Tour 2018: Dumoulin pakt in extremis ritzege, Froome knikkert Roglič van het podium
foto: ASO
zaterdag 28 juli 2018 om 17:12

Tour 2018: Dumoulin pakt in extremis ritzege, Froome knikkert Roglič van het podium

Tom Dumoulin heeft in extremis de twintigste etappe de Tour de France gewonnen door Chris Froome en Geraint Thomas te kloppen in Espelette. Even zag het ernaar uit dat Froome de etappe zou winnen, maar door een tijdcorrectie mocht Dumoulin alsnog het podium bestijgen. Primož Roglič stelde teleur en werd door Froome van het podium geknikkerd.

De Tour de France kende zijn climax in de 31 kilometer lange tijdrit naar Espelette. De gele trui van Thomas leek op voorhand onhaalbaar te zijn voor de drie kemphanen Dumoulin, Roglič en Froome. Zij zouden strijden om de tweede plaats.

Craddock als eerste van start
Toen de middag begon, rolde de rode lantaarn Lawson Craddock als eerste het startpodium af. Meedoen om de knikkers kon hij niet, maar de kop was eraf. Na hem was het Amund Grøndahl Jansen die de eerste scherpe tijd van de dag klokte. Hij mocht met zijn tijd van 44 minuten en 54 seconden dan ook even in de hot seat zitten.

Hepburn zet scherpe tijd, Castroviejo bijt zich stuk op tijd
Maciej Bodnar en Michael Hepburn doken vervolgens al gauw onder de tijd van de LottoNL-Jumbo-renner. Vooral Hepburns tijd was indrukwekkend. Met zijn tijd van 42 minuten en 15 seconden dook hij meer dan twee minuten onder die van Bodnar. De tijd van de Mitchelton-SCOTT-coureur bleef daarna enkele uren staan.

Zweeds kampioen tijdrit Tobias Ludvigsson beet zich stuk op de tijd van de Australiër en ook de renners van Sky wisten de tijd niet te verbeteren. Jonathan Castroviejo kwam aan de finish negen seconden te kort en ook Wout Poels moest zijn meerdere erkennen in Hepburn.

Soler maakt indruk, Kragh Andersen en Kwiatkowski maken meer indruk
Marc Soler, deze Tour de meesterknecht van El Tridente, kwam anoniem de tussentijden door, maar maakte op de slotklim zijn achterstand op Hepburn nipt goed. In Espelette hield de Spanjaard slechts één seconde over.

De tijd van Soler leek scherpgezet te zijn voor de klassementsrenners, maar niks was minder waar. Søren Kragh Andersen wist een kwartier later liefst een halve minuut van Solers tijd af te halen, waarna de Deen van Sunweb zich naar de hot seat mocht verplaatsen. Lang kon hij daar niet van genieten, want Michal Kwiatkowski dook vlak na Andersen één seconde onder zijn tijd. Nu was de tijd wel scherpgezet; Adam Yates kon daar niks aan veranderen.

Klassementsrenners aan de beurt: Dumoulin, Froome en Thomas strijden om ritwinst
Daarna was het de beurt aan de klassementsrenners. Bob Jungels en Ilnur Zakarin maakten indruk met hun tussentijden, maar Jungels kwam net niet aan de tijd van de Pool en ook Zakarin beet zich uiteindelijk nog stuk op de tijd van Kwiato.

Mikel Landa, Romain Bardet en Steven Kruijswijk bekommerden zich niet om de dagwinst, maar reden allen om de vijfde plaats. Al bij het eerste tussenpunt werd duidelijk dat Kruijswijk die voor zich op zou eisen. De Brabander van LottoNL-Jumbo dook al bij het eerste tussenpunt ruim onder de tijd van de Bask en de Fransman. In het restant behield Kruijswijk deze voorsprong, waardoor de Nederlander de Tour de France morgen zal besluiten in de top-5.

In de strijd om de podiumplekken maakte Thomas korte metten met de laatste ambities van Roglič, Dumoulin en Froome. Hij klokte de beste tussentijden en maakte duidelijk dat hij de verdiende winnaar van de Tour is. Aan de streep eindigde de geletruidrager alsnog achter Dumoulin en Froome. Dumoulin bleek op de slotklim de tijd van de twee Britten nog bijgehaald te hebben, waardoor hij zowel de rit won als de tweede plaats in het klassement veiligstelde.

Daarachter stelde Roglič teleur. Hij kon niet mee in het duel Froome-Dumoulin om de tweede plaats en de ritzege en viel van het podium af.

RIDE Magazine
157 Reacties
Sorteer op:
28 juli 2018 17:26
Alto +1
28 juli 2018 17:27
En Tom is weer de held...

Klasse Tour van Tom, jammer dat hij op een sterk plan B van Sky stuit. En wat een Tour ook voor TLJ. Hup Nederland!
28 juli 2018 17:27
@Fbahamontes
Bij Avondetappe geen ploegleider gezien, maar wel Clement en Kruijswijk die gewoon met ambitie, brutaliteit en zelfvertrouwen vertelden dat Roglic het nog kon. Snap de aversie niet, maar als jij het anders ziet, so be it.
28 juli 2018 17:27
@Alto persoonlijk heb ik totaal geen aversie tegen Roglic en TLJ an sich, maar als je de interviews gezien hebt van gisteren van Verhoeven & co dat Dumoulin niet moet zeiken en dat morgen Roglic wel ff naar de 2e plaats gaat rijden dan is het toch mooi als Dumoulin ze hun woorden laat eten? Was gewoon een domme uitspraak van de TLJ leiding.
28 juli 2018 17:28
Niks stumpers, godsgeklaag gisteren over 'wieltjesplakker' Tom. Levert gewoon een onwaarschijnlijke prestatie dit jaar. En ja twee keer 'maar' tweede. Doet niets af aan de goede tour van TLJ. Maar gisteren was een brug te ver qua reacties
28 juli 2018 17:28
Ik heb ook overal gezocht en nergens een arrogante uitspraak van Verhoeven gehoord. Wat hebben mensen tegen deze man überhaupt ?
28 juli 2018 17:29
edit WF: Laat anti-supporteren achterwege svp
28 juli 2018 17:29
Mooie revanche van Tom. Dat dit nog in de tank zit na de Giro en de Tour, respect. Had hij een andere nationaliteit gehad, dan zou een forumtopic nu ontploffen.

Wat een aanfluiting zeg, die tijdwaarneming. Dat mag bij het grootste jaarlijkse sportevenement toch niet gebeuren? De betekenis van de tijdverschillen onderweg was amper duidelijk en dan nog de flater met de eindtijd van Froome.

Ik ben benieuwd naar het verhaal van Roglic. Die zal zich hier toch meer van hebben voorgesteld. Maar met drie ritzeges plus een vierde en vijfde plek in het AK mag TLJ veel meer dan tevreden zijn.

Zullen we Parijs gewoon overslaan dit jaar? Die wanvertoning geloof ik wel.
28 juli 2018 17:30
FBahamontes, oscarito, Slurpie en nog een deel andere sjonge jonge wat een gezeik. Ten eerste hebben ze nooit letterlijk gezegd dat hij 2e zal worden. Ten tweede was de reactie van dumoulin na de rit van gisteren ook niet uiterst professioneel. Maar beide reacties zijn kenmerkend voor echte sportmensen met ambitie waarbij de reactie van tlj voortkomt uit euforie en de reactie van dumoulin voortkomt uit frustratie. Ik stel voor dat we gewoon allemaal gaan genieten van 3 nederlandse ritzeges en 2 nederlandse toppers in de top 5 van het klassement.
28 juli 2018 17:31
Denk dat Sky deze tour ook heel veel te danken heeft aan Bernal, de rest van de ploeg was helemaal niet zo bijzonder in de bergen.
28 juli 2018 17:32
Geweldig Tom. Gefeliciteerd! Ik heb 3 weken genoten.
28 juli 2018 17:32
@Alto. Je kunt beter naar het kunstschaatsen kijken.
En s.v.p nooit meer op Wielerflts.
28 juli 2018 17:33
@ah-ja. Ik zou er een advocatenteam op zetten, daar zijn ze goed in bij Sky.
28 juli 2018 17:33
Ik heb niks tegen TJL maar de ploegleiders namen al een voorschot op 2e plek van Roglic en van die arrogantie hou ik niet van!
28 juli 2018 17:33
knapste touroverwinning van de afgelopen jaren, wat een mooi verhaal enne Tom zn tijd komt nog wel, koerst realistisc, bouwt hopelijk ook aan ploeg die daar in mee kan: Samensmelting TLJ minus Gesink en ploegleiding met Stevie en Sunweb plus Oomen en Kelderman, dus eigenlijk Stevie en Antwan naar Sunweb, klaar (plus Poels) READY FOR TDF 2019 (Roglic gaat waarschijnlijk voor Trojka bij Katoesja of Movistar)
28 juli 2018 17:34
Ik geniet ook. Gister ook van lotto jumbo. Maar die Verhoeven vind ik een grote clown.
Misplaatste arrogantie.
28 juli 2018 17:34
Wat een mooie Tour. Dumoulin laat zien dat hij bij de echte wereldtop hoort. Lotto-Jumbo pakt 3 etappes en 2 man in de top 5, helaas net geen podium. Froome lek er gisteren helemaal doorheen te zitten maar is nu toch wel weer sterk.

Waarom is het zo moeilijk om de prestaties van Dumoulin én Lotto-Jumbo op waarde te schatten? Het is geen voetbal, je hoeft niet te kiezen voor één van de twee.

Wat mij betreft een prachtige Tour met ook een mooie winnaar.
28 juli 2018 17:34
Even tour du jour terugkijken als je de reacties van Verhoeven en Maassen wilt zien van gisteren
28 juli 2018 17:34
Ah de fantast is er ook weer.
De TdF 2018 is voorbij, ik heb genoten van Tom Dumoulin. Die maakt echt wel kans op het winnen van de TdF.
Een renner van TLJ zie ik dat de komende jaren niet doen.
28 juli 2018 17:34
Ik ben helemaal blij deze tour. 3 Nederlandse etappezeges. 2e en 5e in het AK. + ik juich ook voor TLJ, die dus ook 3 etappes hebben gewonnen en 4e en 5e in t algemeen klassement staan. CHAPEAU! Ik zou als renner graag voor deze ploeg willen rijden.
28 juli 2018 17:36
Echt hoor. Leo Driessen maakt even stemming bij dat onbeduidende programma op RTL 7 en een hele hoop sluiten zo aan in de polonaise.
28 juli 2018 17:36
Met de hartelijke groeten aan Nico Verhoeven.....!!
28 juli 2018 17:37
Thomas geeft het niet weg.
Mensen hebben erg slecht opgelet. Op de laatste klim kwam de virtuele GPS qua klassement in zicht. Thomas had ineens nog maart 2' op Dumoulin ipv 2'20. Dus verloor hij 20 seconden op de slotklim. Dus was hij daar zijn virtuele voorsprong in de tijdrit al kwijt .

Dus met of zonder risico in de afdaling was hij al verslagen. Thomas heeft zich ietwat opgeblazen in het eerste deel.
28 juli 2018 17:38
Geweldig die arrogante ploegleiders van lotto nl lekker het deksel op de neus gekregen.
In de grote voorjaars klassiekers helemaal weggereden en gisteren een ontzettend grote mond.
In elke grote klassieken alleen maar DNF.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.