Tour Down Under-winnaar Porte: “Dit is een grote opluchting”
foto: Sirotti
zondag 22 januari 2017 om 09:25

Tour Down Under-winnaar Porte: “Dit is een grote opluchting”

Richie Porte verzekerde zich zondagnacht van de eindzege in de Tour Down Under, de eerste WorldTour-koers van 2017. “Ik ben al twee keer eerder in de buurt van de overwinning geweest, dus dit voelt fantastisch”, zegt de Aussie op de ploegsite van BMC.

‘Team reed ongelofelijk deze week’
Met de eindzege valt er een hele last van Porte’s schouders. “Het is een enorme opluchting. Ik moet terug denken aan negen jaar geleden, toen deze koers de start was van mijn carrière. Ik begon toen met een wildcard en twee jaar later reed ik in de WorldTour. Dus om de Tour Down Under nu te winnen is echt een ongelofelijke opluchting. Wielrennen groeit in Australië nog altijd, dat kun je zien aan de enorme toeschouwersaantallen langs de kant van de weg. Maar ik moet zeggen dat ik ook erg blij met het team ben. Zij reden ongelofelijk goed de gehele week, dus het is een overweldigend gevoel om hier op deze manier te winnen.”

Tour de France
Porte begint zijn seizoen zo op de best mogelijke manier. Hij richt zijn pijlen dit seizoen op de Tour de France, waar hij de uitdaging aan gaat om zijn oude kopman Chris Froome te verslaan. “Een aantal jongens die hier met me reden, rijden hetzelfde programma tot en met de Tour de France. Het is geweldig dat ik voor de eerste keer in mijn carrière een volledig team rondom mij heb. “Ik ben vaak plan-B geweest, maar BMC heeft veel vertrouwen in mij dit jaar. Ik denk dat ik vandaag heb laten zien dat ik het door de ploeg in mij gestelde vertrouwen kan terugbetalen.”

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
22 januari 2017 10:43
Vooral ook de uitspraak dat hij een eigen clubje heeft t/m de Tour klinkt goed. Alleen een team met even sterke focus op de tour als sky kan met ze wedijveren.
22 januari 2017 11:09
Hij knalt hier natuurlijk geweldig, heb wel mijn twijfels of dit goed is voor zijn seizoenopbouw. Daar waar andere Tour favorieten hun seizoen rustig opbouwen heeft Porte al een piek achter de rug.
22 januari 2017 11:54
Porte zou mijns inziens nu relatieve rust in moeten bouwen. En de trainingspiek in juni leggen.
22 januari 2017 12:35
Sunrider, Porte hoefde niet 100 % gepiekt te hebben om zo een groot verschil te realiseren. Ik twijfel of de piek zo hoog is geweest.

Gaaf dat BMC hem zoveel vertrouwen schenkt en het zal een prachtig gevecht worden, wanneer Porte van pech bespaard blijft.
22 januari 2017 12:56
Porte is volgens mij geknipt voor dit soort werk maar dit kunnen we echt totaal niet met een Tour de France gaan vergelijken. Een rittenkoersje van nog geen week met korte etappes met daarin korte intensieve inspanningen enkel in de finales. Denk dat de Tour een heel ander soort voorbereiding vergt.
22 januari 2017 13:29
Richie Porte moet zich dringend eens gaan focussen op de Ardennenklassiekers, wat is het jammer dat hij daar zelf niet eens aan denkt. Hij is gewoon beter op korte nijdige klimmetjes dan op de lange cols waar Sky het tempo bepaalt. Echt waar, in vorm zie ik zo goed als niemand hem volgen op Saint-Nicolas.
22 januari 2017 15:33
@wheely: nee, maar porte was vorig jaar een van de beste klimmers in de tour en dat voor zijn eerste tour waarin hij klassement heeft kunnen rijden. Als er iemand komende tour in staat is om froome te verslaan is, is hij het wel. Quintana rijdt giro dus komt niet in de buurt van froome en bardet is toch een niveau minder. Porte moet er alleen wel voor zorgen dat hij eens geen tijd verliest in de eerste week. Ik denk trouwens dat froome nog steeds relatief makkelijk gaat winnen, maar porte heeft goede kans op het podium.
22 januari 2017 15:43
De Ardennen worden volgens mij niet zo hoog ingeschat die Angelsaksische wielercultuur. Meestal nemen ze niet al te veel risico's met het oog op de Tour.
22 januari 2017 15:56
Laat dat programma maar aan hem over, constante renners als hij pieken het hele jaar door. Waar het woord overtraind vandaan komt heb ik nooit begrepen maar wellicht kan iemand het uitleggen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.