Tour of Oman, Tom Dumoulin, Ronde van Drenthe, De Haan-Van der Breggen, Zdenek Stybar
Alexey Lutsenko, winnaar van de Tour of Oman 2018 - foto: Cor Vos
Youri IJnsen woensdag 16 januari 2019 om 19:45

Tour of Oman, Tom Dumoulin, Ronde van Drenthe, De Haan-Van der Breggen, Zdenek Stybar

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over grapjas Luke Rowe, een opgepoetste keienstrook in Drenthe en een mountainbike-uitstapje voor Anna De Haan-Van der Breggen!

Tour of Oman maakt etappeschema bekend

De organisatie van de Tour of Oman (2.HC) heeft het parcours voor de tiende editie uit de doeken gedaan. Opnieuw is op papier de rit naar Jabal Al Akhdhar de scherprechter, met aankomst bergop (5,7 km aan 10,5%). De rittenkoers kan elk jaar rekenen op een aantrekkelijk startveld, omdat sprinters, puncheurs én klimmers hier kunnen warmdraaien voor het nieuwe seizoen. Zo staan Chris Froome (in 2013 en 2014) en Vincenzo Nibali (2016) er op de erelijst. Vorig jaar ging de eindzege naar Alexey Lutsenko.

Etappeschema flag-om Tour of Oman 2019 (16-21 februari)
Etappe 1: Al Sawadi Beach – Suhar Corniche (138,5 km)
Etappe 2: Royal Cavalry Oman – Al Bustan (156,5 km)
Etappe 3: Shati Al Qurum – Qurayyat (192,5 km)
Etappe 4: Yiti (Al Sifah) – Oman Convention and Exhibition Centre (131 km)
Etappe 5: Samayil – Jabal Al Akhdhar (Green Mountain) (152 km)
Etappe 6: Al Mouj Muscat – Matrah Corniche (135,5 km)


Rowe hint Dumoulin: “Jij kunt hier goed fietsen in Australië”

Luke Rowe staat bekend om zijn humor. Ook vandaag kreeg hij de lachers op zijn hand. De Britse klassiekerspecialist van Team Sky is actief in de Tour Down Under. Daar spotte hij langs de route een wc, waarna hij zich geen moment bedacht. Op Twitter stuurde hij een foto aan het adres van Tom Dumoulin, onder andere bekend van het poepincident in de Giro d’Italia van 2017. “Kijk Tom, een perfecte voorbereidingskoers voor jou hier in Down Under!”


Keienstroken speciaal hersteld voor Ronde van Drenthe

In de bossen rondom het Drentse Echten werkt een wegenbouwbedrijf hard om een keienstrook opnieuw in te leggen. Deze lange strook moet straks als scherprechter gaan dienen in de finale van de Ronde van Drenthe, die over twee maanden plaatsvindt. “Je krijgt respect voor de Romeinen”, zegt stratenmaker Richard Koerhuis. “Geen kei is hetzelfde en daarom is de aanleg puzzelen, heel anders dan bij straatstenen.” Vorig jaar lag de strook er te slecht bij en besloot de jury het uit het parcours te schrappen.

Organisator Femmy van Issum – ook wel bekend als de Koningin van Drenthe – kwam zelf polshoogte nemen bij de werkzaamheden. “Dit is een van de slechte stukken”, legt ze uit in een reportage van RTV Drenthe. “De keien zijn er niet meer te zien, er zitten gaten in en er zitten stukken baksteen tussen. Vorig jaar was er door de vorst opdooi en toen was het één modderpoel.” Het wegenbouwbedrijf gaat de gerepareerde stroken nog intrillen en vervolgens inwassen met leemzand.


De Haan-Van der Breggen maakt zich op voor Cape Epic

Anna van der Breggen zal eind maart meedoen aan Cape Epic, een van de bekendste mountainbike-wedstrijden van het jaar. Cape Epic rijdt men in koppels; de wereldkampioene op de weg doet mee met haar Boels-Dolmans-ploeggenote Annika Langvad, de winnares van vorig jaar. De Deense denkt een sterk team te kunnen vormen met Van der Breggen.

“Dit heb ik nog nooit gedaan, maar ik kan er niet op wachten!”, vertelt een enthousiaste Van der Breggen aan Cyclingonline. De focus van de Nederlandse blijft echter liggen op de klassiekers in april. Door haar deelname aan Cape Epic (van 17 tot en met 24 maart in Zuid-Afrika) mist Van der Breggen in ieder geval de Ronde van Drenthe en de Trofeo Binda.


Crosswinter Štybar is ten einde

Heel eventjes hoopten sommige crossfans dat Zdeněk Štybar stiekem toch de Wereldbeker in Hoogerheide zou rijden. Een enkele durfde zelfs te duimen voor een deelname aan het WK in het Deense Bogense. Helaas voor hen heeft de 33-jarige Tsjech zijn crossfiets weer in de schuur gehangen. Op Instagram bedankt hij alle toeschouwers die hem de voorbije veldritten gesteund hebben. “Vanaf nu focus ik me weer voor de volle 100% op het voorjaar”, schrijft hij bij zijn foto.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.