Tour 2023: Benoot krijgt iets andere rol bij Jumbo-Visma, Van Hooydonck verwacht geen grote verschillen in openingsweekend
foto: Cor Vos
vrijdag 30 juni 2023 om 13:23

Tour 2023: Benoot krijgt iets andere rol bij Jumbo-Visma, Van Hooydonck verwacht geen grote verschillen in openingsweekend

Jumbo-Visma focust zich in de Tour van 2023 volledig op het verdedigen van de titel van Jonas Vingegaard. De zeven andere renners in de selectie zijn dan ook niet de minsten. Tijdens een persmoment van de ploeg kwamen enkelen van de deze helpers aan het woord. Zo ook Dylan van Baarle: “De nationale trui dragen in de Tour is heel speciaal.”

Waar het voorjaar voor Dylan van Baarle met een zege in Omloop het Nieuwsblad zo mooi begon, gooide een val in Parijs-Roubaix roet in het eten. Nu is de kasseienvreter terug. En hoe! De Nederlandse vlag pronkt in de Tour op zijn tricot. “Als je kampioen wordt en je mag de trui dragen in de Tour, is dat sowieso heel speciaal. Ik kijk er heel erg naar uit om morgen die rugnummers op het op het shirt te plakken.”

Van Baarle wil de winst op het NK in Sittard-Geleen geen bevrijding noemen. Het voelt voor hem meer als een bevestiging van zijn vorm. “Het is lekker dat je na alle trainingskampen en een goede Dauphiné de stijgende lijn kan doortrekken. Ook met de pech die ik dan heb gehad in het voorjaar is het lekker dat je dan zo terug kan komen.”

De Nederlandse kleuren zullen in Frankrijk voornamelijk in dienst van Vingegaard rijden. Van Baarle steekt de loftrompet over zijn Deense ploegmaat. “Ik heb in de Dauphiné voor het eerst met Jonas gereden. Hij is superkalm in de koers. Dat straalt hij uit naar de ploeg. Hij is niet iemand die met zijn vuist op tafel slaat en zegt: zo en zo moet het gebeuren. Hij is echt onderdeel van de groep en ik denk dat daarom iedereen graag voor hem werkt.”

Belgen in Nederlandse dienst 
Wout van Aert is wellicht de bekendste Belgische helper in de Nederlandse formatie, maar ook Tiesj Benoot en Nathan van Hooydonck zijn afgereisd naar Frankrijk. Dit jaar is Primož Roglič juist niet van de partij. Hierdoor zal Benoot bergop meer verantwoordelijkheid krijgen. “Dit jaar hebben we Dylan mee in de plaats van Primož. Zo hebben we een extra iemand die op het vlakke hard kan rijden. Dat zorgt ervoor dat mijn rol misschien iets meer opschuift naar de lastige stukken bergop. Maar beide terreinen zijn nog steeds voor mij.”

Net als Van Baarle zal Van Hooydonck op het vlakke terrein zijn kopman beschermen. Het openingsweekend is lastiger dan andere jaren, maar de Belgische hardrijder verwacht daar geen enorme verschillen. “Het lijkt mij sterk dat iemand van de klassementsmannen tijd verliest op de eerste dag. Iedereen is nog fris. Ik denk dat in de eerste week wel meer verschillen zullen zijn dan vorig jaar, maar het openingsweekend is niet dermate lastig.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.