Tour de France 2023 begint met zware etappes door het Baskenland

woensdag 26 januari 2022 om 17:42
Tour de France 2023 begint met zware etappes door het Baskenland

foto: ASO

De editie van 2022 moet nog beginnen, maar de Tour de France heeft de eerste drie etappes van 2023 al gepresenteerd. De Franse rittenkoers kent volgend seizoen zijn Grand Départ op 1 juli in het Baskenland, namelijk in Bilbao. De openingsrit kent een zware finale met drie kuitenbijters in de finale en op de tweede dag is de Jaizkibel de scherprechter.

Dat Bilbao als grootste stad van Baskenland de start en finish zou organiseren van de openingsetappe, had de ASO in maart 2021 al bekendgemaakt. Toen werd ook het nieuws naar buiten gebracht dat de tweede rit van de provincie Biskaje naar de provincie Alava gaat. De derde en laatste etappe in het Baskenland, dat gelegen is in het noorden van Spanje, finisht uiteindelijk net over de grens in Frans-Baskenland.

Klimmen geblazen
De openingsrit is 185 kilometer lang en kent het zwaartepunt in de laatste vijftig kilometer. Daar zijn drie beklimmingen in opgenomen, met de Côte de Morga, de Côte de Vivero en de Côte de Pike. Ook op dag twee is het klimmen geblazen, met een rit van 210 kilometer van Vitoria-Gasteiz naar San Sebastián. De scherprechter en laatste klim van de dag is de Jaizkibel, die we kennen uit de Clásica San Sebastián. De finish ligt beide dagen na een afdaling.

De derde rit start in Amorebieta en voert langs de Baskische kust, doorheen San Sebastián, richting het Franse deel van Baskenland. Waar de finish dan ligt, houdt de organisatie nog even geheim. Wel hint de organisatie op een eerste sprintkans op de derde dag.

Tweede Grand Départ in Baskenland
Bilbao was al sinds 2016 bezig met het binnenhalen van het Grand Départ. Het is de eerste keer sinds 1992 dat het Tourcircus in Spanje begint. In 1992 begon men in San Sebastián voor een proloog en een rit-in-lijn, gewonnen door respectievelijk Miguel Induraín en Dominique Arnould. Ook in 1949 en 1977 bracht de Tour een bezoekje aan het wielergekke Baskenland.

Maar eerst wordt de Tour de France 2022 nog verreden, met de start op 1 juli in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.