Tour 2018: Alaphilippe wint tweede bergrit na val Adam Yates in slotfase
dinsdag 24 juli 2018 om 17:15

Tour 2018: Alaphilippe wint tweede bergrit na val Adam Yates in slotfase

Julian Alaphilippe heeft de eerste Pyreneeënrit naar Bagnères-de-Luchon op zijn naam geschreven. De Fransman profiteerde wél van een val van de vooruit rijdende Adam Yates in de afdaling van de Portillon. De ontredderde Brit eindigde uiteindelijk als derde, achter Spaans kampioen Gorka Izagirre. Met Bauke Mollema (4e) en Robert Gesink (6e) eindigden er twee landgenoten in de top-10. De favorieten hielden een staakt-het-vuren, waardoor Thomas zijn gele trui zonder problemen kon behouden.

Na een voor de coureurs welgekomen rustdag, vormden de Pyreneeën vandaag voor de eerste keer het decor van strijd. Althans, daar werd voor de start op gehoopt door de wielervolgers. Vanuit Carcassone stonden er 218 kilometers op het menu richting Bagnères-de-Luchon. De onderweg opdoemende obstakels? De Col de Portet d’Aspet, Col de Menté en de Col du Portillon. Voordat de coureurs deze cols voor de kiezen kregen, ontbrandde eerst het traditionele gevecht voor de vlucht van de dag.

Opschudding in het peloton: renners worden slachtoffer van traangas
En dat die strijd hevig was, bleek wel uit het feit dat na goed 25 kilometer koers nog altijd geen kopgroep vooruit reed. Hierdoor begon een voltallig peloton aan de eerste klim van de dag: de Côte de Fanjeaux (2,4 km aan 4,9%). Het was uiteindelijk Warren Barguil die op de top de bergpunten wist te vergaren.

Niet lang daarna was er opschudding: stakende boeren blokkeerden – als wijze van protest – de weg met hooibalen. Hierop besloot de Franse politie de protestgangers weg te jagen door middel van traangas. Het spul kwam echter in de ogen van meerdere renners terecht, waarop de koers werd geneutraliseerd. Onder meer Jasper De Buyst, Heinrich Haussler en Peter Sagan waren het slachtoffer van dit opmerkelijke intermezzo.

Wedstrijd schiet weer in gang onder regenachtige omstandigheden
Na een oponthoud van een half uur werd de wedstrijd weer in gang geschoten. De renners gingen weer verder waarmee ze gebleven waren: aanvallen! Het viertal Rafal Majka, Stefan Küng, Andrea Pasqualon en Franco Pellizotti wist een interessant gaatje te slaan, maar werden na een tiental kilometer alweer ingerekend. Alsof de etappe nog niet zwaar genoeg was, besloten de weergoden om na vijftig kilometer de hemelsluizen open te zetten.

Lang duurde dit niet, maar het zorgde wel voor een veranderende koersdynamiek. Julian Alaphilippe, Julien Bernard, Daryl Impey en Barguil: dit waren de volgende avonturiers die het probeerden. Zij kregen net voor de voet van de Côte de Pamiers (2,3 km aan 5,8%) het gezelschap van Michal Valgren, Gregor Mühlberger, Rudy Molard en Nils Politt.

foto: ASO

Knotsgekke eerste koersuren door wirwar van aanvallen 
De acht koplopers begonnen met een wel zeer beperkte voorsprong – vijftien seconden – aan het tweede klimmetje van de dag. Het betekende dat een omvangrijke groep de oversteek wist te maken vanuit het peloton, dat door het hoge tempo flink werd uitgedund. Na de top van de Côte de Pamiers reed een omvangrijke vluchtgroep weg, onder meer met Alejandro Valverde.

Kopgroep van 44(!) renners krijgt zegen van Sky 
Sky had blijkbaar geen zin om de hele dag in het verweer te rijden: de Britse sterrenformatie reed het gat dan ook in een vloek en een zucht dicht. Na twee(!) knotsgekke koersuren was er daardoor nog altijd geen kopgroep weg. Na ruim honderd kilometer gaf het peloton dan eindelijk zijn zegen aan een vluchtgroep. Of is de term peloton meer op zijn plaats? Maar liefst 44(!) renners wisten zich af te scheiden van het peloton.

De belangrijkste namen? Landgenoten Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter en Bauke Mollema, het Bahrain Merida-drietal Domenico Pozzovivo en de gebroeders Izagirre, Warren Barguil, Adam Yates, bergkoning Alahilippe, Tejay van Garderen, Movistar-patriotten Andrey Amador en Marc Soler, Het Astana-duo Michael Valgren en Magnus Cort, Søren Kragh Andersen en Daniel Navarro.

Vluchters fietsen mooie voorsprong bijeen, Gilbert solo op Portet d’Aspet
De rust ging eindelijk liggen in het peloton, waardoor de kopgroep al snel een voorgift van zes minuten bijeen wist te fietsen. Voor Greg Van Avermaet – de best geplaatste vooraan – betekende het dat hij virtueel nog wat dichter bij de top tien wist te sluipen. De koplopers reden vervolgens in gestrekte draf naar de eerste klim van de dag: de Col de Portet d’Aspet (5,4 km aan 7,1%). Juist: de klim waar Fabio Casartelli in 1995 verongelukte in de afdaling.

Gilbert mist een bocht en valt in het ravijn, Gesink valt aan 
Philippe Gilbert besloot om voor de eerste stroken van de Portet d’Aspet ten aanval te trekken. De Belg had op de top een minuut voorsprong op Alaphilippe en Barguil, die als eerste bovenkwamen van de overige koplopers. Niet lang na de bergsprint sloeg de schrik om het hart van de wielervolgers: Gilbert misrekende een bocht en viel in een ravijn. Even werd er gevreesd voor het ergste, maar de Quick-Step Floors-renner kon zijn weg weer vervolgen nadat hij naar boven was geklauterd.

De oud-wereldkampioen viel hierdoor wel weg vooraan, waar zijn medevluchters weinig aandacht hadden voor het lot van de Belg. Gesink en Damiano Caruso besloten om aan de voet van de Col de Menté (6,9 km aan 8,1%) de knuppel in het hoenderhok te gooien. Zij vergaarden een voorsprong van een twintigtal seconden, maar net voor de top wist Alaphilippe op en over de Nederlander en Italiaan te gaan.

Beperkte groep rijdt naar voet van Col du Portillon 
De bergkoning nam in zijn spoort een rits medevluchters mee, waaronder Mollema. Ondanks een fikse afdaling van het Franse woelwater, smolt het richting de voet van de Col du Portillon (8,3 km aan 7.1%) weer samen. Een eerste groep van zestien renners sneed de laatste 35 kilometer aan, waar het elkaar bestoken had plaatsgemaakt voor harmonieus samenwerken. Voor even dan.

Want aan de voet van de Col du Portillon – op achttien kilometer van de finish – was het Valgren die een versnelling plaatste. Het eerste slachtoffer was Barguil, wiens zwanenzang maar blijft voortduren. De Deen van Astana kreeg het gezelschap van Rudy Molard, maar zij werden overvleugeld door Gesink en Pozzovivo.

Gesink en Mollema voeren de forcing, maar Yates rijdt weg 
De Nederlander en Italiaan reden langzaam weg, maar kregen even later het gezelschap van Mollema en later van Yates, Soler en Spaans kampioen Gorka Izagirre. Vanuit de achtergrond poefte ook Alaphilippe nog naar de kop van de koers. Op het moment dat Alaphilippe aansloot, gooide Yates al zijn kaarten op tafel. De Britse klimmer liet zijn concurrenten ter plaatse.

Robert Gesink (6e) kleurde de finale – foto: Sirotti

Brit valt in afdaling, Alaphilippe profiteert en wint tweede etappe
Een voorsprong van twintig tellen op de top: vaak is dat voldoende voor de overwinning. Maar niet als je naaste belager Julian Alaphilippe is. De Fransman stortte zich met ware doodsverachting naar beneden, waardoor Yates flink onder druk werd gezet. Een druk die hij blijkbaar niet aankon, want met nog zes kilometer te gaan kwam de Brit ten val in een bocht. Hierdoor kreeg Alaphilippe vrije baan in de laatste kilometers.

Achter een uitgebreid zegevierende Alaphilippe wist een opkomende Izagirre de onfortuinlijke Yates te vloeren voor de tweede plaats. Vlak daarachter eindigden Mollema en Gesink als vierde en zesde. In de achtergrond gebeurde er – buiten enkele speldenprikken van Jakob Fuglsang, Ilnur Zakarin en Mikel Landa – weinig. Hierdoor blijft het klassement ongewijzigd.

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
24 juli 2018 17:16
Zeer teleurstellende etappe weer, jammer
24 juli 2018 17:17
Schitterende zege van Alaphilippe, geweldige renner!
24 juli 2018 17:18
Prachtige afdaling gereden. Heerlijke rit verder van Gesink en ook weer een goede Mollema.
24 juli 2018 17:19
Weer niets gemist zie ik. Kansloze bende.
24 juli 2018 17:20
Quote:
montventoux - 23 juli 2018 om 21:48
Rustdag Pakketjesdag. Sky Postal zal morgen hard gaan maar morgen doet Flip een Barguil.
Matchfixing of profetische gaven? Dankjewel!
24 juli 2018 17:20
Welke geniale actie van Movistar heb ik gemist?
24 juli 2018 17:20
@vevie

Wat had je dan verwacht? Morgen een monsterritje.
Het is niet iedere dag feest in een grote ronde dat is nooit geweest en zal nooit zijn.

Ik heb iig weer genoten maar dat doe ik iedere dag
24 juli 2018 17:21
Nope, Solitary: helemaal niks gemist. Mooie afdaling van Ala en mooie overwinning voor hem, maar verder een uiterst teleurstellende etappe weer.
24 juli 2018 17:21
M.i. hebben de motards wederom te veel invloed op de koers.

Alaphillippe rijdt gewoon een geweldige afdaling, Gesink gooit met zijn kracht zoals een amateur dat doet.

Groepje favorieten weer zzzzzzz....
24 juli 2018 17:22
Geen enkele aanval van movistar. Quintana en Landa hebben nog niks gedaan. Weer een saaie etappe.
24 juli 2018 17:23
Man man. Al die mannen vooruit. Goh er zullen er vast een plannetje gesmeed hebben om vroeg aan te vallen een colletje eerder. Maar nee laffe koers. Gezellig saampjes omhoog. Hoe willen die lui zo sky onder druk zetten.
24 juli 2018 17:25
@speedline: heb je natuurlijk helemaal gelijk in. En het zegt wel wat voor een schone sport dat AK mannen niet elke dag elkaar het vuur aan de schenen kunnen leggen. Maar, dan mag je toch alsnog zeggen dat het gewoon een hele, hele, teleurstellende etappe was. Zijn nog een paar etappes over om wat te doen en de mannen op achterstand proberen helemaal niks. Dat betekent weer een dag die je kunt afstrepen en weer een mogelijkheid weg. Ach, ja. Het is wat het is. Laat het dan morgen maar een knaller van een etappe zijn. En zeg morgen dan niet: Oja, ze spaarden zich voor vrijdag en de tijdrit.
24 juli 2018 17:27
Zakarin en Fuglsang hebben even een beetje de beentjes getest door een paar meter voor de sky-trein uit te rijden. Movistar is alleen bezig met het ploegenklassement lijkt het.
De rest vreest voor morgen en hopen te kunnen volgen, omdat misschien in de laatste Pyreneenrit nog iets uit de hoed te kunnen toveren.
24 juli 2018 17:27
Zoals de laatse jaren wel vaker het geval is mist ook deze tour etappes waar klassementsmannen ook echt iets kunnen uitrichten. Ze houden het gewoon kunstmatig spannend door ervoor te zorgen dat niemand ergens verschil kan maken, maar juist zo spelen ze die hele passieve taktiek van sky in de kaart. In de giro was dit een van de lichtere etappes geweest zo ongeveer, terwijl het er hier een van de zwaardere is. Hopelijk brengt de etappe van morgen meer strijd.

Overigens wel een mooie strijd voorin gezien, alaphilippe knap gereden.
24 juli 2018 17:28
Zou er nog iemand een keertje alles of niet gaan spelen?
24 juli 2018 17:29
Waarom stappen alle ploegen op Sky na niet af en zeggen ze rijden jullie maar met zijn zevenen naar Parijs, wij doen er toch niets aan! En als ik Gesink was deed ik zowel bij Caruso als bij Pozzovivo een Mosconnetje!
24 juli 2018 17:31
Die van Sky beleven een prachtige fietsvakantie, beetje lachen, om de 10 km frisse drank, niemand die ze het adembenemende uitzicht belemmert, voor herhaling vatbaar zo iets, misschien in Spanje volgende maand ?
24 juli 2018 17:32
Goede overwinning van Alaphilippe, prachtige daler. Verder een suffe etappe.
Misschien moet Gesink wat toneellessen nemen komende winter, zinloos om je kracht zo te etaleren en weg te smijten.
24 juli 2018 17:32
Wat een gezeik op gesink, hij weet dat hij het in de afdaling niet gaat redden. Dan is het toch helemaa niet gek dat hij al zijn krachten daarvoor al gebruikt om het verschil te maken
24 juli 2018 17:34
@tripodboom misschien zou Gesink eens wat slimmer moet koersen en niet zoveel opzichtig kopwerk doen. En als hij gaat, moet je wel zorgen dat er niemand in je wiel zit. Maar ja, dat had vandaag toch niet geholpen, want de finish lag niet bovenop een col, maar na een afdaling.
24 juli 2018 17:36
Poeh,Sky is weer flink onder druk gezet vandaag. Op deze manier gaan ze vast een keer breken. Man man man.

Maar nee, altijd maar sparen en sparen voor die ene keer dat het losgaat.
24 juli 2018 17:37
Gesink gaat nevernooitniet deze etappe winnen, en Stevie en Roglic hebben hem nog hard nodig de komende dagen. Het lijkt wel of ze tegen Gesink hebben gezegd, doe maar wat, vinden een paar WF-volgers leuk, veel plezier, en tegen de rest van de ploeg, trek het je maar niet aan.
24 juli 2018 17:37
Weer een dag dichter bij de Vuelta :).
24 juli 2018 17:38
Morgen verwacht ik wel strijd tussen de top10 renners. Ze moeten wel.
24 juli 2018 17:40
Tja, als je je blindstaart op het algemeen klassement dan heb je indrrdaad een saai ritje gezien. Helaas mis je dan wel het spektakel dat de kopgroep ervan maakte. Derhalve heb ik nog best een prima ritje gezien.

Lekkere prestatie van de Mühl die wel iets teveel met zijn krachten smeet in het begin van de finale. En Alaphilippe _O_

Om te reageren moet je ingelogd zijn.