Tour 2017: Barguil wint spektakeletappe, Landa doet goede zaak
Foto: ASO
vrijdag 14 juli 2017 om 17:25

Tour 2017: Barguil wint spektakeletappe, Landa doet goede zaak

Warren Barguil heeft een spektakelrijke etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Fransman van Sunweb was in een sprint met vier sneller dan Nairo Quintana (Movistar), Alberto Contador (Trek-Segafredo) en Mikel Landa (Sky). Landa komt op 1’09” in het algemeen klassement van leider Fabio Aru.

Slechts 100 kilometer op het programma en dus zouden we spektakel krijgen vandaag. Geïnspireerd door de Franse nationale feestdag, trokken bolletjestrui Warren Barguil (Sunweb) en Thomas Voeckler (Direct Energie) ten strijde. De twee gingen stevig door, maar daarachter viel het nooit echt stil.

Coup van Landa, Contador en Quintana
Het trio Alessandro De Marchi (BMC), Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) en Sylvain Chavanel (Direct Energie) kreeg wel ruimte, maar eens het terrein iets bergachtiger werd, met de Col de Latrape, ging De Marchi alleen. Op de top kreeg hij het gezelschap van een verrassende Spaanse entente: Alberto Contador (Trek-Segafredo) en Mikel Landa (Sky), opnieuw in het gezelschap van bolletjestrui Warren Barguil. Een gevaarlijke situatie, aangezien Landa op slechts 2’55” in het algemeen klassement stond. De twee zetten de Tour op zijn kop.

Ook Nairo Quintana (Movistar), was intussen samen met Michal Kwiatkowski, in de aanval getrokken. Quintana kreeg vrij snel De Marchi en Barguil bij zich, die het hoge tempo van de twee Spanjaarden niet konden volgen. Op de Col d’Agnes werd dat verschil alleen maar uitgebouwd. Landa en Contador reden liefst 2’30” bij elkaar op de groep met de gele trui, en vijftig seconden op Quintana.

Achteraan kwam het werk op de schouders van de ploegen die al aan plaatsbehoud wilden doen. In de eerste plaats LottoNL-Jumbo, ter verdediging van de negende plek van George Bennett. Later ook AG2R La Mondiale, Cannondale-Drapac en vooral UAE Emirates, in dienst van hun kopmannen Romain Bardet, Rigoberto Uran en Louis Meintjes. Bij aanvang van de steile pentes van de slotklim Mur de Péguère was het verschil toch opgelopen tot 2’45”, waardoor Landa mocht beginnen dromen van het geel.

Favorieten bestoken elkaar, zonder succes
De Mur de Péguère bleek vooral de muur van Quintana en Barguil, die hun tweede adem vonden en de sprong naar voren waagden. Daar kregen we dus een kwartet. In het peloton ging Daniel Martin (Quick-Step Floors) het tempo bepalen. Martin was later wel het grootste kind van de rekening bij enkele versnellingen van Chris Froome, die een geïsoleerde geletruidrager Fabio Aru wilde bestoken. Maar de favorieten losten elkaar niet, en doken, op de Nieuw-Zeelander George Bennett (LottoNL-Jumbo) na, gezamenlijk de afdaling in.

En ook daar viel het nooit stil. Een voor een waagden de mannen voor de eindzege ieder een sprong of vijf: zelfs Froome, die nochtans Mikel Landa vooraan had. Maar uiteindelijk zouden Daniel Martin en Simon Yates (Orica-Scott) de beste zaak doen, op het leidende viertal na natuurlijk.

Landa doet weer mee voor het geel
Vooraan kwam het werk vooral op de schouders van Landa zelf, en mede daardoor liep het verschil aan het einde nog stevig terug. De vier zouden 1’38” behouden op Martin en witte trui Yates, en 1’48” op de andere favorieten. En dan was er nog de strijd om de ritzege. Contador trok de sprint van ver op gang, maar zag Barguil de laatste bocht net iets sneller nemen. De Fransman heeft nu toch zijn ritzege beet.

RIDE Magazine
119 Reacties
Sorteer op:
14 juli 2017 17:43
Sunweb is iig wel de ploeg met de beste NL ronderenner ;)
14 juli 2017 17:44
Enkele dagen geleden was er grote opschudding omdat de gele trui (Froome) werd aangevallen op een moment van materiaalpech. Dit was een ongeschreven wet die overtreden werd. Wel er is ook een ongeschreven wet die zegt om niet achter een ploegmaat te rijden. Sky mag dit dus wel doen. Mocht het een andere ploeg zijn, owee ! Wat hadden ze te verliezen met Landa geel te laten pakken ? Maar neen, Froome en niemand anders moet en mag de Tour winnen van Sky. Landa trekt daar best zijn conclusies uit. Het is dus Brailsford die bepaalt wie de TDF wint. Ik hoop dan ook dat Froome alsnog door het ijs zakt en Sky met lege handen naar huis mag.
14 juli 2017 17:45
Van Avermaet bij de eerste 30 binnen. Straf
14 juli 2017 17:45
Iemand kittel al binnen zien komen?
14 juli 2017 17:46
Volgens Wuyts is zo een korte rit een spektakel. Ik heb enkel de laatste helft kunnen kijken en wat heb ik gezien: 2tal speldeprikjes in groep der favorieten, Barguil en Quintana die bij Contador en Landa komen en een sprint.
Er zijn nu al 3 gebergtes voorbij en het zit op een zakdoek.
Spannend? Misschien, maar wetende dat Froome een goeie tijdrijder is, maken die 6 seconden op Aru hem niets uit.

In langere ritten komt het duurvermogen van renners meer van pas, hier kunnen de klassementsmannen allen 3 uurtjes doorrijden aan.
14 juli 2017 17:46
De top 8 staat dicht op elkaar nu hoor, Quintana op slechts twee minuten van Froome. Die kunnen ze in principe ook niet meer laten rijden. Hebben we een open Tour of gaat hij nu op slot?
14 juli 2017 17:47
Sunweb kan wel onder een Duitse licentie rijden, maar in essentie is het natuurlijk gewoon een Nederlandse ploeg met Nederlandse ploegleiders en een Nederlandse kern van wielrenners.
14 juli 2017 17:47
Argos, Giant, Sunweb al jaren de beste NL ploeg.
14 juli 2017 17:48
Geweldige etappe. Aru zal meer moeten doen dan vooraan meezitten in het geel want met slechts 6 seconden voorsprong op Froome legt-ie het in de afsluitende tijdrit af.
14 juli 2017 17:48
Wanneer Aru geen tijd meer op Froome gaat pakken, wordt het een Sky Touroverwinning.
14 juli 2017 17:49
Geweldige etappe. Aru zal meer moeten doen dan alleen vooraan meezitten in geel want met 6 seconden op Froome legt-ie het in de afsluitende tijdrit af.
14 juli 2017 17:52
Spektakel? Slaapverwekkend, andermaal...
14 juli 2017 17:52
Sunweb is Duits (Nederlands) zoals Katusha Duits (Russisch), Astana Kazaks (stiekem toch minstens half Italiaans) en Team-UAE Arabisch (Italiaans) is.

Dat snapt LyndaLid hopelijk ook wel, maar het is zo fijn om mensen direct domheid te verwijten op basis van technische details als hun eigenlijke boodschap je niet zint en je er verder niks tegen in kunt brengen.
14 juli 2017 17:53
Ho gasten, ik las zojuist dat iedereen die Sunweb een Nederlandse ploeg noemt officieel een domme idioot is die (terug) moet oprotten naar geenstijl ! Waar en wanneer organiseren we onze boetetocht waarin we onszelf met een 52 geselen om deze pijnlijke fout te herstellen ?
14 juli 2017 17:53
Het gaat weer over alles behalve Barquil die een nl geleide ploeg glans geeft, beetje sjovinisme mag best.
14 juli 2017 17:54
Knap van Barguil, die al bij de start met z'n krachten smeet en toch weet te winnen. Mooie etappe, maar in de groep van de gele trui gebeurde er eigenlijk niet veel en de tactiek van Sky kan ik niet altijd volgen. Landa voortuitschuiven was een goede move, maar waarom vervolgens niet al het werk aan de concurrentie overgelaten?
14 juli 2017 17:54
Normaal gesproken is het leuk dat iedereen kort staat. Maar in de Tour telt blijkbaar ook 6e of 9e worden en krijg je dus het geval dat iedereen achter iedereen aan gaat. Vandaag maar weer eens gezien.
14 juli 2017 17:54
Als mensen dit nog een saaie etappe vinden, dan moeten ze een andere sport zoeken.
14 juli 2017 17:55
Als je dit saai vindt is dat helemaal prima, maar dan zou ik je aanraden om nooit meer wielrennen te kijken. Veel leuker wordt het niet.
14 juli 2017 17:56
Alle respect hier voor Contador. Het zijn er niet veel die met een mindere vorm zo'n expeditie durven aangaan. Aanvaller pur sang Contador wel. Petje af.
Ik zie Froome deze tour overigens gewoon winnen.
14 juli 2017 17:56
Barguil heeft dit geweldig gedaan en ik hoop dat die andere noeste werker Matthews ook nog loon naar werken met een zege krijgt. Wat ze bij SunwebGiant goed doen is die renners in een soort van mindset krijgen dat ze koste wat kost moeten winnen, zo gedreven.
14 juli 2017 17:57
@Koersmaniak - 14 juli 2017 om 17:46 Korte ritten zijn leuk, maar het is inderdaad niet te hopen dat alle etappes rond de 100 km zijn. Dan gaat de lol er gauw vanaf.

En verder: de heren commentatoren herhaalden steeds dat Aru niet in de problemen is geweest, maar vergeten dat hij er ook niets beter van is geworden. Met het oog op de tijdrit moeten Aru, Bardet c.s. een voorsprong opbouwen en dat is vandaag niet gelukt op het terrein waarop Froome dit jaar het zwakst lijkt: hele steile hellingen.
14 juli 2017 17:58
Quote:
Zo spannend was het nou ook weer niet, eerder ontvreemdend qua ploegentactiek van Sky en verder niets.

Kan het onmogelijk meer oneens zijn. Nog afgezien van de vraag waar Sky die tactiek dan precies ontvreemd heeft (misschien bij een waarzegger/numeroloog geweest?), maar ik vond er niks raars aan. Uiteraard laten ze Quintana niet gaan. Ik denk dat Landa vandaag voor eigen kans mocht als een soort onafhankelijk plan b. Heb verder genoten van de vele hele en halve pogingen van de AK mannen om elkaar te lossen. En van de aankomst van Barguil, geweldig afgemaakt. Hoop echt dat hij bij Sunweb blijft. (Off: ben dan benieuwd of ze het kopman-plan dat ze oorspronkelijk met hem hadden weer oppakken. Wordt wel een beetje luxeprobleem daar dan.)
14 juli 2017 17:58
@ RaketVuist

Deze etappe was gewoon saaier dan 70 procent van de Vuelta en Giro-etappes. Redenen hierboven genoemd. Een andere sport zoeken? Dat zullen veel potentiele jonge kijkers die nu alleen de Tour volgen inderdaad doen als je dit als het summum van attractiviteit kenmerkt.

Ik vond gisteren spannender.
14 juli 2017 17:59
Wordt niet leuker dan dat? Omdat er iemand uit een Hollandse ploeg wint? Ondragelijk kneuterige show voor kleine kinderen was het.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.