Tour 2018: Dumoulin pakt in extremis ritzege, Froome knikkert Roglič van het podium
foto: ASO
zaterdag 28 juli 2018 om 17:12

Tour 2018: Dumoulin pakt in extremis ritzege, Froome knikkert Roglič van het podium

Tom Dumoulin heeft in extremis de twintigste etappe de Tour de France gewonnen door Chris Froome en Geraint Thomas te kloppen in Espelette. Even zag het ernaar uit dat Froome de etappe zou winnen, maar door een tijdcorrectie mocht Dumoulin alsnog het podium bestijgen. Primož Roglič stelde teleur en werd door Froome van het podium geknikkerd.

De Tour de France kende zijn climax in de 31 kilometer lange tijdrit naar Espelette. De gele trui van Thomas leek op voorhand onhaalbaar te zijn voor de drie kemphanen Dumoulin, Roglič en Froome. Zij zouden strijden om de tweede plaats.

Craddock als eerste van start
Toen de middag begon, rolde de rode lantaarn Lawson Craddock als eerste het startpodium af. Meedoen om de knikkers kon hij niet, maar de kop was eraf. Na hem was het Amund Grøndahl Jansen die de eerste scherpe tijd van de dag klokte. Hij mocht met zijn tijd van 44 minuten en 54 seconden dan ook even in de hot seat zitten.

Hepburn zet scherpe tijd, Castroviejo bijt zich stuk op tijd
Maciej Bodnar en Michael Hepburn doken vervolgens al gauw onder de tijd van de LottoNL-Jumbo-renner. Vooral Hepburns tijd was indrukwekkend. Met zijn tijd van 42 minuten en 15 seconden dook hij meer dan twee minuten onder die van Bodnar. De tijd van de Mitchelton-SCOTT-coureur bleef daarna enkele uren staan.

Zweeds kampioen tijdrit Tobias Ludvigsson beet zich stuk op de tijd van de Australiër en ook de renners van Sky wisten de tijd niet te verbeteren. Jonathan Castroviejo kwam aan de finish negen seconden te kort en ook Wout Poels moest zijn meerdere erkennen in Hepburn.

Soler maakt indruk, Kragh Andersen en Kwiatkowski maken meer indruk
Marc Soler, deze Tour de meesterknecht van El Tridente, kwam anoniem de tussentijden door, maar maakte op de slotklim zijn achterstand op Hepburn nipt goed. In Espelette hield de Spanjaard slechts één seconde over.

De tijd van Soler leek scherpgezet te zijn voor de klassementsrenners, maar niks was minder waar. Søren Kragh Andersen wist een kwartier later liefst een halve minuut van Solers tijd af te halen, waarna de Deen van Sunweb zich naar de hot seat mocht verplaatsen. Lang kon hij daar niet van genieten, want Michal Kwiatkowski dook vlak na Andersen één seconde onder zijn tijd. Nu was de tijd wel scherpgezet; Adam Yates kon daar niks aan veranderen.

Klassementsrenners aan de beurt: Dumoulin, Froome en Thomas strijden om ritwinst
Daarna was het de beurt aan de klassementsrenners. Bob Jungels en Ilnur Zakarin maakten indruk met hun tussentijden, maar Jungels kwam net niet aan de tijd van de Pool en ook Zakarin beet zich uiteindelijk nog stuk op de tijd van Kwiato.

Mikel Landa, Romain Bardet en Steven Kruijswijk bekommerden zich niet om de dagwinst, maar reden allen om de vijfde plaats. Al bij het eerste tussenpunt werd duidelijk dat Kruijswijk die voor zich op zou eisen. De Brabander van LottoNL-Jumbo dook al bij het eerste tussenpunt ruim onder de tijd van de Bask en de Fransman. In het restant behield Kruijswijk deze voorsprong, waardoor de Nederlander de Tour de France morgen zal besluiten in de top-5.

In de strijd om de podiumplekken maakte Thomas korte metten met de laatste ambities van Roglič, Dumoulin en Froome. Hij klokte de beste tussentijden en maakte duidelijk dat hij de verdiende winnaar van de Tour is. Aan de streep eindigde de geletruidrager alsnog achter Dumoulin en Froome. Dumoulin bleek op de slotklim de tijd van de twee Britten nog bijgehaald te hebben, waardoor hij zowel de rit won als de tweede plaats in het klassement veiligstelde.

Daarachter stelde Roglič teleur. Hij kon niet mee in het duel Froome-Dumoulin om de tweede plaats en de ritzege en viel van het podium af.

RIDE Magazine
157 Reacties
Sorteer op:
28 juli 2018 17:39
Roglic vooralsnog niet taai genoeg om een grote ronde tot een goed einde te brengen, vandaag zeer teleurstellend.

Dumoulin toont zijn klasse met zijn tweede tweede plaats en een etappe als toefje op de taart, wauw!
28 juli 2018 17:41
Anti-supporteren tot een hoogtepunt. Veel feitelijke onjuistheden, Telegraaf gelul en een interview uit de context halen.

Gelukkig is Tom zelf een grotere sportman dan een deel van zijn fans.
28 juli 2018 17:41
Ik denk niet dat THomas hem weg wilde geven aan Froome. Waarom zou je. Hij was heel snel gestart. Verloor al wat bij het tweede tussenpunt. En deed het terecht rustig aan in die afdaling. Apart om te zeggen dat Tom hem cadeau heeft gekregen.
28 juli 2018 17:41
Ah vandaar. Kijk geen Tour du Jour (meer). Heb het een paar keer aangezet, maar vind het teveel stemmingmakerij. Kan enkel het interview met Plugge terugzien, maar die zegt enkel dat een tweede binnen bereik is en dat was gewoon waar.
28 juli 2018 17:41
Denk dat Verhoeven en Maassen weer net zo’n briljant tijdritplan voor Primo hadden uitgedacht als bij de TTT
Heerlijk die rivaliteit, ik ben altijd meer van de bezetenheid en lange termijn ambitie van Skill geweest dan van de verwende volgevreten Herenboerenbank...
28 juli 2018 17:42
Geweldig voor Dumoulin.
Sky laat zien de sterkste ploeg te zijn.
Lotto-Jumbo heeft iedereen toch mooi verrast.

(Snap die kritiek op Lotto echt niet, wees gewoon blij dat ze de Tour mede gekleurd hebben.)
28 juli 2018 17:43
Heeft iemand uitgerekend hoe Dumoulin zou staan zonder pech en tijdstraf na de Mur de Bretagne en zonder alle boni's. Dan is het verschil minder dan 20 seconden...
28 juli 2018 17:43
Ah, de mensen die TLJ graag zien verliezen kruipen weer uit hun schulp :) Wat een zielig gedoe.

Dumoulin en Froome hebben allebei wonderbaarlijk goed gereden na de Giro. Knap gedaan. En Thomas is de verrassende maar verdiende derde hond. Roglic was wat minder vandaag, kan gebeuren. Echt slecht was hij ook niet natuurlijk.
28 juli 2018 17:43
@goalgetter
Kijk vandaag maar eens in de dsguitslag. SKY heer en meester, net als de gehele tour!
Dumoulin knap 2e, maar ook alleen dankzij de SKY trein, hij heeft kleurloos gereden en gisteren was zijn enige doel Roglic terughalen en heeft hij niets geprobeerd om het SKY enigszins lastig te maken.
28 juli 2018 17:46
En je vraagt je dan ook direct af wat Kwiatkowski zou kunnen als hij niet steeds vooraan in het treintje hoeft...
28 juli 2018 17:46
Ode aan alle azijnpissers weer hier. Zouden jullie onderhand niet eens een schone luier aandoen?
28 juli 2018 17:47
@hemelrijk
Je zit nog helemaal vast in het denkpatroon van de Rabo-hater... Sunweb heeft inmiddels een groter budget dan TLJ, dus hoezo verwend en volgevreten?
28 juli 2018 17:47
Erg stil op Twitter rond team Lotto-Jumbo
28 juli 2018 17:48
@Hemelrijk
Je kan TLJ toch niet verwijten dat ze geen lange termijn ambitie hebben? Op basis van wat kom je tot deze conclusie?
28 juli 2018 17:49
Maar zonder dat wiel en MdB was het verschil er nog geweest. Thomas' eindschot telkens kan Tom hoe dan ook niet volgen. Verliezen met 20" is overigens pijnlijker dan met 1'50" verliezen.
28 juli 2018 17:49
Verbazingwekkend, de kinderachtige reacties hier, vooral gericht tegen TLJ, dat gewoon een prima Tour heeft gereden. De discussies op WF gaan er tijdens een Tour echt niet op vooruit.
Dumoulin bevestigt zijn grote klasse. Een iets sterkere ploeg, en hij kan gaan voor de Tourzege.
De laatste dag in Parijs kan me gestolen worden. Dit was het slot van de Tour. Wellicht Parijs alleen nog gebruiken als sluitstuk als er nog een serieuze rit verreden wordt, en dat is vooral een tijdrit (denk aan de tijdritten van Jan Janssen en Greg Lemond). En anders finishen met een pakkend slot elders in het land (tijdrit of rit bergop).
28 juli 2018 17:49
Eerlijk gezegd gaat de enige ploegprestatie van deze Tour naar Sky.
Groenewegen, Roglic, Dumoulin en Kruijswijk zijn een beetje Sagannetjes en redden het ook zonder ploeg.
Mooi was Gesink gisteren en dat had hij in de andere bergritten ook moeten doen, niks meer niks minder, is een topknecht dan en dat had Tlj (en ook Tom) verder gebracht
28 juli 2018 17:50
Blijft ook na deze briljante ontknoping nagenieten hier; wat een polonaise aan pareltjes komen er voorbij. Ik zal ze missen de rest van het jaar.
28 juli 2018 17:50
@bazzz ... kleurloos rijden. Echt serieus gast
28 juli 2018 17:50
Sorry hoor maar gisteren zei Dumoulin dat Roglic het beste was en geweldig had gereden, MAAR dat de motor dit nooit had moeten doen etc. Zware frustratie maar heel duidelijk "Roglic kon er helemaal niks aan doen"... netjes dus naar Roglic dus.

Wat was de zeer professionele" reactie van TLJ ploegleider Maassen?

„Wij hadden die man op de motor ingehuurd natuurlijk”, klinkt het sarcastisch. „Het was allemaal in scène gezet. Ik heb het niet gezien, dus het zal allemaal wel.”

Dat heeft Dumoulin toch helemaal niet gesuggereerd? Bijzonder kinderachtig dus van Maassen. Daar kwam Verhoeven nog overheen met dat Roglic vandaag echt wel ff 2e zou worden, jammer joh Dumoulin. Ook Plugge en Kruijswijk riepen dat dat zou gebeuren maar hielden het gewoon netjes.

Dus verdiende lange neus van Dumoulin naar TLJ? Zeker.
TLJ een fantastische tour gereden? Zeker.
28 juli 2018 17:51
Zielige mensen posten zielige reacties.
Geen aandacht aan besteden.
28 juli 2018 17:52
TLJ heeft het als ploeg fantastisch gedaan en dient te worden gefeliciteerd met hun geweldige prestaties.

Dat de ploegleiders niet altijd al te snugger zijn (zeker muv Breukink lang geleden, Atheneumklant ook) doet daar niets aan af.
28 juli 2018 17:53
@cap
Die gasten kregen die reactie van Dumoulin te horen terwijl ze net een overwinning van hun renner vieren... logisch dat ze dan zo reageren. Het zijn net mensen. Net zoals die reactie van Dumoulin niet helemaal terecht was.
28 juli 2018 17:53
Dan eindig je op plek 4 en 5 in het klassement, win je drie ritten en word je nog uitgelachen door een stel droeftoeters.

Zeer pijnlijk dit.
28 juli 2018 17:53
Arm WF..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.