Tour 2019: Voorbeschouwing slotetappe naar Parijs
foto: Cor Vos
zondag 28 juli 2019 om 08:00

Tour 2019: Voorbeschouwing slotetappe naar Parijs

Het was een bijzonder interessante, enerverende maar ook vreemde Ronde van Frankrijk. De 22-jarige Egan Bernal zal in Parijs als eindwinnaar het podium betreden, terwijl Steven Kruijswijk als derde eindigt. Al moeten de Colombiaan en de Nederlander nog de traditionele parade-etappe naar de Champs-Élysées afwerken. WielerFlits blikt voor de laatste keer vooruit.

[toto link=”https://rebrand.ly/tdf19_totonl” title=”Wie wint de slotetappe naar Parijs?”]

[/toto]

Parcours

De 106e Tour de France zit er bijna weer op. De renners hebben drie weken gestreden voor het geel, groen, wit, de bolletjestrui, een ritoverwinning of gewoon om de ronde uit te rijden. Vandaag staat er nog één etappezege op het spel, maar wel een hele mooie: namelijk die met aankomst op de Champs-Elysées. Maar voor we een laatste sprint krijgen op hoge snelheid, is het tijd voor wat ontspanning. Het is immers de traditionele ‘feestetappe’ naar Parijs.

De renners zullen aan een slakkengangetje (al is het lang niet meer zoals vroeger) koersen naar de stad van de liefde. De renners vertrekken ten zuidwesten van de metropool, in Rambouillet, zo’n 45 kilometer van de Champs-Elysées. Rambouillet is vooral bekend vanwege het gelijknamige kasteel van Rambouillet (nog altijd het buitenverblijf van de Franse presidenten) en zijn uitgestrekte bossen. Het peloton vertrekt iets na zessen richting het oosten, voor de laatste twee klimmetjes in deze Ronde van Frankrijk.

Same team, different winner – foto: Cor Vos

Op de Côte de Saint-Rémy-lès-Chevreuse (1,3 km aan 6,1%) en de Côte de Châteaufort (900 meter aan 4,9%) zijn nog enkele bergpunten te verdienen, maar het zal niet meer uitmaken voor de eindwinnaar van het bergklassement; mathematisch is Romain Bardet daarvan namelijk verzekerd. Na die twee klimmetjes gaat het vervolgens via de ongecategoriseerde Côte de l’Homme Mort (1,9 km aan 4,4%) en Meudon naar Parijs.

Na goed zeventig kilometer trekken de renners door de Jardin du Luxembourg; het schitterende stadspark van Parijs, dat vanwege de rust erg populair is onder studenten (die hier angstvallig proberen om de laatste formules in hun hoofd te stampen voor dat verrekte tentamen) en gezinnen. Na tachtig kilometer rijden de renners voor het eerst de Champs-Élysées op.

Bernal en Thomas kwamen samen juichend over de streep in Val Thorens – foto: Cor Vos

De renners rijden acht rondjes over de belangrijkste straat van Parijs, met elke keer weer het vaste rondje om de Arc de Triomphe. Na flink wat grappen en grollen, nippen aan een glaasje champagne en de groetjes aan het thuisfront, jaagt het peloton het tempo nog één keer de hoogte in. Na 128 kilometer gaan we tot slot nog één sprinten. En roepen we na afloop weer in koor: Vive le Tour!

Laatste tien winnaars in flag-fr Parijs
2018: flag-no Alexander Kristoff
2017: flag-nl Dylan Groenewegen
2016: flag-de André Greipel
2015: flag-de André Greipel
2014: flag-de Marcel Kittel
2013: flag-de Marcel Kittel
2012: flag-gb Mark Cavendish
2011: flag-gb Mark Cavendish
2010: flag-gb Mark Cavendish
2009: flag-gb Mark Cavendish


Start: 18.10 uur in flag-fr Rambouillet
Finish: 21.10-21.29 uur in flag-fr Parijs


Favorieten

Jeff Pierce, Eddy Seigneur en Alexandre Vinokourov hebben in het verleden laten zien dat het kan, solo aankomen op de Avenue des Champs-Élysées. Maar toch mogen we een laatste koninklijke spurt verwachten op de wereldberoemde steentjes. De 155 (overgebleven) renners snakken naar het einde van deze Tour, maar nog één keer sprinten in het centrum van Parijs: dat zal zeker wel lukken.

foto: Cor Vos

De grote favoriet voor de ritzege is toch wel Caleb Ewan, aangezien de Australiër bezig is aan een uitmuntende Tour. Voor de renner van Lotto Soudal is het pas zijn eerste Ronde van Frankrijk, maar Ewan was al succesvol met ritzeges in Toulouse en Nîmes. De 25-jarige spurter lijkt momenteel over de snelste benen te beschikken, al is het verschil met Dylan Groenewegen en Elia Viviani ook weer niet zo groot. Ewan heeft ook niet de beste sprinttrein, maar hij kan als geen ander van wiel naar wiel en van treintje naar treintje springen.

De Tour van Ewan kan al niet meer stuk, maar in Parijs volgt wellicht de ultieme bekroning. Eén ding is zeker: de technische aankomst moet The PocketRocket bijzonder goed liggen. Maar dit geldt ook voor Dylan Groenewegen, die twee jaar geleden nog wist te winnen op de Champs-Élysées. Het bleek toen de grote doorbraak van de Nederlander, die sindsdien is uitgegroeid tot (wellicht) de beste sprinter ter wereld. De renner van Jumbo-Visma begon dan ook met hooggespannen verwachtingen aan de 106e editie van de Tour.

foto: Cor Vos

Het grote doel was uiteraard de gele trui in Brussel, maar we kennen inmiddels het verhaal. Groenewegen kwam ten val in de laatste kilometers, maar de trui ging alsnog naar Jumbo-Visma dankzij Mike Teunissen. Voor Groenewegen zat er niks anders op dan uit te huilen en weer door te gaan, al protesteerde het lichaam enkele dagen. Hierdoor kende man uit Abcoude een moeizame Tourstart, maar in etappe zeven (Chalon-sur-Saône, winst voor Ewan en Peter Sagan) leek de ommekeer te komen. Met de nadruk op het woordje leek…

Want in de daaropvolgende sprintconfrontaties in Toulouse en Nîmes moest Groenewegen zijn meerdere erkennen in Ewan. De grote vraag is of 26-jarige renner wel kan winnen op de slotdag van deze Tour, zeker nu hij in de sprintvoorbereiding niet meer kan rekenen op Wout van Aert en Tony Martin. Maar hij zal zeker getergd zijn. Over een gebrek aan steun hoeft Elia Viviani zich geen zorgen te maken, aangezien Deceuninck-Quick-Step de beste sprinttrein heeft. Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Michael Mørkøv en Maximiliano Richeze: over een sterke lead-out gesproken!

foto: Cor Vos

Het ‘probleem’ is alleen dat de sprinter het dan wel af moet maken, wat ‘slechts’ één keer lukte voor Viviani. De 30-jarige renner uit Isola della Scala won de vierde etappe met finish in Nancy, maar sindsdien was er altijd iemand sneller. Toch zal Viviani maar wat graag willen winnen op de Champs-Élysées, aangezien Daniele Bennati (2007, voor Thor Hushovd en Erik Zabel) alweer de laatste Italiaanse winnaar is in Parijs. Het is echter wel afwachten of Viviani de voorbije dagen niet teveel krachten heeft verspild, in dienst van Julian Alaphilippe.

Het lijkt voor de ritzege te gaan tussen Ewan, Groenewegen en Viviani, de drie snelste sprinters in deze Tour. Maar het is niet verstandig om Peter Sagan uit te vlakken. De Slowaak zal in Parijs nog maar eens worden gehuldigd als winnaar van de groene puntentrui, en dat voor de zevende keer in zijn carrière. De Slowaak schrijft hoe dan ook geschiedenis in de hoofdstad van Frankrijk, maar wellicht kan hij zijn eindzege kleur geven met winst op de Champs-Élysées. De renner van BORA-hansgrohe mist eigenlijk de pure snelheid, maar bij Sagan weet je het maar nooit.

foto: Cor Vos

Een quizvraag: wie won vorig jaar de rit met aankomst op de Champs-Élysées? Het is geen schande als u de winnaar vergeten bent, maar het is toch echt Alexander Kristoff. De sterke Noor wist toen een matige Tour alsnog te redden, wat hij ook dit jaar zal moeten doen. De sprintkopman van UAE Emirates begon nog hoopvol met een tweede plek in Nancy, maar sindsdien was het niet veel soeps met Kristoff. Maar wie had verwacht dat de 32-jarige renner vorig jaar zou winnen in Parijs? Een kleine kanttekening: toen waren alle topsprinters al naar huis.

Het is een Tour om snel te vergeten voor Total Direct Energie. De Franse ProContinentale ploeg zag kopman Niki Terpstra uitvallen in de etappe naar Toulouse, maar (ook) de andere renners presteerden matig tot slecht. Denk maar aan Lilian Calmejane, twee jaar geleden nog winnaar een semi-bergetappe. Het enige lichtpuntje is wellicht Niccolò Bonifazio, al moet de Italiaan het vooralsnog doen met een vijfde plaats.

De 25-jarige Bonifazio behaalde deze ereplaats wel na zestien etappes, wat iets zegt over zijn herstelvermogen. Winnen zal heel erg moeilijk zijn voor hem, maar wellicht sprint de Italiaan naar een mooie ereplaats. Net als Michael Matthews, Sonny Colbrelli en Matteo Trentin. Deze renners moeten het niet hebben van hun pure snelheid, maar een goede plaatsing doet wonderen. En wat kan Jens Debusschere namens Katusha-Alpecin?

Matteo Trentin – foto: Cor Vos

Verder is het nog uitkijken naar Jasper Stuyven, Andrea Pasqualon, Edvald Boasson Hagen en André Greipel. Meer dan een verre ereplaats zit er waarschijnlijk niet in, maar in een massasprint kunnen gekke dingen gebeuren. Voor de 37-jarige Greipel is het wellicht zijn laatste sprint op de Champs-Élysées. De sterke spurter wist in 2015 en 2016 naar de zege te sprinten, toen Greipel nog een topsprinter was. Zien we nog een (laatste) uitschieter van de Duitser?

[toto link=”https://rebrand.ly/tdf19_totonl” title=”Wie wint de slotetappe naar Parijs?”]

[/toto]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Dylan Groenewegen, Elia Viviani
** Peter Sagan, Alexander Kristoff, Niccolò Bonifazio
* Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Jens Debusschere, Matteo Trentin

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

In de Alpen was het bij momenten nog noodweer, maar zondag hoeven de renners niet bang te zijn voor regen, hagel en sneeuw. De gemiddelde temperatuur zal schommelen rond de 25 graden Celsius. Het blijft verder de hele dag droog. In Parijs zal ook het zonnetje schijnen, al zijn er ook wat wolken te zien.

De slotetappe van deze Tour begint pas om 18.10 uur in Rambouillet, waardoor we een bijzonder late finish krijgen. Sporza, Eurosport 1 en de NOS zijn er vanaf de start live bij. Kun je niet kijken? Geen probleem. Met het liveblog van WielerFlits hoef je niets te missen!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.