juli 2015 22:07
Ploegleider van Astana geeft aan een vervelende verloop van de resterende Tour te verwachten
11 juli 2015 23:22
@Wim Kruithof
Ik kan loyaliteit ook altijd waarderen, maar we moeten de situatie bij Belkin/Lotto niet vergeten. De ploeg had geen geld meer om drie kopmannen een passend salaris te bieden, daarbij kwam dat Kelderman natuurlijk een groot talent was/is. Ze hadden gewoon te veel kapiteins op één schip gehad dan (er was nu al kritiek op de 2+2 kopmannen, zonder Mollema erbij). Daarom vind ik het prima dat Mollema vertrokken is, naar een ploeg waar hij kopman in de tour kan zijn.
Het valt inderdaad tegen, hoewel het niet onverwacht is, dat Trek niet echt z'n best lijkt te doen voor Mollema. Hij wordt natuurlijk regelmatig prima bijgestaan, maar het is nou niet bepaald: Alle ballen op Mollema. Die positie heeft hij echter afgelopen jaar ook niet veroverd, hij werd en wordt door niemand top vijf verwacht. Mocht hij na de eerste bergetappes top 5 staan (wat best kan, gezien de namen die er nog tussenuit gaan vallen in de top tien), verwacht (en hoop) ik meer steun te zien. Met een paar uitvallers erbij, kan hij dan meedoen voor plek 6-7 hopelijk.
11 juli 2015 23:58
Vuillermoz * gegeven vandaag, omdat hij toch 3e was naar Huy en ook 6e in de WP. Dat hij zo makkelijk hier kon winnen had ik echt niet verwacht. Sagan was vandaag ook weer erg sterk en sterker dan verwacht. Toch maar weer 6e keer top 10.
12 juli 2015 02:06
@Contadoros

Ik heb eerlijk gezegd ook het gevoel dat Contador niet goed is. Ik hoop van wel, natuurlijk - voor het spektakel. Maar zoals hij fietst. Hij komt mooi in de groep aan, ja, maar een goeie Contador zou dartelend in het wiel van Froome (of toch vlakbij) zitten, en niet rond plek 20 - veel te ver om te reageren bij een gaatje of echte aanval.
12 juli 2015 09:07
Wat een klasbak die Sagan!
12 juli 2015 14:31
Wat een ontzettend negatieve houding om te gaan hopen dat de ene Nederlander de andere eraf rijdt, en om wat voor reden ook. Heb je voorkeur, maar ben vooral blij dat er twee Nederlanders het zo goed doen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.