Tour of Britain met ploegentijdrit en drie aankomsten heuvelop
In 2019 ging de eindzege naar Mathieu van der Poel - foto: Cor Vos
dinsdag 20 juli 2021 om 18:39

Tour of Britain met ploegentijdrit en drie aankomsten heuvelop

De Tour of Britain pakt dit seizoen uit met een ploegentijdrit van bijna dertig kilometer. Op de derde dag van de Britse rittenkoers wordt een 27,7 kilometer lange ploegentijdrit verreden over de heuvelachtige wegen tussen Llandilo en de National Botanic Garden of Wales. Ook staan drie aankomsten heuvelop gepland.

Het is pas voor de derde keer dat de Tour of Britain een ploegentijdrit opneemt in het parcours. In 2018 was de laatste keer, toen won LottoNL-Jumbo. Dit jaar is de discipline gepland voor de derde dag. Daarvoor zijn al etappes naar Bodmin (met aankomst heuvelop) en Devon gepland. Beide ritten trekken door het heuvelland in het zuidwesten van Engeland.

Koninginnenrit naar Llandudno
De vierde etappe wordt gezien als de koninginnenrit. De rit is 210 kilometer lang en voert het peloton van het zuiden naar het noorden van Wales. De finish ligt in Llandudno na een steile slotklim van 1,9 kilometer aan 9,8%. Ook de aanloop is alles behalve makkelijk. De vijfde rit moet nog verder worden uitgedokterd, wel is bekend dat de meet getrokken wordt in Warrington.

Na de eerste en de vierde etappe volgt ook in de zesde rit een aankomst die op een heuvel ligt. De tocht naar Gateshead, waar Alessandro Petacchi (2008) en Kai Reus (2009) eerder al wonnen, voert de renners over drie klimmen van eerste categorie. De rittenkoers eindigt met twee etappes door Schotland; eerst een rit naar Edinburgh en daarna de slotrit naar Aberdeen.

Mathieu van der Poel
De Tour of Britain werd vorig jaar geannuleerd vanwege de coronacrisis en wordt dit jaar gereden van 5-12 september. Koersdirecteur Mick Bennett is blij met het gepresenteerde parcours. “Het is spectaculair en beslaat een groter gebied dan we ooit hebben gedaan. Ook hebben we meerdere dingen in de race opgenomen die we al lange tijd hadden willen doen”, vertelt hij. De laatste winnaar is nog altijd Mathieu van der Poel, die in 2019 won.

Welke ploegen begin september van start gaan in de ProSeries-wedstrijd is nog niet bekend. Wel is de deelname van Canyon dhb, SwiftCarbon, Ribble Weldtite, Saint Piran, Trinity Racing en de Britse selectie bevestigd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.