Tour 2019: Caleb Ewan verslaat Dylan Groenewegen in Toulouse

woensdag 17 juli 2019 om 17:38
Tour 2019: Caleb Ewan verslaat Dylan Groenewegen in Toulouse

foto: Cor Vos

Caleb Ewan heeft zijn eerste ritzege in de Tour de France te pakken. In de sprint in de straten van het Zuid-Franse Toulouse was hij nipt de snellere van Dylan Groenewegen, die tweede eindigde. Elia Viviani werd derde. Julian Alaphilippe behield de gele leiderstrui.


Na de eerste rustdag hervatte het peloton de koers met een relatief korte en vlakke rit van Albi naar Toulouse. Onderweg lagen twee klimmetjes, de Côte de Tonnac en de Côte de Castelnau-de-Montmiral. Weliswaar kregen de renners beide hellingen al in de eerste koershelft voor de wielen geschoven, maar tot aan de aankomst bleef het parcours glooiend. Wie zou hier in de voetsporen treden van Mark Cavendish, in 2008 de vorige winnaar in Toulouse?

Rick Zabel was er niet meer bij. De Duitser had de rustdag doorgebracht met griepverschijnselen en was onvoldoende hersteld om aan het vertrek te verschijnen. Daardoor stonden er nog slechts 170 renners aan de start in Albi, waar de koers even na half twee op gang werd geschoten onder zomerse weersomstandigheden. In de neutralisatie vatten Cofidis, Total Direct Energie en Wanty-Gobert alvast post om mee te springen in de ontsnapping – en met succes.

Vier vluchters animeren de koers
Zodra Tourbaas Christian Prudhomme het startsein gaf vanuit zijn wagen, rukten Lilian Calmejane, Aimé De Gendt en Cofidis-ploegmaats Anthony Perez en Stéphane Rossetto zich namelijk los van het peloton en zij kregen meteen een vrijgeleide. De aanwezigheid van Calmejane en Perez was niet toevallig: beide renners komen namelijk uit de streek, die de karavaan vandaag doorkruiste. Na een lastige eerste week wilden zij zich graag tonen voor eigen publiek.

foto: Cor Vos

In het peloton wierpen Deceuninck-Quick Step, Lotto Soudal en Jumbo-Visma zich op als controleurs. Met Elia Viviani, Caleb Ewan en Dylan Groenewegen hadden zij immers drie belangrijke kanshebbers voor de ritzege in huis. De kopgroep bereikte na 32 kilometer de top van de Côte de Tonnac met een voorsprong van een kleine drie minuten. Perez kwam als eerste boven, maar de Fransman vormde geen gevaar voor de bolletjestrui van Tim Wellens.

De Cofidis-renner bleek de grote slokop in de kopgroep, want ook op de Côte de Castelnau-de-Montmiral na 77 kilometer kwam de Cofidis-renner als eerste over de top en hij doorkruiste als eerste de tussensprint tien kilometer later. In het peloton ging Viviani Peter Sagan en Sonny Colbrelli vooraf. Daarmee waren de punten onderweg verdeeld en restten nog tachtig stressvolle kilometers tot aan de finish in Toulouse.

Terpstra moet opgeven na valpartij
In het pak begonnen de helpers van de sprinters de voorsprong van de vluchters langzaamaan terug te brengen. Van de ruim drie minuten die zij hadden, was er na 110 kilometer koersen nog amper één over. Toen de nervositeit toenam in de laatste dertig kilometer, werd er ook gevallen. Voornaamste slachtoffer was Niki Terpstra, die moest opgeven. Ook onder anderen Richie Porte, Nairo Quintana en Cees Bol werden opgehouden, maar zij konden de koers hervatten.

foto: Cor Vos

Aan kop van het peloton werd stug doorgefietst en dat had gevolgen voor de vier vluchters. Perez was de eerste die weer werd ingerekend en ook even later schudden Calmejane en Rossetto elkaar de hand. Alleen De Gendt was vooraan nog over. Hoewel de renner van Wanty-Gobert al 160 kilometer in de aanval reed, vond hij nog de ontsnapping om met de polsen losjes over het stuur een gooi te doen naar het laatste dagsucces.

In de laatste vijf kilometer moest De Gendt dan toch het hoofd buigen en werd hij bijgehaald door het geel-zwarte treintje van Jumbo-Visma. Wout van Aert bleek weer van goud waard in de trein van de Nederlandse formatie, die gokte op nieuwe ritwinst met Dylan Groenewegen. In de laatste kilometer moest Mike Teunissen een lange lead-out doen, nadat hij op achthonderd meter al op kop kwam.

Ewan dicht gaatje op Groenewegen en wint
In de laatste bocht ging de voormalige geletruidrager dan vol aan voor zijn kopman, die als eerste de sprint begon. Caleb Ewan moest een gaatje dichten, maar op de streep haalde de Australiër het met een banddikte. Voor Groenewegen restte de tweede plaats. Daarachter werd Elia Viviani derde. Voor Ewan ging een langgekoesterde droom in vervulling, want het was voor het eerst dat hij een Touretappe op zijn naam schreef.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.