Tour 2021: Tadej Pogacar zet puntjes op de i in laatste bergrit naar Luz Ardiden
foto: Cor Vos
donderdag 15 juli 2021 om 17:23

Tour 2021: Tadej Pogacar zet puntjes op de i in laatste bergrit naar Luz Ardiden

De laatste Pyreneeënrit van de Tour de France, met aankomst in skigebied Luz Ardiden, is gewonnen door Tadej Pogačar. De Sloveen van UAE Emirates liet nogmaals zien de beste klimmer te zijn in deze Tour door Jonas Vingegaard en Richard Carapaz te verslaan. Pogačar wist in extremis ook nog de bergtrui over te nemen van Wout Poels.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Daags na de driestrijd tussen Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard en Richard Carapaz op de mistige flanken van de Col du Portet kregen de renners vandaag nog een laatste Pyreneeënetappe voorgeschoteld. De achttiende etappe, meteen ook de laatste bergrit in deze Tour, bracht de renners naar de voet van de iconische Col du Tourmalet. Na het beklimmen van deze scherprechter was het na een razendsnelle afdaling ook nog tijd voor de slotklim naar skigebied Luz Ardiden.

Dit keer konden de renners wat langer uitslapen, aangezien het startschot werd gegeven rond de klok van 13u30. Met geletruidrager Pogačar, groene man Mark Cavendish, Jonas Vingegaard (gelegenheidsdrager van de witte trui) en bergkoning Wout Poels op de eerste rij werd het peloton in droge omstandigheden op gang geschoten. Matej Mohoric besloot na het zwaaien van de vlag een eerste bommetje te droppen en de ritwinnaar in Le Creusot werd in zijn dadendrang vergezeld door Christopher Juul-Jensen en Sean Bennett.

foto: Cor Vos

Wereldkampioen Alaphilippe kiest voor de aanval 
Mohoric, Bennett en Juul-Jensen bleken goede bondgenoten en dus reden de drie koplopers al snel een minuut voor het peloton uit. Julian Alaphilippe rook het gevaar en besloot in de tegenaanval te gaan. De wereldkampioen van Deceuninck-Quick-Step probeerde samen met landgenoot Pierre-Luc Périchon de oversteek te maken en na een ziedende achtervolging hadden we vijf koplopers. In het peloton zagen we de mannen van het veelbesproken Bahrain Victorious de boel controleren in dienst van bergkoning Wout Poels.

De Nederlander liet voor de start van de achttiende etappe al weten voor de bergpunten te gaan op de top van de Col du Tourmalet en dus was het zaak om de koplopers binnen schootsafstand te houden. Op de flanken van de Côte de Loucrup, het tweede gecategoriseerde klimmetje van de dag, kwam er weer wat beweging in het peloton. Team BikeExchange nam de koers in handen voor zijn sprinter Michael Matthews, wellicht met het doel om groenetruidrager Mark Cavendish te lossen, maar de Brit beet op de tanden en wist aan te haken.

Cavendish doet goede zaken bij de tussensprint 
In het peloton keerde de rust weer even terug en dus was het wachten op de tussensprint in Pouzac voor nog wat meer vertier. Alaphilippe kwam als eerste door en pakte met twintig punten de volle buit, gevolgd door Mohoric, Péricon en Bennett. Daarachter zagen we Cavendish uitstekende zaken doen: de Britse spurtbom snelde naar een vijfde plek en mocht elf punten op zijn conto bijschrijven. Matthews en Sonny Colbrelli, de twee voornaamste uitdagers voor de groene trui, moesten genoegen nemen met negen en zeven punten.

foto: Cor Vos

Na de tussensprint in Pouzac begon het wegdek langzaamaan te stijgen richting de eigenlijke voet van de Tourmalet. Vooraan begonnen Mohoric en Alaphilippe gezamenlijk aan de gevreesde Pyreneeëncol, voerend naar een hoogte van 2.115 meter. De voorsprong van de twee koplopers was echter al geslonken tot een dikke minuut en het verschil werd na enkele versnellingen in het peloton alsmaar kleiner. Zo probeerden renners als David Gaudu, Ion Izagirre, Nairo Quintana en Miguel Ángel López de oversteek te maken.

Actie op de Col du Tourmalet, Urán in de problemen 
Het bleek funest voor Alaphilippe en Mohoric, die op goed zes kilometer van de top werden ingerekend door een groepje met daarin Gaudu, Izagirre, Valentin Madouas, Kenny Elissonde, Omar Fraile, Ruben Guerreiro en Pierre Latour. De groep der favorieten, aangevoerd door de mannen van INEOS Grenadiers, volgde echter maar op een halve minuut van de (nu) negen koplopers. Dat waren er niet veel later nog maar vier na een eerste versnelling van Gaudu, die de voorbije Pyreneeënetappes ook al indruk wist te maken.

Alaphilippe, Latour en Guerreiro bleken in staat om hun wagonnetje aan te haken, maar voor renners als Izagirre en Elissonde ging het te snel. Op drie kilometer van de bergsprint ging ook het licht uit bij Alaphilippe en zo trokken we met drie koplopers (Gaudu, Latour en Guerreiro) richting de top van de Tourmalet. Intussen werd Rigoberto Urán, de nummer vier in het algemeen klassement, in de problemen gemeld. De Colombiaan kende een heuse jour sans, werd opgewacht door zijn ploegmaats, maar kwam nauwelijks meer vooruit.

Woods en Poels houden elkaar in een wurggreep 
De kopman van EF Education-Nippo, die lange tijd op weg leek naar een podiumplek in Parijs, moest lossen uit de groep met daarin alle andere klassementsrenners, nog altijd aangevoerd door een sterke Dylan van Baarle. Waar een spartelende Urán moest lossen, besloot Michael Woods een gooi te doen naar die o zo belangrijke bergpunten. De Canadees probeerde de sprong te wagen naar de groep-Gaudu, maar Wout Poels was in zijn bolletjestrui bij de pinken en gaf Woods geen centimeter ruimte.

Intussen kwam Latour als eerste boven op de Tourmalet, met in zijn wiel Gaudu en op iets grotere achterstand Guerreiro. Die laatste wist maar net de sprintende Poels van zich af te houden, die met een sterk eindschot nog tien punten wist te verzamelen en zo de beste zaken deed van de kandidaat-eindwinnaars voor de bolletjestrui. Woods pakte nog zes bergpunten, Pogačar en Quintana bleven puntloos op de top van de Tourmalet. In de groep der favorieten sneed Wout van Aert als eerste afdaling aan, gevolgd door ploegmaat Vingegaard.

Gaudu begint als eerste aan slotklim naar Luz Ardiden 
In de razendsnelle afzink van de Tourmalet liet Gaudu zich als een baksteen naar beneden vallen en wist zo Latour in verlegenheid te brengen. De renner van TotalEnergies kwam in niemandsland terecht en werd niet veel later bijgehaald door Poels, Guerreiro, Fraile en Woods. Gaudu keek niet meer om, reed in zijn eentje door de vallei richting de slotklim naar Luz Ardiden en bereikte als eerste de voet van de 13,3 kilometer lange col. De voorsprong op de groep met klassementsrenners bedroeg echter nog maar vijftien seconden.

Poels, Guerreiro, Latour en Woods, de eerste achtervolgers op Gaudu, waren inmiddels bij de lurven gevat door de mannen van INEOS Grenadiers. Wat meer in de achtergrond begon Urán met goed twee minuten achterstand aan de laatste échte beklimming van deze Tour. Het was wachten op een eerste versnelling in de groep met klassementsmannen, al stond de deur achteraan wel wagenwijd open. Woods en Quintana konden hun ambities voor de bergtrui definitief opbergen en ook Poels had moeite om het tempo te volgen.

Pogačar gooit knuppel in het hoenderhok
Na een lange kopbeurt van Tao Geoghegan Hart gaf Pogačar de opdracht aan Rafal Majka om het tempo nog wat te verhogen. Dit bleek de doodsteek voor een opnieuw beresterke Wout van Aert, de dappere Gaudu, Alexey Lutsenko, Pello Bilbao en de jojo-ende Poels. Met nog drie kilometer te gaan zagen we dan eindelijk een demarrage van een van de toppers en het was opnieuw Pogačar die de knuppel in het hoenderhok gooide. Carapaz, Sepp Kuss, Vingegaard en Enric Mas reageerden op de uitval van de Sloveen.

foto: Cor Vos

Kuss zette zich vervolgens op kop voor zijn ploeggenoot Vingegaard, maar het was Mas die in de laatste kilometer besloot om als eerste weg te springen. Het bleek de demarrage te veel voor Kuss, maar Pogačar, Vingegaard en Carapaz wisten zonder problemen aan te sluiten. Dit bleek het moment voor de geletruidrager om op de pedalen te staan en de aanstaande Tourwinnaar reed na een tweede tempoversnelling definitief weg van Carapaz en Vingegaard. Voor Pogačar is het zijn derde ritzege in deze Ronde van Frankrijk.

Wilco Kelderman wist de schade te beperken op de slotklim en kwam als negende over de streep, op 34 seconden van ritwinnaar Pogačar. In het algemeen klassement schuift de Nederlander van BORA-hansgrohe op naar de vijfde plaats en met nog een individuele tijdrit voor de boeg heeft Kelderman nog altijd uitzicht op de vierde plaats van Ben O’Connor.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.