Tour 2017: Barguil wint spektakeletappe, Landa doet goede zaak
Foto: ASO
vrijdag 14 juli 2017 om 17:25

Tour 2017: Barguil wint spektakeletappe, Landa doet goede zaak

Warren Barguil heeft een spektakelrijke etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Fransman van Sunweb was in een sprint met vier sneller dan Nairo Quintana (Movistar), Alberto Contador (Trek-Segafredo) en Mikel Landa (Sky). Landa komt op 1’09” in het algemeen klassement van leider Fabio Aru.

Slechts 100 kilometer op het programma en dus zouden we spektakel krijgen vandaag. Geïnspireerd door de Franse nationale feestdag, trokken bolletjestrui Warren Barguil (Sunweb) en Thomas Voeckler (Direct Energie) ten strijde. De twee gingen stevig door, maar daarachter viel het nooit echt stil.

Coup van Landa, Contador en Quintana
Het trio Alessandro De Marchi (BMC), Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) en Sylvain Chavanel (Direct Energie) kreeg wel ruimte, maar eens het terrein iets bergachtiger werd, met de Col de Latrape, ging De Marchi alleen. Op de top kreeg hij het gezelschap van een verrassende Spaanse entente: Alberto Contador (Trek-Segafredo) en Mikel Landa (Sky), opnieuw in het gezelschap van bolletjestrui Warren Barguil. Een gevaarlijke situatie, aangezien Landa op slechts 2’55” in het algemeen klassement stond. De twee zetten de Tour op zijn kop.

Ook Nairo Quintana (Movistar), was intussen samen met Michal Kwiatkowski, in de aanval getrokken. Quintana kreeg vrij snel De Marchi en Barguil bij zich, die het hoge tempo van de twee Spanjaarden niet konden volgen. Op de Col d’Agnes werd dat verschil alleen maar uitgebouwd. Landa en Contador reden liefst 2’30” bij elkaar op de groep met de gele trui, en vijftig seconden op Quintana.

Achteraan kwam het werk op de schouders van de ploegen die al aan plaatsbehoud wilden doen. In de eerste plaats LottoNL-Jumbo, ter verdediging van de negende plek van George Bennett. Later ook AG2R La Mondiale, Cannondale-Drapac en vooral UAE Emirates, in dienst van hun kopmannen Romain Bardet, Rigoberto Uran en Louis Meintjes. Bij aanvang van de steile pentes van de slotklim Mur de Péguère was het verschil toch opgelopen tot 2’45”, waardoor Landa mocht beginnen dromen van het geel.

Favorieten bestoken elkaar, zonder succes
De Mur de Péguère bleek vooral de muur van Quintana en Barguil, die hun tweede adem vonden en de sprong naar voren waagden. Daar kregen we dus een kwartet. In het peloton ging Daniel Martin (Quick-Step Floors) het tempo bepalen. Martin was later wel het grootste kind van de rekening bij enkele versnellingen van Chris Froome, die een geïsoleerde geletruidrager Fabio Aru wilde bestoken. Maar de favorieten losten elkaar niet, en doken, op de Nieuw-Zeelander George Bennett (LottoNL-Jumbo) na, gezamenlijk de afdaling in.

En ook daar viel het nooit stil. Een voor een waagden de mannen voor de eindzege ieder een sprong of vijf: zelfs Froome, die nochtans Mikel Landa vooraan had. Maar uiteindelijk zouden Daniel Martin en Simon Yates (Orica-Scott) de beste zaak doen, op het leidende viertal na natuurlijk.

Landa doet weer mee voor het geel
Vooraan kwam het werk vooral op de schouders van Landa zelf, en mede daardoor liep het verschil aan het einde nog stevig terug. De vier zouden 1’38” behouden op Martin en witte trui Yates, en 1’48” op de andere favorieten. En dan was er nog de strijd om de ritzege. Contador trok de sprint van ver op gang, maar zag Barguil de laatste bocht net iets sneller nemen. De Fransman heeft nu toch zijn ritzege beet.

RIDE Magazine
119 Reacties
Sorteer op:
14 juli 2017 18:00
@lyndalid; girospektakel?? Een tijdrijder die een klassement wint obv een in de tijdrit verkregen voorsprong en aanklampen? Tsja....het enige spektakel vond plaats in hurkzit, als je je oranje bril ff afzet.

;-)
14 juli 2017 18:00
@huis31
Nadert duidelijk zijn Rio-vorm, en Rio zit voor twee derde in Rodez... dat belooft alvast voor mogen...
Van deze rit enkel de laatste 10 kilometer kunnen zien, ondanks wat gespartel her en der vooral Sky-saai. De dolk in de rug van Landa was te verwachten natuurlijk...
14 juli 2017 18:01
@rv
Romans je rijdt met vier man naar de streep, niet de meest gedrevene wint maar de snelste of dacht je dat Alberto hem kadoo gaf? Hollandse degelijkheid, heel gewoon.
14 juli 2017 18:02
Ze bestaan dan toch, Franse renners die je sympathie winnen.
14 juli 2017 18:04
Het begon met spektakel maar het tweede gedeelte was gewoon saai, er gebeurde vrijwel niet in de top.
14 juli 2017 18:06
Mooie overwinning van "dat Fransoosje van SUNWEB" zoals Barguil hier onlangs door iemand werd genoemd.
Gelukkig zijn renners onderling heel wat sportiever en vriendschappelijker dan z.g. fans....
Overigens had ik Contador ook de overwinning gegund.
14 juli 2017 18:07
Het viel in die zin tegen omdat Froome niet is aangevallen door zijn directe belagers... na zijn appelflauwte van gisteren hadden ze op zijn minst moeten proberen...verder zullen ze binnen Sky nog eens moeten 'klappen' met Landa want die kan het feestje nog aardig storen...
14 juli 2017 18:09
Wat is er aan de hand met Fabio Felline, moederziel alleen laatste op 27 minuten...
14 juli 2017 18:13
De reden dat iedereen zo dicht op elkaar staat komt door wat we vandaag hebben gezien. Het valt allemaal zo snel in een plooi. Gisteren werd er pas in de laatste 400m geknald. Vandaag alleen wat prikjes in de afdaling die niet serieus te nemen zijn. Komt dit door het parcours of door de renners? Ik denk beiden. Iedereen rijdt voor zijn plek dus zodra die gaat voelen de anderen zich bedreigd en gaan erachteraan. Keihard gelinkebalt wordt er niet. Het parcour is ook een probleempje. Gister waren de laatste honderden meters als een muur. Dit trekt renners niet aan om al vroeg te beginnen met aanvallen. Vandaag was de afdaling niet technisch en een bijtrapafdaling waar je weinig kon doen. Het is nu wachten op de Galibierrit, eindigt ook in een afdaling. Hopen op meer spektakel daar.
14 juli 2017 18:14
offtopic
Bliksem ingeslagen op de Brandaris, kookje van eigen deeg.
14 juli 2017 18:14
@ Jooprioolpijp

Edit: woeps, ik snap het al. Ik bedoel het woord "vervreemdend", niet "ontvreemdend". Sorry, ik woon al 7 jaar in het buitenland dus vergis me soms met die dingen.

Ik stel vast dat er deze etappe weinig gebeurde, de laatste 2 cols was de kopgroep met Landa en Contador weg en dankzij het lange rechte stuk na de top van de laatste col en het gebrek aan ploegmakkers kon geen van de uitdagers van Froome een aanval plaatsen. Gevolg: een saaie optocht met voorspelbare speldenprikjes in de top van het klassement. Naar mijn mening is het pas spannend als er ook echt op enig moment dreiging is van verschillen in de top van het klassement, maar dat was dus gewoon nooit het geval.

Dan zou je het nog spannend kunnen vinden als Contador of Quintana-fan, maar dat ben ik niet per se.

Dan blijft dus Landa over, die op een gegeven moment dicht bij virtueel geel kwam. Dat zou dus spannend en controversieel kunnen zijn. Maar voor mij voelde het eerder ergerlijk, vermoeiend. Dat hoort misschien ook wel bij mijn algehele gevoel over Sky, maar soit. Dan weer wel meerijden, dan weer niet. Dan weer sky op kop van het peloton, dan weer niet. Kwiatkowski in de tweede groep niet laten meerijden. Froome die aanvalt maar toch niet echt. Voor mij was er geen moment echt spanning daarin, eerder een vervreemdend gevoel alsof ik naar een slechte televisieserie met veel te veel zwakke plot twists zit te kijken.
14 juli 2017 18:19
De Tour wordt, net als in de jaren 50, beslist op de Izoard. Nostalgie.
14 juli 2017 18:20
Heerlijke etappe. Contador als vanouds. Nooit reactief. Altijd als eerste in de aanval. En Landa heeft zijn kunstje mogen doen maar moet nu weer de trein in. Zoals Pauwels zei: Sky is hier niet om de Tour te winnen. Sky is hier om de Tour te winnen met Froome. Zelfs al zou Landa kunnen, mag hij niet zijn kans gaan. Dus nog steeds 4 (met Martin 5) renners die dicht bij mekaar staan.
14 juli 2017 18:23
Mooi voor Barguill en Sunweb. Polka trui bijna binnen. Vanavond champagne!
Laatste week wordt nog leuk. Froome overtuigd mij ook niet echt.
14 juli 2017 18:24
Vond het ook geen spektakel. Vermakelijk, maar niet meer dan dat. Klassementsmannen rijden weer gezellig als een groep fietstouristen met elkaar naar boven, niemand die ook maar iets probeert (wederom) op degene die er het minste belang bij heeft na.. Dan wat speldenprikjes in een afdaling waarbij je al weet dat er niet veel verschillen komen dan een handjevol seconden her en der, nou nou....
Mooie overwinning van Barguil, dat dan weer wel, komt hem toe.
14 juli 2017 18:27
@schipperaar

Schade valt gelukkig mee. Toen de bui even was gaan liggen langs geweest. Was wel een shock voor de mensen daar.
14 juli 2017 18:39
@JB
Ja, mooie quote van Pauwels was dat. Is daar niet nog een prijsje voor te verzinnen, de quote van de dag? Zeker zo interessant als de strijdlust.

Respect voor zo'n fraaie oneliner - of twoliner - zo vers uit het strijdperk.
14 juli 2017 18:41
Deze etappe had bergop moeten eindigen.
Hoe Aru de 3de week door gaat komen zonder ploeg...gelukkig rijdener al andere ploegen voor hun plekje (UAE, serieus?! Ik moest daar wel een beetje om giebelen)
Verder Sky in een zetel, hun eigen Landa even aan de teugel gehouden. Arme jongen. Hopelijk gaat ie loco in de 3de week.
Contador en hij samen op kop vandaag had toch ook wel charme, iets met een stokje en overdragen.
Quintana komt toch ook weer dichterbij, een goeie 3de week zou hem zomaar op het podiumkunnen hijsen.
Eeuwig zonde dat er zo weinig berg op gefinished wordt.
14 juli 2017 18:44
Blijft toch vermakelijk dat al die mensen de Tour saai vinden en dagelijks hier terug blijven komen. Ga naar buiten, pak zelf een fiets, of ga iets anders nuttigs doen... Over een paar weken start de voorpret van de Vuelta.

Ik geniet van de Tour en volgens mij kan het een zeer mooie laatste week worden !
14 juli 2017 18:54
@Har77
Als dat is wat je hebt gezien dan heb je denk ik weinig gekeken...
14 juli 2017 18:54
Dit is qua niveau wel andere koek dan die , op zich best vermakelijke maar magere, Giro.
14 juli 2017 18:56
De koek is nu op voor Landa, want Aru, Uran en Bardet laten hem niet meer rijden. En Froome dus ook niet.
14 juli 2017 18:57
De parcoursbouwer zal zeer tevreden zijn. Na een handvol bergetappes nog steeds 8 man binnen de 2 minuten. Als het niet geregend had in de proloog, was dat zelfs binnen 1.30 minuut geweest.
14 juli 2017 19:01
Als je barguil zo ziet presteren zonder goede voorbereiding dan ga je haast hopen dat hij naar een andere ploeg vertrekt .Kan nog weleens een probleempje worden als Tom voor het geel gaat volgend jaar.
14 juli 2017 19:06
Toch volop verhalen om over te schrijven? Mocht Landa gaan? Waarom reed Sky achter hun eigen man aan? Enz.
Dat Sky kiest voor de winnaar van de Tour is toch al bekend sinds Wiggins/Froome?!

Vind het persoonlijk wel heel sneu voor D. Martin. Op verschillende momenten is er deze Tour op favorieten gewacht, ook als deze zelf de fout in gingen, maar op het moment dat hij door eens doodssmak van Porte valt, is het volop koers en verliest hij de aansluiting.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.